DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 11. ledna 2015

Home » » Minirecenze/minireview - CRIPPER - Hyëna (2014)

Minirecenze/minireview - CRIPPER - Hyëna (2014)


CRIPPER - Hyëna (2014)
CD 2014, Metal Blade Records

Němečtí thrasheři CRIPPER odpálili letos svoji čtvrtou dlouhohrající nálož. Najdete na ní opět poctivý thrash, napěchovaný po okraj sekajícími riffy ve stylu klasické německé (a americké) školy, rychlé tempo připomínající rozjetý náklaďák a štěkající Brittu "Elchkuh" Görtz. Ta vládne hlasem, za který by se nemusel stydět kdejaký dvoumetrový chlap. Muzika je zde sice již tisíckrát slyšená, mnohokrát zahraná, ale tentokrát předkládaná s velkým citem pro tento styl. CRIPPER se nebojí ani zavítat do death metalových vod. Lehce mi tak svým přístupem připomínají své kolegy LEGION OF THE DAMNED. Některé motivy jsou zase pro změnu jak vystřižené ze slavných MEGADETH (nebo třeba i ANTHRAX, PANTERY). Každopádně, pokud pomineme jednotlivé vlivy, máme před sebou desku, kterou ocení zejména příznivci melodičtěji pojatého thrash metalu. Němci rozhodně neustrnuli jen na jednom místě a na každém albu je znát určitý posun, snaha o vývoj. 

Hyena, vyobrazená na obalu, dává jasně tušit, že se pánové a dáma s ničím moc párat nebudou a i když bych osobně ocenil ještě větší syrovost, tak celkově se jedná o thrashovou desku, která mi vyhovuje snad ve všech směrech. A to považte, bývám k ženám za mikrofonem více než skeptický. Je to ale právě Britta, která dodává nahrávce další, nový rozměr, který tuhle smečku odlišuje od té spousty dalších ostatních. Občas se sice CRIPPER nevyhnou určité monotónnosti a některé pasáže bych si dovedl představit o několik minut kratší, ale oproti jiným, dnes mnohokrát velebeným kapelám, alespoň nenudí. Nebojí se střihnout si zběsilé sólo, vyhrávku. Rozhodně se nejedná z mého pohledu jen o obyčejnou kopírku let minulých, ale je patrná velmi příjemná pestrost. Hyena obsahuje všechny věci a propriety, které mi kupříkladu chyběly na poslední desce GOATWHORE (se kterými mají CRIPPER také spoustu styčných bodů). Sem tam jsem četl někde názor, že předchozí alba byla o hodně lepší, ale já to vidím přesně naopak. Letos se povedlo těmhle nadšencům od našich západních sousedů nahrát velmi "chytlavou", propracovanou nahrávku, kterou jsem si velmi oblíbil. Líbí se mi to nadšení, energie a způsob, jakým tahle smečka thrash uchopila. Doporučuji všem thrasherům, kteří neustrnuli jen ve staré době. Příjemné nářezové album!




Asphyx says:

German thrashers CRIPPER exploded their fourth full-length charge this year. Honest thrash, packed to the brim with thrusting riffs in the style of classic German (and American) schools, fast tempo reminiscenting of a racing truck and barking Britta "Elchkuh" Görtz. Music here is for thousand times heard, but this time presented with a great passion for this styleI like the enthusiasm, energy and the way how the band grasped thrashI recommend for all thrashers, who didn't stagnat in the old times only.



Share this games :

TWITTER