DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 4. prosince 2014

Home » » Minirecenze/minireview - SANCTUARY - The Year The Sun Died (2014)

Minirecenze/minireview - SANCTUARY - The Year The Sun Died (2014)


SANCTUARY - The Year The Sun Died
CD 2014 - Century Media Records

Na dlouho očekávaný návrat téhle kapely jsem se těšil jako malý kluk. Mívám sice většinou k podobným comebackům trošku vyhraněnější vztah a většinou očekávám desku nahranou pro peníze, ale nic podobného zde nečekejte. Celé novince vládne svým zajímavým a originálním zpěvem Warrel Dane. Není moc vokalistů v metalovém světě, kteří by měli větší dar a uměli s ním tak perfektně pracovat. Někomu možná bude chybět jeho kolega Jeff Loomis z neméně slavných NEVERMORE, ale abych pravdu řekl, tak mě osobně nějak zvlášť nechybí. SANCTUARY vydali letos perfektně dotažené album, které řeže přesně tak, jak si to u dobré power/thrashové nahrávky představuji. Vše sedí na svém místě a já mohu jen smeknout pomyslný klobouk. Nahrát i v dnešní době CD, které nebude jen obyčejným ohlédnutím do historie a zároveň prostou hudební exhibicí je opravdový kumšt. Jen si tak říkám, proč tahle smečka není o trošku "slavnější"? Vždyť jejich skladby strčí už v úvodních riffech do kapsy kdejakou dnešní protěžovanou kapelu. Razantní kytarové motivy zde střídají pohodové pomalé kousky.

Album je neskutečně pestré, poslouchatelné a i po dlouhé době je na něm stále co objevovat.  Texty pojednávají o apokalypse, nehodném osudu lidstva a stojí určitě za bližší prostudování. SANCTUARY jsou na vrcholu jak skladatelsky, tak zvukově a produkčně. Pokud byste letos hledali v metalu desku, o které byste mohli prohlásit bez uzardění, že představuje k dokonalosti vybroušený drahokam, pak je "The Year The Sun Died" jasnou volbou. Fascinuje mě, jaké má neskutečné grády, sílu a obrovský rozmach. Mimochodem, ta předělávka od THE DOORS ("Waiting for the Sun") je opravdu luxusní (a to nejsem moc velký příznivec cover verzí). Pokud tedy chcete na chvilku zabrousit do power/thrashových vod, SANCTUARY mohu jen a jen doporučit. Skvostné album!



Asphyx says:

"The Year The Sun Died" is very big comeback! Power/thrash metal riffs have fantastic power and energy. Slowly, clever motives are changing with these wild, exactly as it should be in this styleWarrel Dane never sang better. Excellent production, interesting ideas and very good lyrics make from this CD one of the best album this year. I am lost! Great album!




Share this games :

TWITTER