DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 8. ledna 2015

Home » » Recenze/review - MALLEPHYR - Demo 2014 (2014)

Recenze/review - MALLEPHYR - Demo 2014 (2014)


MALLEPHYR - Demo 2014
Demo 2014 (digital), vlastní vydání

Z rokycansko - plzeňského podzemí se jako bájná Hydra vynořila nová, temně death metalová kapela MALLEPHYR. Smečka, postavená z muzikantů působících v blackových STÍNECH PLAMENŮ, AVENGER a PANYCHIDĚ ke sklonku loňského roku vydala dvou skladbové, ochutnávkové demo, které má dát o západočeských rouhačích náležitě vědět. Jestliže byla výše zmíněná Hydra legendární řeckou obludou, dcerou stohlavého obra a přebývala většinou v bažinách, tak MALLEPHYR se svými dvěma skladbami připomínají spoušť, kterou po sobě mytologická postava s hadím tělem a devíti dračími hlavami zanechávala. 

Byl jsem před kapelu poprvé postaven na plzeňském mini festivalu Diabolical Fest IV. Chvíli jsem se pohupoval v kolenou a pak už cítil jenom spalující žár v kostech. Bylo to setkání se smečkou, která nahlíží na muziku hodně podobně jako já a tak jsem se v reportu jen a jen rozplýval (zde). Marně jsem se sháněl po nějakém hmotném nosiči. Alespoň trošku byla moje chuť ukojena právě recenzovanými skladbami, ale už teď pevně doufám v plnohodnotné CD. 


Před námi totiž stojí muzikanti, kteří přesně vědí, jakým směrem se chtějí vydat, jsou schopni složit dobrý a neotřelý riff a celkové vyznění jejich skladeb je pak temné jako špinavé stíny opuštěných kobek. Celá skvadra je poháněna velmi dobrým bubeníkem, jehož práce mě na Demu 2014 na první poslech zaujala asi nejvíc. Zbytek ale vůbec nezaostává. Deathový murmur i skřehot páně Opata je náležitě krutý a chladný, basu si jako bývalý uctívač tohoto nástroje užívám dosytosti a o kytarové práci netřeba mluvit. Jedinou výtku bych měl možná k delší stopáži skladeb. Mám rád temnotu, nemusím z ní ani vystupovat, ale klidně bych přidal na gradaci, ať nám to utrhne hlavy úplně (smích). To je ale samozřejmě jen můj subjektivní názor.


MALLEPHYR se stylově pohybují jak ve škole polské (BEHEMOTH, HATE), tak v temnějším death metalovém způsobu vyjádření (napadají mě některé pasáže IMMOLATION, INCANTATION). Nesmím ale zapomenout ani na australské ozvěny (lehce ESKHATON, DIOCLETIAN, INGNIVOMOUS). Sem tam vylezou na povrch i černočerné motivy, tak jak je známe třeba od takových německých VENENUM, českých HYPNOS nebo řeckých DEAD CONGREGATION. Vše pak obestírá black metalový odér (starší SATYRICON). 

Mallephyr
Příjemným překvapením pro mě je zvuk recenzovaných mp3 (Karel Švejnoha - KSV Studios Praha). Ten mě spolu s vkusně černobíle řešeným obalem utvrzuje v tom, že je do budoucna se na co těšit. Dvě skladby jsou sice málo na to, vynášet soudy, ale můj protřelý čich mi napovídá, že tahle smečka může notně zamíchat nejen s českými undergroundovými kartami. Možná se budu teď rouhat a někteří fanoušci budou vyžadovat moje kamenování, ale osobně se mi MALLEPHYR líbí víc než domovské kapely jednotlivých muzikantů. Lehkou omluvou budiž má dlouholetá příslušnost k cechu smrtícímu (smích). Každopádně, cítím v kostech, že se na západě naší republiky probouzí pořádně hnilobná a černá hydra. Mějte se před ní na pozoru! Může vás totiž zcela pohltit. Jako mě. Český death/blackový příslib do budoucna!



Asphyx says:

MALLEPHYR is a new Czech death/black metal bandIt combines influences  of Polish, Australian, American, Greek and German dark deadly school in its workCruelly cool riffs, morbid vocals and very good drummer form together very bloodthirsty wolf pack. The atmosphere of demo is very dark, evil and freezing. I feel in my bones this awaking  putrid and black hydra. Be careful before her! She can absorb you completely.  Like me. Czech death/black metal promise for the future!


Sestava/band:

Opat (also STÍNY PLAMENŮ) – vocals, guitars
Adam – guitars
Sinneral (also PANYCHIDA, AVENGER) – bass
Tom (ex- THIS NIGHT DRAWS THE END) – drums


http://mallephyr.bandcamp.com/releases
https://www.facebook.com/mallephyr
http://bandzone.cz/mallephyr

Share this games :

TWITTER