DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 1. prosince 2014

Home » » Recenze/review - NADER SADEK – The Malefic: Chapter III (2014)

Recenze/review - NADER SADEK – The Malefic: Chapter III (2014)


NADER SADEK – The Malefic: Chapter III
EP 2014, vlastní vydání

Pokaždé, když se setkám s tvorbou vizuálního umělce NADERA SADKA, přijdu si, jako bych seděl na kotli plném vroucí vody. A to jak u jeho klipů, tak u živých vystoupení skupiny, složené ze samých slavných osobností hudebního světa. Přitom podobné „super sestavy“ dopadají většinou jako nesourodé výkřiky jednotlivých umělců, kteří se snaží co nejvíc „předvádět“. Zde tomu tak není. Po vynikajícím dlouhohrajícím albu „In the Flesh“ z roku 2011 a neméně dobrém live záznamu z minulého roku, následuje další pokračování jak vystřižené z death metalové učebnice. Celý tenhle ansámbl pohání samotný Flo Mounier (CRYPTOPSY), za kytarami stojí Rune Eriksen a u mikrofonu tomu dává korunu Travis Ryan (CATTLE DECAPITATION, MURDER CONSTRUCT). Na desce se objeví i spousta dalších, známých a zkušených hostů (namátkou Alex Webster, Andreas Kisser). Roztočený kolotoč vzteku pak řídí samotný principál NADER SADEK. Ten dále pokračuje svým nezaměnitelným způsobem v uchopení temnoty.

Střídají se zde vznešené, naturální kytarové motivy ve stylu třeba takových BEHEMOTH, HOUR OF PERNANCE, ale zaslechnout lze třeba odkazy i na takové ULCERATE. To celé je pak pořád uzavřeno a obestřeno aurou dýchající v rytmu starých MORBID ANGEL. Líbí se mi, že se NADEROVI povedlo stvořit další dílo, které není jen obyčejnou exhibicí jednotlivých muzikantů, ale má svoji jasnou koncepci, vizi a jako celek působí opravdu kompaktně. Možná snad jen občasný „čistší“ zpěv mi zpočátku trošku kazil dojem, z jinak velmi temného a monstrózního díla. Nakonec jsem si ale zvykl a neměnil bych (smích). Pokud bych měl charakterizovat své pocity z „The Malefic: Chapter III“, napadala by mě slova jako mocný, vznešený, vroucí, majestátní. Po vizuální stránce je pak všechno dohnáno k dokonalosti. Je zajímavé, že podobnou, tolik propracovanou image, většinou považuju za zbytečnou a většinou mi vadí, ale tady jsem jedním slovem nadšen.


Album vychází v listopadovém (a prosincovém) čísle časopisu Decibel Magazine a tak pokud jste věrnými fanoušky, doporučuji si ho opatřit. Pokud se vám to nepovede, budete se muset smířit pouze s digitální verzí. Není ale nutné zoufat, i ta je opatřena velice dobrým zvukem, čistou produkcí a snad se v budoucnu dočkáme vydání třeba na nějaké kompilaci.  Něco přes dvacet minut nihilismu je pro mě zatím jen malou ochutnávkou. Ta je sice opět pořádně okořeněná a její chuť si budu pamatovat navždy, ale dlouhohrající CD by slušelo NADEROVI víc. Mám ho nejraději v jeho rozmáchlých polohách. Co jsem se byl schopen dočíst, tak letošní EP by mělo být jedním ze započaté trilogie. Co je na této neověřené zprávě pravdy, ale ukáže asi jen čas (smích). Každopádně, tento rok si rád beru „The Malefic: Chapter III“ na dlouhé procházky do listopadové přírody. Je až s podivem, že album, které by mělo evokovat vyvěrající lávu z povrchu zemského, obstojí i u nás, kde není činná ani jedna sopka.


Pokud se vám líbilo předchozí NADEROVO album, myslím, že budete spokojeni i letos. Některé nápady mi totiž v hlavě způsobili takovou paseku, že se z ní budu ještě dlouho vzpamatovávat. Jsou zde noví muzikanti a hraje se trošinku jinak. Tentokrát jsem potřeboval pro „vstřebání“ o něco víc času, ale to nic nemění na tom, že na světě je další nahrávka z dílny pořádně temného mistra. Kolem celé téhle záležitosti jakoby se vznášela určitá aura tajemna, zla, nenávisti. Opravdu si přijdu jako na nějaké sopce, na jejím okraji. Pode mnou vře do ruda rozžhavená láva, promíchaná s chladem, kterého jsou schopni jen lidé. Máte dvě možnosti, buď zbaběle utéct a pak vyprávět polopravdivé příběhy o své statečnosti nebo skočit po hlavě dolů. Já si vybral tu druhou možnost. Stal jsem se součástí věčnosti. Death metalové EP, připomínající žhavé magma!


Asphyx says:


NADER SADEK on his new EP demonstrates again he is one from the most powerful men of death metal world. Colossal riffs from masters in branch, dark vocal and the mysterious atmosphere everywhere. I  seem to stay on the edge of Vulcan. I have two possibilities only, run away or jump down head first. I chose the second possibility. Death metal album reminding me red-hot magma!


Seznam skladeb:

  1. Deformation by Incision
  2. Carrion Whispers
  3. Entropy Eternal
  4. Decent


Čas: 20:37


Sestava:

Travis Ryan - zpěv
Rune Eriksen - kytara
Martin Rygiel - basa
Flo Mounier - bicí
Nader Sadek – koncepce

Studioví hráči:
Nicolas McMaster – basa
Steve Tucker - zpěv


Share this games :

TWITTER