DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 8. února 2015

Home » » Recenze/review - DESOLATE SHRINE – The Heart of the Netherworld (2015)

Recenze/review - DESOLATE SHRINE – The Heart of the Netherworld (2015)


DESOLATE SHRINE – The Heart of the Netherworld
CD 2015, Dark Descent Records

Ani nějak nevím, jak jsem se do tohohle domu šílenství dostal. Oficiální název zní Ústav pro chorobomyslné. Přitom je to obyčejný blázinec, kam zavírají ty, se kterými si nevědí rady. Motáme se tady po chodbách, v nekonečných kruzích a s psychofarmaky v hlavách. Našli mě prý sedět v jedné staré kobce, držel jsem v ruce ohořelou bibli a mé oči těkaly v jiných dimenzích. Mumlal jsem neznámá slova. Nejdříve prý zkusili kněze. Jenže ten po několika pokřižováních utekl s křikem pryč. A tak mě zavřeli. Můj život je ale stále neklidný, smutný a cítím se být obtěžkán všemi hříchy. Možná je opravdu lepší, že mě nepouštějí za zdi naší zahrady. Kdyby jenom věděli, co všechno jsem si prožil. Potkal jsem samotného pána pekel. Nahlédl jsem na území, kde je utrpení denním chlebem. Slyšel jsem fanfáry padlých andělů. Byl jsem sražen k zemi novou deskou finských DESOLATE SHRINE. Prokletý, vyděšený, smutný a s nekonečnou bolestí v hlavě. Zmítám se mezi realitou a sny propletenými s těmi nejčernějšími nočními můrami.

Je to zvláštní. O kapele jsem věděl mnohé, dokonce jsem se s jejich tvorbou setkal několikrát. Věděl jsem, že v ní dřímá určitý potenciál, ale nikdy jsem nebyl tak zasažen jako letos. Možná mi tentokrát sedli do rozpoložení, možná za to může sychravé počasí, možná jsem pro jejich tvorbu jenom dozrál. Nevím a je to vlastně úplně jedno. Hudba je položená někam mezi muziku INCANTATION, AOSOTH, AHAB ale i třeba takové PORTAL, GRAVE MIASMA, SULPHUR AEON. DESOLATE SHRINE vyznávají spíše smrtící kov ve středním tempu. Rádi se ale vydávají i na území doomu, blacku. Jejich přístup je atmosférický, vše je podřízeno smutku, strachu a při poslechu si přijdu jako u rozhovoru s depresivním člověkem. Zlo v hudbě zase jednou zvítězilo na plné čáře. Rád jsem pozoroval kumulující mraky nad městem, nasával špínu a zvuky ze záhrobí. Tentokrát bylo velmi příjemné a uvolňující se všemu zcela oddat. Finové si se mnou dělají, co chtějí. Jsem jen nebohý posluchač, oddaný a čekající na každý další tón.


„The Heart of the Netherworld“ je jako procházka dlouhými chodbami podzemí. Potkávám duše zemřelých, podávám si ruce se svými předky. Padá na mě obrovská tíha, srdce se vzpíná a mozek mě bolí až na samou hranici snesitelnosti. Zároveň se mi do žil vlévá zvláštní teplo, prostupuje mě adrenalin a mrazivý strach je náhle jen milým společníkem. Neustále se opakující, dlouhé motivy s nádechem smrti mě dostávají do rauše, pohlcují mě a nutí pokleknout. Modlím se, řvu, pláču, imaginárně si drásám tváře nehty. Je zajímavé, co všechno mohou některá CD v různých rukách způsobit. Já a letošní Cd DESOLATE SHRINE jsme si sedli jako staří přátelé. Přitom jsme se viděli jen párkrát. Finští rouhači hrají přesně tím způsobem, který mi v současné chvíli vyhovuje asi nejvíc. Nedovedu sice jejich desku poslouchat jen jako obyčejnou kulisu, na to je pro mě příliš „niterná“, ale o to víc si ji vychutnávám v poklidu domova.


Kdybych býval byl neotevřel ty poslední, i pro mnohé staré death metalisty zapovězené, dveře, asi bych se nakonec mohl považovat stále za „normálního“. Já ale vstoupil dovnitř a vydal se dlouhou chodbou k rudě zářícímu světlu. Bylo tolik lákavé. Po stranách visely ukřižované kostry mnichů. Mezi žebry se na mě smály hadí oči, pod nohama se proplétaly obrovské krysy. Nevadilo mi to. Cítil jsem náhle obrovskou sílu, o které jsem věděl, že buď mě nabije neskutečnou energií nebo spálí na popel. Nakonec to dopadlo trošku jinak. Sedím na lavici z dlouhých trámů uprostřed domu smutku a šílenství, kývu se a vzpomínám. Jsem moc rád, že za mnou občas přijde ten „starý dobrý recenzent“ a prohodí se mnou pár slov. Všichni moc dobře víme, že příběh, postavy a veškeré podobnosti jsou v dnešním příběhu o death metalu jen smyšlené. Přísahat na to ale nemohu. DESOLATE SHRINE stvořili pomalu se ploužící zlo. Death metalová deska, ze které přetéká tma. Skvěle!


Asphyx says:

New album of DESOLATE SHRINE knocked me literally to the ground. We find here a huge number of sadness, fear, dirt and sounds from the next world. The album is full of black atmosphere and reminds me an occult ceremony. Finns can do with me what they want. I feel like in a house of madness. It freezes me in the back, my heart is failing and the poison flows into my veins. Desolate SHRINE created a slowly creeping evil. Death metal album, which is overflowing of darkness. Great!


Seznam skladeb:

1.
Intro
2. Black Fires Of God
3. Desolate Shrine
4. Death
5. We Dawn Anew
6. Leviathan
7. Heart Of The Netherworld


Čas: 01:03:08

Sestava/band:


LL - All Instruments/Artwork
RS - Vocals
MT - Vocals

Share this games :

TWITTER