DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 13. února 2015

Home » » Recenze/review - DEATH VOMIT – Gutted by Horrors (2014)

Recenze/review - DEATH VOMIT – Gutted by Horrors (2014)


DEATH VOMIT – Gutted by Horrors
CD 2014, Xtreem Music

Ten den nezačal sám o sobě dobře. Ve tři ráno jsem najednou vytřeštil oči do tmy a nemohl dál usnout. A to spávám jako dřevorubec. Vše pokračovalo u auta na parkovišti, kolem kterého chodím na tramvaj. Na stromě seděl krkavec a sledoval mě naštvaným pohledem. V tramvaji pak seděly jen samé ošklivé holky s divnýma očima a v práci si na mě v podstatě celou pracovní dobu chladil žáhu šéf. Utíkal jsem k večeru ke svému domovu a neustále se ohlížel, zda mě někdo nepronásleduje. Svět byl ten den opravdu naruby. Astrologové by mi to asi vysvětlili, ale já se raději uzavřel do pokoje, naladil se na death metal a moje ruka (tentokrát Satan zaplať šťastná) sáhla po chilských vyznavačích pekla DEATH VOMIT. Ihned se na mě vyhrnul okultní death metal, špinavý jako kanály pod naším městem. Konečně se na mé tváři rozjasnil úsměv a všechna do té doby na mě spáchaná příkoří byla zapomenuta.

DEATH VOMIT po jednom demu a splitku s UTTERBOMB (oboje rok 2011) letos přicházejí teprve s prvním albem. A to rovnou u španělského labelu Xtreem Music. Osobně bývám k podobným záležitostem skeptický, na prvních deskách se většinou kapely potýkají s problémy, způsobenými jejich nevyzrálostí, ale tady jsem od začátku spokojeně podupával nohou. Jedná se totiž o přesně ten typ špinavého death metalu, který mám asi nejraději. Sází se na dobré nápady, zastřený zvuk, chorobně znějící vokál a pořád to není takový hluk, abych si to nedovedl pořádně užít. Možná namítnete, že podobných kapel jsou na světě stovky, ale to mi vůbec nebrání v tom, si nahrávku pořádně narvat do hlavy. Žádné hranice se zde sice neboří, ani neposouvají, ale ta temnota ve stylu IMMOLATION, INCANTATION, MORBID ANGEL, HEADHUNTER D.C., UNAUSSPRECHLICHEN KULTEN, DEMONIC RAGE, DOMINUS XUL, PRAISE THE FLAME, TORTURER, PENTAGRAM, UNDERCROFT a možná chvílemi i DEICIDE na mě jednoduše zabírá. Skladby jsou velmi uvěřitelné, nepostrádají lehký blackový (i umazaný thrashový) odér a hnilobnou atmosféru starých kostelů.


Album postupně rostlo, nutilo mě se k němu neustále vracet a objevovat v něm nová zákoutí. Nelehký je život ve stínu. Věřte tomu či ne, ale určitě nepostrádá určité morbidně krásné kouzlo. Mocné kytarové riffy, bicí přerážející kosti a pohaslá světla kolem, to jsou smrtelné argumenty DEATH VOMIT. Jednotlivé motivy se mi zarývají do mozku stejně, jako pláč raněných. Utrpení věřících v jediného boha nemůže vyvážit tu sílu, kterou z desky cítím. Kolem proplouvají na obloze mraky nasáklé smutkem a nenávistí, stromy se kývají v náporech větru. Velké je pak moje překvapení, když vyhlédnu z okna do slunečného podvečera. Ta apokalypsa se odehrávala celou dobu jen v mé pomatené hlavě. Co může být pro fanouška lepšího, než přehrání imaginárního filmu, vyvolaného poslechem oblíbeného alba?


Jsem nadšen a poctěn, že mi okultní mistři DEATH VOMIT zaslali svoji prvotinu na recenzi. Pro mě se jednalo o jedno z těch setkání, kdy jsem dobrovolně a rád propadl tomu panoptiku hrůzy, smrti a záhrobních kejklí. Připadal jsem si jako v nějakém hororu, ve kterém pomalu stoupá napětí a vy máte strach kdo odkud a na koho zase vyskočí. S úlevou pak sledujete okusování masa i kostí od zákeřné zombie. Jsem rád, že DEATH VOMIT vystoupili na chvíli ze stínu, nahráli recenzovanou desku a já se mohu spolu s nimi vydávat na procházky do podsvětí. Chilané jsou jasným důkazem toho, že v záhrobí je pěkně živo. Takhle zahraný smrtelný kov mám stejně nejraději. Andělé máchající si svá bezradná křídla ve špíně. Nemohou vzlétnout a po krku jim jdou šelmy s tesáky pokrytými krví. V zákristii leží kněz. Cítíte to napětí a sílu všude kolem? Jeho bezvědomí je způsobeno uzřenými zážitky. Na tuhle mši bude ještě hodně vzpomínat. Death metalová deska vhodná pro okultní obřady. Smrt s vámi!


Asphyx says:

The listening of this record seems to be like a really morbid and mysterious horror. Chileans are an obvious evidence that the grave is a place full of live. I prefer the death metal played in this way. The songs are very believable, don't miss the light black (and dirty thrash) odor and putrid atmosphere of old churches. They are betting on good ideas, veiled sound and morbidly sounding vocals. Death metal album suitable for occult ceremonies. Death with you!


Seznam skladeb:

1. Intro - Float On Shadows
2. Indestructible Abominations
3. Thorns Damnations
4. Holocaust
5. Swallowed By Transphormutation
6. Devoured By Carcass
7. Deeds Of Pestilence
8. Ashes Of Necromancy
9. Painful Prayer
10. Demoniac Hunger
11. Corpse Immolation
12. Resurrection Grotesque


Čas: 37:28

Sestava:



Tom Hill – basa
Sebastian Salce – kytara
Evil Ezcorzized – bicí
Azazzel – kytara, zpěv

Share this games :

TWITTER