DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 3. prosince 2014

Home » » Recenze/review - SEPTYCAL GORGE – Scourge of the Formless Breed (2014)

Recenze/review - SEPTYCAL GORGE – Scourge of the Formless Breed (2014)


SEPTYCAL GORGE – Scourge of the Formless Breed
CD 2014, Comatose Music

Po některých deskách si přijdu jako po výměně krve. Jsem právě odpojen od přístrojů a v žilách mi koluje už jen samý hnis a beznaděj. Pokud jste také příznivci brutálního death metalu v jeho klasickém pojetí, myslím, že si budete připadat úplně stejně. Italové se sice na svém třetím řadovém albu do toho opřeli ve stylu DEEDS OF FLESH, CRYPTOPSY, GORGUTS, CYNIC, ATHEIST, SUFFOCATION, ale spíše jsou slyšet odkazy z doby, kdy zmíněné kapely s „progresivitou“ ještě lehce koketovaly. Některé pasáže jsou sice techničtěji pojaté, ale pořád poměrně lehce vstřebatelné a není nutné si brát pro poslech „příručku pro rozuzlení složitých postupů“. Přijde mi, že se zde setkává floridská death metalová škola s tou kanadskou. A to vše za přispění evropských smrtících vlivů. Tohle všechno jsou samozřejmě jen mé pocity a takhle nějak mi noví SEPTYCAL GORGE chutnají. Zkuste je a třeba na jejich novince uslyšíte i „někoho jiného“. V dnešní době ale tohle není účelem, vystopovat různé postupy, které už byly někde někým zahrané, lze v podstatě u každé dnešní smečky.

Pro mě je důležitější, co se mnou deska dělá, jakým způsobem mě zasáhne a zda nepropluje kolem mě jen jako reklama na nejnovější moderní oblečení, které „nutně musím mít“. Italští technici se do toho umí opřít opravdu pořádně a pokud bych měl zvolit jedno slovo, které recenzovanou desku charakterizuje, bylo by to označení TLAK. Já opravdu cítím z každého tónu velkou sílu. Je to jako by mi někdo dloubal ostrou hranou nože do žeber. Pořádně to bolí a občas se objeví i kapky krve v nezdravě černé barvě. Líbí se mi, že pokud už se zde experimentuje, je to prováděno s ohledem na skladbu jako takovou. Všechny „progresivní“ a neotřelé prvky jsou dávkovány s citem a i já jako příznivec spíše klasičtějšího pojetí death metalu, si je dovedu v klidu užít. Rozhodně se nejedná jen o nějakou předváděčku jednotlivých muzikantů hrajících pouze pro své kolegy.


Opravdu parádní mi přijde zvuk celé nahrávky (Davide Billia), tady musím jen a jen chválit. Vše sedí jak má a třeba bicí si neskutečně užívám. Možná snad jen ten vokál, ten je chvílemi až příliš monotónní. Připomínku bych měl i k obalu, ten je sice poplatný stylu, který SEPTYCAL GORGE hrají, ale přijde mi obyčejný a mám pocit, že jsem ho už viděl i někde jinde. Schválně jsem si opatřil i předchozí nahrávky kapely pro porovnání a přijde mi, že se pánové každým albem jen a jen zlepšují. Letos pak předvedli velmi slušný výkon, který by jim mohla kdejaká slavnější kapela závidět. Důkazem budiž i jejich přestup do stáje Comatose Music. Samozřejmě, třeba takoví DEEDS OF FLESH (které v tvorbě těchto šílenců slyším asi nejvíc) jsou ještě o kousek dál, ale i tak je novinka plná velmi zajímavých momentů a jako celek si ji užívám jako již zmíněnou čerstvě zahnívající krev.


Osobně řadím tuhle šílenou smečku ke svým letošním brutálním objevům. Líbí se mi ten zdánlivý chaos, temné riffy a nápady, které mě vždy zaženou do kouta jako vzteklou krysu. Transfúze krve se tentokrát opravdu povedla. Nevím sice, od kterého nemrtvého jsem ji dostal, ale to v tuhle chvíli není důležité. To spojení klasických brutal death metalových postupů a lehké „náznaky“ techniky a progresivity mi dělají opravdu dobře. Některé motivy si pamatuji i po dlouhé době a abych pravdu řekl, tak jsem se i v tom obrovském množství dnešní metalové produkce k téhle italské smečce vždy rád vracel. Samozřejmě, našel jsem zde i pár hluchých míst, sem tam mi nebylo všechno úplně příjemné, ale takhle nastavené to mám u brutálně laděných smeček skoro vždycky. Pokud tedy máte chuť na pořádně hnilobnou novou krev, mohu vám tyhle vyslance z italských domovů pro duševně choré jen a jen doporučit. Zbytek je na vás. Já bych poprosil ještě jednu transfúzi! Velmi dobrá, brutálně zahnívající deska!


Asphyx says:

The third long-playing album from Italian SEPTYCAL GORGE reminds me a meeting of Floridian, Canadian and European death metal school. Classic brutal death metal is meeting here with technical procedure and progressivity. All stuffs are played with feeling for morbidity and with great pressure. I feel like getting transfusion from zombies. Great sound, interesting guitar motive. Only vocal is sometimes monotonous. I recommend this CD for all fans of brutal death metal!


Seznam skladeb:

  1. Living Torment of the Sleeping God
  2. Urizen - The Burning Sun
  3. Slaughter Conceived
  4. No Spawn No Reign (Sons of Enoch Pt.1)
  5. Breed of the Rejected (Sons of Enoch Pt.2)
  6. Anabasis/Paralysis
  7. Deeds of Eternity
  8. Coil of Nothingness
  9. Awakening of the Seven Serpents


Čas: 32:20

 

Sestava:


Diego Riccobene – kytara
Mariano "Marius" Soma - zpěv
Marc "Los" Losano - kytara
Davide "BrutalDave" Billia – bicí


Share this games :

TWITTER