DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 9. listopadu 2014

Home » » Recenze/review - SABBATORY – Endless Asphyxiating Gloom (2014)

Recenze/review - SABBATORY – Endless Asphyxiating Gloom (2014)


SABBATORY – Endless Asphyxiating Gloom
CD 2014, Unspeakable Axe Records

Tak tohle je pořádná plesnivina přátelé! Už při prvním pohledu na rozšklebenou medúzu na obalu jsem tušil pořádný old school death metal. Je moc pěkné, že mi pánové poslali CD až z daleké Kanady, neodbyli mě jen nějakým souborem pochybných mp3, ale hezky postaru vše napsali (ručně!), nezapomněli přidat pár vtipných hlášek a moje prolezlá duše doslova zaplesala. Nutno na začátek rovnou uvést, že pokud nejste na podobné undergroundové prašiviny stavění, nemá ani cenu, abyste se dále nahrávce věnovali. Tohle je album pro starý fotříky, kteří si rádi zavzpomínají, občas si hodí doma v pokoji rozvážný mosh-pit a pak se zase usadí ve vší vážnosti odpovídající jejich věku. Ale dost řečí, cože nám to vlastně na své prvotině přinášejí?

Vlastně nic nového (ale čekal to někdo?). Pánové se hrdě hlásí k odkazu DEATH, CELTIC FROST, MASTER, ASPHYX, AUTOPSY, OBITUARY, BAPHOMET (US), CEREMONY, BOLT THROWER, REPULSION (plus k jasně čitelným stopám švédské školy). Je to vlastně jednoduché, vezměte si slavné death/black/thrashové smečky z osmdesátých a devadesátých let, pořádně je protřepejte (prosím nemíchat-smích) a podávejte pořádně chlazené. Muzika SABBATORY je jako dvanáctiletá whisky. Svým způsobem trpká, hořká jako jeden nejmenovaný tvrdý nápoj z Plzně. Její chuť už znáte dávno, nepřekvapí, ale když je příležitost, tak jí v určitém množství do sebe zase rádi kopnete. S Kanaďany je to stejné. Jsou klasičtí, až to chvílemi bolí, ale přesto na mě pořád zabírají. Asi je to těmi D-beat bicími nebo chrchlajícím vokálem, nevím, ale prsty po klávesnici mi kmitají do rytmu pěkně, to vám povím (smích).



Všechno je ohlodáno až na kost. Jestli jste někdy pozorovali psa, jak se snaží se vší pečlivostí dostat do sebe veškeré maso, tak SABBATORY ke své old schoolové práci přistupují podobně. Mrazí to, řeže to, bolí to, tepe to a dává to! A o to nám jde především, ne? Jednou jsem měl dokonce na tramvajové zastávce pocit, že vykopu nohama do asfaltu důlek. Mám při poslechu obrovskou chuť vzít do ruky něco nepotřebného (jako třeba televizi) a rozsekat ji na maděru (smích). Ne že bych byl tak agresivní, ale tahle muzika do mě vlévá obrovský kus energie. Je to jako baterie obrovské kapacity, ke kterým kdybych byl připojen, mohl bych v noci nahrazovat pouliční osvětlení. Mám pro podobné, dobře provedené a zahrané „klony“ z dávných časů obrovskou slabost. Nutím pak svoji ženu záplatovat moji starou džínovou bundu, která jinak leží stále ve sklepě ve truhle vzpomínek.



Mezi houštím se plouží pán s nožem. Má divný pohled a z kapuce mu lezou šediny. Kdysi dělával maskota starým death metalovým spolkům, jenže pak ho poslali na zasloužený důchod. On se s tím ale nějak nemůže smířit a pořád slídí okolo. Doba a muzika se vrací v kruzích a on zase najednou zažívá pár minut své pochybné slávy. Je tady pořád s námi, sleduje nás z povzdálí a v očích se mu zračí dávná moudrost starců. Kolem se mění styly, do muziky jsou zvány klávesy, ženy s operním zpěvem nebo hudebníci narvaní testosteronem a technikou dotýkající se srozumitelnosti. On ale, starý a vědoucí, stojí pevně dál jako skála. Říkají mu old school death metalový Bůh a SABBATHORY se k němu na své první desce modlí poctivě a s nadšením. Tyhle kořeny jen tak někdo nevytrhne. Jak říkám, tohle je opravdu pořádná plesnivina!


Asphyx says:

Hello bastards! New album SABBATORY is total old school death metal! Great slowly rotting riffs, maniacal vocal and morbid sound. New album „Endless Asphyxiating Bloom“ reminds me walk on the grave. Great CD for all old school death metal maniacs!


Seznam skladeb:

  1. Being, Thy Eternal Perplexor
  2. Hypnotic Regression
  3. Corrosive Decay
  4. Infantasy
  5. Endless Asphyxiating Gloom
  6. The End of a Pessimistic Voyage
  7. Orbiting Obscuron



Čas: 32:47

 

Sestava:


Kier Keating – kytara, zpěv
Marshal Fries – kytara
Nick Tober – basa
Dan Earle Ryckman – bicí


www.unspeakableaxerecords.com
Www.darksescentrecords.com
Share this games :

TWITTER