DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 5. prosince 2014

Home » » Recenze/review - SWALLOWED – Lunarterial (2014)

Recenze/review - SWALLOWED – Lunarterial (2014)


SWALLOWED – Lunarterial
CD 2014, Dark Descent Records

Tuhle práci mi byl dlužen samotný čert. Jsem zvyklý na ledacos, ale pomalé vytahování kroutících se červů z rozkládajících se mrtvol není zrovna nic příjemného. Jenže přesně takhle se cítím při poslechu první dlouhohrající desky finských doom/deathařů SWALLOWED. Lapám po dechu, jako když vám zaskočí nějaké jídlo a marně se snažíte okolo sedícím přátelům říct, že se rozhodně nejedná o srandu. Tady se hraje špinavý, ze starých krypt vytažený smrtící kov. Tentokrát hezky pomalu, s blackovým odérem a ve stylu třeba takových MITOCHONDRION, DOLORAIN, EVOKEN, DISEMBOWELMENT. Album je plné smrti, gore témat, morbidního vyznání i násilí. Hraje se nepřístupně, mnohdy až disharmonicky, s velkým citem pro temnotu. Kapela má na svém kontě dvě demo nahrávky z let 2007 a 2008 a stejnojmenné EP z roku 2010. Podle dostupných informací nejsou jako muzikanti rozhodně žádnými začátečníky, nějaké ty ostruhy z undergroundu již mají a tak se můžete spolehnout, že to vzali za správný konec.

Práci umývače mrtvých těl si asi nikdo nevybírá dobrovolně, ale když ona každá zkušenost je tak lákavá. Člověk si najednou uvědomí pomíjivost lidského života a v určitých momentech nahlédne i za tu černou oponu světa, který snad jednou navštívíme. Křesťané to rozhodně slibují a rovnou doplňují krásu, lásku a blahobyt. SWALLOWED na to jdou přesně obráceně. Neslibují vůbec nic a rovnou přidávají bolest, utrpení a nekonečný smutek. Pro poslech je samozřejmě nutné se dostat do té správné nálady, zatáhnout všechny závěsy v bytě, aby k hi-fi věži nepronikl ani paprsek světla. Zvuk je sice špinavý jako tváře oběti při veřejném lynči, ale zároveň čitelný a tak se v klidu můžeme soustředit na jednotlivé riffy. Ty jsou dlouhé, táhlé, smutné a vyznívají nejlépe v opuštěných kostelech. Jedná se spíš o obřad, oběť temným stínům, než o „běžnou“ dnešní „moderní“ desku. Na spoustu z vás to bude asi až moc nečisté, nesourodé a budete mít problém si tyhle zběsilé Finy někam zařadit, ale věřte tomu, že časem nahrávka vykrystalizuje ve velmi zajímavou okultní záležitost.


Jediné, co mi bylo občas schopno narušit naše společné modlitby pro velebení záhrobního božstva, byl zpěv. Na nahrávce nalezneme dva zpěváky, jednoho hlavního, deathově řvoucího a druhého, který občas blackově zakráká. A ten mi právě „vadí“. Přijde mi, že vždy jakoby naruší ten pomalu plynoucí proud hluboké, krvavé řeky. Ale možná to tak slyším jenom já. Každopádně jinak jsem nenašel nic, co by mě nějakým způsobem vadilo. Jedná se samozřejmě pořád o absolutní underground, takže neočekávejte přístupnou a milou desku s přívětivou produkcí. Album je možné zakoupit na vinylu u labelu Me Saco Un Ojo Records. A tak si na své přijdou i milovníci gramodesek. U podobných nahrávek je velmi důležitá (a asi nejdůležitější) atmosféra, kterou hudebníci na CD přednesou. Technické dovednosti jednotlivých členů jsou až na druhém místě. Zde se hraje sice „jednoduše“, ale silně, vláčně a opravdu smutně. A to teď nemyslím pláč u romantického seriálu, ale opravdový strach a bědování z neznámého.


„Lunarterial“ je jako procházka ve stínu. Vyhýbáte se záměrně slunci a pozorujete za sloupem ve starých katakombách legrační lidské snažení. Našlapujete pomalu, s lehkostí lovící šelmy, často obracíte zrak ke ztracenému nebi a mezi prsty prosíváte prach našich předků. SWALLOWED nahráli zvláštní, smutnou deskou, připomínající hejno krkavců právě vzlétajících od na kost ohlodané mrtvoly. Na kopci stojí postava v kápi s kosou v ruce. Nemá žádnou tvář a přesto víte, že se směje. Zvuk, znějící z jejích úst je rezavý a nepříjemný. Tahle deska mě vždy odnese do zcela jiného světa. Připadám si, jako když na operovaného začne působit narkóza a už jen zamumlá pár posledních slov. Pak se přenese do říše, kde vládne bůh spánku Hypnos. Veškeré riffy, dunění bicích i murmur hlasů je určen pro jediné. Pro převoz přes řeku Styx. Doom/death metalová deska, která se příliš nedá popsat slovy. Je lepší ji zažít. Pak si uvědomíte, že Smrt si opravdu nevybírá.


Asphyx says:

Finnish doom death metalists SWALLOWED recorded an album reminding me sail over the river Styx. They take you by the hand and take into the land of Shadows. The dark atmosphere billows around and everything goes in slow, blasphemous rhythms. The first long-play CD of these Finns is very successful. I recommend this album for all, who like to take part on the autumn‘s funerals. The dark, occult performance of death. Have a nice sadness!



Seznam skladeb:

  1. Opening Of The Key
  2. Reverence Through Darkness
  3. Arterial Mists Of Doom
  4. Black Aura
  5. Black Phlegm
  6. Libations


Čas: 53:28

 

Sestava:


Mika  Salimaki – basa
Ville Kojonen – bicí, zpěv
Jaakko Hietakangas – kytara
Samu Salovaara – kytara, zpěv


Share this games :

TWITTER