DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 16. prosince 2014

Home » » Recenze/review - CALM HATCHERY – Fading Reliefs (2014)

Recenze/review - CALM HATCHERY – Fading Reliefs (2014)


CALM HATCHERY – Fading Reliefs
CD 2014, Selfmadegod Records

Mám rád ty chvíle, kdy si brzy ráno přivstanu, pustím do svého pokoje podzim a usadím se ve svém křesle. Ještě předtím než odběhnu do práce, si vždy pouštím nějakou dobrou muziku. Dole ve městě se začínají jako zmatené stíny míhat lidské postavy. Jsou to stejní nešťastníci jako já, musí také začínat den ještě za tmy. Před domem nám do rytmu přehrávané hudby poblikává pouliční lampa. Psi začínají zběsile štěkat a já zase cítím ve vzduchu zvláštní nasládlý pach. Mozek začne ihned pracovat na plné obrátky, někde tam venku totiž pobíhají šelmy zrozené v temnotě. Tentokrát si říkají CALM HATCHERY a dostali se k nám jako vlci přes pás pohraničních lesů. Jejich oči svítí do tmy a jejich nové CD „Fading Reliefs“ se mi pomalu rozjíždí v přehrávači. Vycházím ven se sluchátky na uších, odbíhám do lesa a nějak podvědomě cítím, že nejen dnes budu lovit jen s touhle smečkou.

CALM HATCHERY letos přicházejí se svoji v pořadí třetí deskou a co jsem měl možnost slyšet, tak pokaždé to byla velmi příjemná a zajímavá esence death metalové školy v polském (BEHEMOTH, VADER, DECAPITATED, TRAUMA, GORTAL) i americkém (MORBID ANGEL, HATE ETERNAL, NILE, IMMOLATION) stylu. Nejedná se zde o žádný „špinavý“ death metal, ale spíš o krásně čitelný, na temnou atmosféru zaměřený smrtící kov. Přiznám se, že poslední dobou mi různé „klony“ BEHEMOTH nedělají příliš dobře, ale tady by bylo velmi nemístné tuhle kapelu ihned „odsoudit“ jen kvůli zemi původu a klasickému soundu z místního Hertz Studiu. Zvuk je sice podobný, mimochodem velmi dynamický a až krystalicky čistý, ale jinak bych s ostatními členy polského bratrstva do jednoho pytle tuhle partu zrovna neházel. Mají ke své tvorbě trošku odlišný přístup. Ten sice rozeznáte až po nějaké době, ale věřte mi, že se to vyplatí. „Fading Reliefs“ obsahuje všechny věci, které mi chybí na posledním albu BEHEMOTH. Energii, nespoutanost, sílu a smrt.


Album je i pro „běžného“ posluchače klasického death metalu přístupné, zpočátku možná trošku moc “melodické“, ale po nějakém čase dozraje v pěkně naštvanou hydru. Nejvíc si užívám přechody z pomalých, klidných pasáží do těch rychlých. Vždy si přijdu jako při sledování zpomaleného útoku nějaké šelmy. Ve vzduchu se setkávají pohledy vyděšených očí oběti a krvelačný zrak dravce. Jestli mi pak přišly poslední desky HATE a BEHEMOTH „pře-produkované“, tak zde nic takového nehrozí. Pánové si sice dali se vším opravdu velkou práci a to včetně obalu (Mentalporn), fotek a podobných věcí, které spousta kapel podceňuje, ale pořád v nich zůstal velký kus rebelie a chuti pro pořádný nářez. Nejedná se o žádné dnes tolik časté hvězdy a jejich propracované divadlo, ale o upřímný death metal, který je možná někdy až moc „klidný“, ale v závěru vás rozseká na malé kousky.


Ve společnosti těchto rozzuřených šelem mi bylo velmi dobře. Společný lov jsem si vždy užíval a moje srdce tlouklo ve stejném rytmu. Mám rád podobné „bombastické“ desky. Přijdou mi jako chorály smrti. Stojím ve větru, s tváří otočenou přesně v protisměru. Proti mně útočí armáda nemrtvých a já se musím po prvním odraženém náporu ještě víc zaklesnout v kolenou. Tenhle útok v podobě „Fading Reliefs“ bude trvat ještě hodně dlouho. Desku budu „používat“ ve zvláštních příležitostech. Obzvlášť jsem si oblíbil chvíle, kdy v noci ze tmy zazní volání samotné smrti. Beru s sebou jen pár nezbytných věcí a opět utíkám do říše stínů. Svět je náhle zbarvený do krve a vše je očištěné od zbytečností, stejně jako nová desky CALM HATCHERY. Umírám touhou si ji pustit znovu. Tak mě prosím omluvte, víc slov už ze sebe nedostanu, raději se budu věnovat společnému čekání na kořist. Propracované death metalové album, které je schopné vyvolat přízraky temnoty i za bílého dne. Lov může začít!


Asphyx says:

The new album of Polish death metalists CALM HATCHERY reminds me  the atmosphere on the hunt. Powerful, carefully made melodies contain a large piece of darkness. When I listen to the album shadows grow around me. Very dark album with excellent production and sound. If you like the combination of Polish and American death metal school, you will definitely be satisfied. Great album!


Seznam skladeb:

  1. Sun of God
  2. Illusory World
  3. Flaming Prophecies
  4. Blessing of Mantra
  5. Bomben Uber Warschau
  6. The Eternal Cycle
  7. Awakening of the State of Bodhi
  8. In the Midst of Nothingness
  9. Bomby Nad Warszawa

Čas: 36:14

Sestava:


Panzerhauser – kytara
Hacel – basa
Szczepan – zpěv
Radoslaw Szczepanski – bicí
Jakub Kwidzinski – kytara

Share this games :

TWITTER