DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 11. února 2015

Home » » Minirecenze/minireview - HATE - Crusade:Zero (2015)

Minirecenze/minireview - HATE - Crusade:Zero (2015)


HATE - Crusade:Zero
CD 2015, Napalm Records

Polští death metalisté HATE asi už celý svůj život budou trávit ve stínu svých vzorů BEHEMOTH. Spousta kritiků je bude neustále a donekonečna posuzovat jen z pohledu dobré, či špatné kopie. Být druhý musí být svým způsobem poměrně frustrující, ale pokud chtějí pánové hrát "klasický polský death metal" dnešní provenience, asi jim nic jiného nezbývá. Přitom, co si budeme povídat, kupříkladu jejich novinka "Crusad:Zero" je o nějaký řád pestřejší než poslední, do pekla velebená deska principála Nergala. Jinak samozřejmě těch styčných bodů najdeme obrovské množství. Melodie jsou hutné, mocně vystavěné, produkce vynikající, průzračná jako do lesku vyčištěné černé srdce. Nechybí ani nezbytný blackový odér, perfektní a dokonalá image. HATE jsou ale spíše jen vrátnými do samotného pekla. Vstup jim byl zapovězen (vybrali si sami svoji cestu). Občas sice nahlédnou dovnitř, ale jinak zůstávají v předsálí. Album je svým způsobem dokonalé. Kapele možná chybí výraznější osobnost, někdo, na koho bych se soustředil (zase na druhou stranu, kolik se narodí dalších Nergalů?). Jinak ale pánové připomínají velmi dobře seřízený stroj. Všechno zapadá do sebe s až "úchylnou" precizností. 

Za sebe se rouhačsky přiznám, že mě novinka Crusade:Zero baví o něco víc než poslední počin jejich vzorů. Obsahuje pro mě větší množství zapamatovatelnějších melodií a je přeci jen o trošku živočišnější, živelnější. Album je jinak velmi chladné, odtažité, rozmáchlé, mocné a možná trošku moc dlouhé. Chápu snahy o gradaci, o "příběh", ale v některých momentech se přistihuji, že se má mysl vznáší někde daleko. Polští death/blackeři byli vždy o silných riffech. Těch je na desce nepřeberné množství, stačí si jen vybrat. Songy jsou převážně ve středním tempu a občas by nějaká ta rychlejší pasáž určitě neškodila. To jsou ale jen připomínky zhýčkaného posluchače, který je podobné hudby už lehce přejedený. Jinak se již dávno v tomto případě samozřejmě jedná o první polskou death metalovou ligu. Úspěch, vykoupený velkou dřinou, je v různých žebříčcích samozřejmě (oprávněně) zaručen. A tak je to vlastně dobře a v absolutním pořádku. Velmi přístupné album pro všechny death metalisty, kteří se nechtějí příliš ušpinit. 



Asphyx says:

The album is very cold, distant, sweeping, powerful and maybe a little too longGentlemen remind  me very well-tuned machine. The melodies are dense, powerfully built, excellent production, clear like to the brilliance cleaned black heartThere is neither necessary blacks odor, excellent and perfect image. Very accessible album for all death metalheads who don't  want too dirty.

http://hate-metal.com/
https://www.facebook.com/HATEOFFICIAL
http://www.napalmrecords.com/
Share this games :

TWITTER