DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 13. prosince 2014

Home » » Recenze/review - NECROPHAGIA – WhiteWorm Cathedral (2014)

Recenze/review - NECROPHAGIA – WhiteWorm Cathedral (2014)


NECROPHAGIA  – WhiteWorm Cathedral
CD 2014, Season of Mist

Praxe satanské magie zahrnuje tři druhy obřadu. Každý z nich odpovídá jinému základnímu typu emočního vzrušení. První je sexuální. Tady je asi každému jasné, o co se jedná. Druhý se týká soucitu. Ten je prováděn s účelem pomoci jiným, případně sobě. Třetí silou je destrukce. Jde o obřad, který je vyvolán vztekem, nevolí, pohrdáním, opovržením nebo čirou nenávistí. A přesně takové mi přijde nové album legendárních amerických death metalistů NECROPHAGIA. Jejich letošní, skoro hodinu trvající počin je plný rouhání, tmy, setkání s oním světem a neskutečně temné atmosféry. Sází se tady spíš na pradávný strach než na brutalitu. Není divu. Kapela se pohybuje ve smrtícím kovu od roku 1983 a tak hraje spíš postaru a sází na pečlivě vystavěné chorály smrti než na technické finesy. Pánové si s klidem používají i mnohokrát zavrhované klávesy, nebojí se různých vsuvek, meziher. Máme tak co do činění s opravdovým obětováním pro samotného pána podsvětí.

Přirovnávat podobné legendy k jiným kapelám je trošku troufalé, ale zkusím to. Berte to spíš jako společná protnutí v tvorbě, rozhodně se nejedná o žádné kopírování. Spíš bych to viděl na vzájemnou inspiraci. Napadli mě jejich temní kolegové ACHERON, evropští ENTOMBED (první nahrávky) a nebo období alba „Scream Bloody Gore“ u slovutných DEATH. Velký důraz je zde kladen na to, aby se ani na chvilku nevystoupilo ze stínu. Deska je velmi temná, ponurá a připomíná mi poctivý okultní obřad. Prostředky sice někdy připomínají béčkové horory z osmdesátých let, ale o to víc působí reálněji. Rozhodně se nejedná o dnešní, nablýskanou produkci. Všechno je špinavé, i když svým způsobem majestátní a rozmáchlé. Záleží jen na vás, zda na tuhle krvavou hru přistoupíte nebo nikoliv. Nejsem z těch, kdo by chtěl někomu nakazovat, co má poslouchat, ale myslím si, že tahle kapela i přesto, že stála vždy trošku stranou celého dění, rozhodně patří k „základnímu“ vzdělání každého příznivce smrti v metalu.


„WhiteWorm Cathedral“ je jako prskající vzteklý pes, právě puštěný po pořádném půstu z klece. Úplně vidím, jak se poprvé zakousne hladový do prvního hrdla a bude chlemtat z tepny vytékající rudou tekutinu. S krví se tady rozhodně nešetří a dokořán otevřené hroby jsou samozřejmostí. Nenechejte se zmást promo fotkami v různých nekro pozicích a stylizacích, ale to k téhle smečce patří jako k jiným sexy vlasy ve „větru“ (smích). NECROPHAGIA to myslí se vztekem, nenávistí a rouháním opravdu vážně. Některé postupy a chvilky by klidně mohly zaznít i na nějaké dobré melodičtější blackové desce. Všechno odsýpá převážně ve středním tempu a tak si ty chvilky můžete vychutnat třeba sledováním víru odtékající krve do odpadu. Nedivte se ale, že začnete vidět občas přízraky, z potrubí se budou ozývat podivné skřeky a sem tam potkáte v noci u své postele postavu v kápi. Tohle je přesně ten druh muziky, která se s klidem může pouštět v domech, o kterých se říká, že v nich straší.


NECROPHAGIA stojí na hřbitovní zdi. Už začíná svítat a jejich doba pomalu končí. Byla to těžká a náročná práce. Lidé budou hovořit o hanobení hrobů, šílených zvucích slyšených snad někdy kolem půlnoci. My ale již dávno víme, kdo za tím stojí. Američtí maniaci, kteří po třech letech vylezli z opuštěných kobek. Jsou lačni po krvi a nenechají vás zase na pochybách. Mám podobné desky moc rád. Nechávají mě vzpomenout na doby, kdy se ještě sázelo na melodie a kapely museli mít svůj nezaměnitelný ksicht, výraz a zvuk. U NECROPHAGIE se mi líbí, že všechen ten satanismus, nekrofilii a podobné taškařice berou s nadhledem, vtipem a nadsázkou. Vyznívá to celé pak o hodně uvěřitelněji a poctivěji, než u spousty dnešních „bubáků“. Pokud máte tuhle smečku pokrytou plesnivinou rádi, zklamáni určitě nebudete. Temná death metalová deska, plná odkapávající krve. Vhodná pro každý okultní rituál. Skvěle!


Asphyx says:

Dark, bloody ritual. Death metal, full of darkness, blasphemy, death and nihilism. Necrophagia is coming this year with a CD, reminding the exhumation. Carefully constructed songs, cutting riffs and killer voice. The album is very long and reminds me very bloody horror. The dark atmosphere, sacrifice and death on every step. It is a new album „WhiteWorm Cathedral“. Blood is dripping from every riff. Great dark ceremony!


Seznam skladeb:

01. Reborn Through Black Mass
02. ВNN
03. Angel Blake
04. Warlock Messiah
05. Fear The Priest
06. Elder Things
07. Coffins
08. Hexen Nacht
09. Rat Witch
10. March Of The Deathcorps(e)
11. Silentium Vel Mortis
12. The Dead Among Us
13. WhiteWorm Cathedral


Sestava:

Killjoy – zpěv
Mirai Kawashima - klávesy
Damien Matthews - basa
Shawn Slusarek - bicí
Abigail Lee Nero - kytara
Scrimm - kytara

  
Čas: 52:36

http://necrophagia.bandcamp.com/

Share this games :

TWITTER