DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 24. února 2015

Home » » Recenze/review - CARDIAC ARREST – And Death Shall Set You Free (2014)

Recenze/review - CARDIAC ARREST – And Death Shall Set You Free (2014)


CARDIAC ARREST – And Death Shall Set You Free
CD 2014, Razorback Recordings

K zasažení mé mysli death metalovou plesnivinou došlo už dávno, někdy na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Byla to krásná doba mládí, vzpomínek a kapel, které tenkrát tvořily styl. Jako každý jsem měl za svůj hudební život spoustu odboček, chvilek plných experimentů a dokonce několik let období, kdy jsem tvrdý kov vůbec neposlouchal. Pořád ale, někde vzadu v mé hlavě, hlodala dávná nákaza, vir, který si stejně všichni, kdo jsme tohle všechno zažili, nosíme v sobě. Stal jsem se opět imaginárním průvodcem na jednom místním hřbitově. Chodívám tak znovu po pečlivě uhrabaných cestách, obdivuji honosné náhrobky s nápisy slavných kapel, sedávám na lavičkách až v doomovém rozpoložení. Chodívají za mnou zástupy návštěvníků, ptají se, rozjímají se mnou. Většinu samozřejmě zajímají jména, které dobře znají, mají je ve svém povědomí. Občas ale přicházejí menší, méně početné výpravy. Zjevují se zpravidla takhle k večeru a zajímá je převážně totální underground. Těm potom připravuji prohlídku se zvláštním výkladem. Je rozšířen o smečky, které stály vždy kousek bokem a dnes mají jen pár kamenů, složených do mohyly, v zadní části hřbitova, kam nikdo moc nechodí.

CARDIAC ARREST jsou přesně tou smečkou, která když se rozhodne vylézt na několik dní z hrobu, všimne si jich jen pár zasvěcených. Pro ty je to ale pak velký svátek a oslavují ho hezky po našem, od podlahy. Pravidelní čtenáři mých článků moc dobře vědí, že se snažím o hudbě psát trošku jinak. Nechci skončit jako zástupy „vševědoucích“ kritiků, kteří jsou schopni setřít v podstatě cokoliv. Ti by loňskou novinku „And Death Shall Set You Free“ asi odsoudili několika řádky o kopiích, starobě a absolutní „ne progresivitě“. Měli by pravdu. Osobně mi to vůbec nevadí. Naopak. Kapelu oceňuji právě pro ortodoxní přístup, přesně a jasně vytyčenou cestu. Při poslechu u mě ožívají staré rány, způsobené setkáními se zástupy smrtících desek. Američané jsou klasičtí zástupci směru, kterému se říká fucking old school death metal. Pokud byste se chtěli dozvědět něco o inspiraci, kterou pánové našli v opuštěných hrobech, museli byste hledat až někde v dobách, kdy začínaly takové skupiny, jako IMPETIGO, INCANTATION, CIANIDE, AUTOPSY, MASTER, OBITUARY.


Deska působí zdánlivě jednoduše, zpočátku možná lehce odtažitě, ale garantuji vám, že těmto rouhačům koluje v krvi pradávný hnis, usazený v jejich žilách snad odnepaměti. Cítím ve svých rukách zpuchřelé zbytky polámaných kostí, nade mnou září pruh světla, vzniklý vykopáním a exhumováním starých vzpomínek. Říkám to pořád, dřív se pohřbívalo poctivěji, doba nebyla tak hektická a šílená. Člověk si asi musí projít určitým vývojem, musí uzavřít kruh, aby zase našel zalíbení v plesnivině. Když se znovu vyvolají na povrch dávné obrazy i zážitky a vše se spojí v jedno, věřte tomu nebo ne, ale pak procházím nekonečnými chodbami podzemí o to sveřepěji a s větším nadšením. CARDIAC ARREST předkládají na rezavém podnose krmi v podobě starého old school death metalového a řádně prohnilého masa. Nebojí se jednoduchosti, protože moc dobře ví, že v ní se ukrývá stejně ta největší síla. Je to vlastně jako vždy, buď vás tohle album spálí na popel a nebo nechá úplně chladnými. Troufám si tvrdit, že nás, nehodné příslušníky cechu death metalového, rozseká na malé kousíčky a rozemele na prach.


Tahle procházka, uskutečněná s pár známými a prokletými, se mi líbila nadmíru. Hltal jsem každý tón, každé slovo o zombie, plnými póry si užíval atmosféru vytaženou ze starých hororů. Rozkročený nad vykopaným hrobem, opřený o pískovcový náhrobek, jsem propadal nekonečnému kývání hlavou. Vím, že v mém věku je to možná už nepatřičné a měl bych požívat větší vážnosti, jenže jsem si nemohl pomoct. Byl jsem zcela stržen do víru poctivých, morbidních riffů. Plně jsem se oddal rouhání, zatančil si pár skladeb s nemrtvými a nakonec našel klid v polorozpadlé dubové rakvi. Pokud všechny tyhle věci nechápete a zůstaly vám do dnešních dní utajeny, choďte raději po pečlivě upravených hřbitovních cestách, kde budete potkávat jen samé „dokonalé“ kapely. Já se raději vydám hezky pomalu, polehounku stezkou, která vede podél hřbitovní zdi. Moc lidí po ní už nechodí. Potkáme zde jen špinavou produkci, hluboký growl a nápady pocházející ze samého pekla. Budiž vám země lehká, přátelé. Old school fucking death metal!


Asphyx says:

The album seems to be simple, perhaps slightly distant, but I guarantee you that these blasphemers have ancient pus in the blood, circulating in their veins forever. CARDIAC ARREST presents rusty old meal in the form of old school death metal and rotten meat. I try to say, that the CD cuts us into small pieces and ground to a powder. I was completely drawn into the faith of honest, morbid riffs. I was full of blasphemy, I danced a few songs with the undead and finally I found peace in a dilapidated oak coffin. You'll meet the dirty production only, deep growl and ideas coming from the hell. Let you light the country, friends. Old school fucking death metal!


Seznam skladeb:

01. Prelude To Madness
02. Unhinged
03. Exterminators Of The Earth
04. Wretched Lowlife
05. Bridge Burner
06. Death Toll Rises
07. III Omen
08. Horrid Fate
09. There Is No Escape
10. Rise! Part Man / Part Beast




Čas: 45:21


Sestava/band:



Adam Scott - Forbidden Passages/Guitarted six stringdom
David Holland - Instestines on wood, and poetic injustice
Tom Knizner - Sick six strings and Pukings
Nick Gallichio - Drums ov Death

Share this games :

TWITTER