DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 2. února 2015

Home » » Recenze/review - DISENTOMB – Misery (2014)

Recenze/review - DISENTOMB – Misery (2014)


DISENTOMB – Misery
CD 2014, New Standard Elite

„Mé jméno je Smrt! Já jsem ta, na kterou jsi celý život tak čekal. Vzýval jsi mě, obdivoval, plazil se přede mnou na kolenou. Konečně jsme se setkali. Možná ses těšil na věčný ráj, jenže ten neexistuje. Dávno shořel v plamenech. Vím, že sis prožil během svého života nejedno utrpení, modlil se a doufal v lepší život. Ten ti teď vypršel. Čas je stejně neúprosný jako já. Prozradím ti tajemství. Jediné, co tě čeká, tak je nejdříve několikaleté utrpení v meziprostoru, kdy nebudeš vědět, zda už je nebo není konec a pak už jenom nekonečné tlení v zemi. Ty vyhlídky nejsou sice příliš příznivé, ale to jsi už mohl za ty roky poslouchání death metalu pochopit. Žádné převtělování, žádná nekonečná blaženost. Jenom KONEC. A pak nic. Pokud ti to není pořád jasné, tak si poslechni poslední desku australských brutalistů DISENTOMB“: tak pravila Smrt.

A měla pravdu. Už při prvním setkání s touhle smečkou temných brutalistů v roce 2010 (album „Sunken Chambers of Nephilim“), jsem si říkal, že asi takhle by nějak zněla samotná zubatá, pokud by to na nás chtěla rozbalit zcela bez přetvářek. Hudba je zde krutá, nekompromisní, jdoucí na samou hranu snesitelnosti. Jedná se o smrtící apokalypsu toho nejhrubšího zrna. Žádné vytáčky, preludia, zbytečnosti. Jen na samotnou podstatu ohlodaný smrtící kov. Je to jako smršť, lavina, padající kamení. Podobným stylem hráli a hrají třeba takoví DEEDS OF FLESH, SUFFOCATION, INFERNAL TORMENT. Můžou tak být spokojeni i fanoušci, pro které je většina „australské hlukové školy“ (IMPETUOUS RITUAL, PORTAL, IGNIVOMOUS) těžce vstřebatelná. DISENTOMB by mohli oslovit většinu dnešních death metalistů, kteří to rádi hezky po lopatě. Zvukově se rozhodně nejedná o nějaký chaos a zmar, vše je krásně čitelné.


Osobně mě sice podobná hudba tak po pátém poslechu unaví a musím si dát do hlavy raději něco jiného, ale i tak uznávám její kvality. Moje srdce přeci jen bije v trošku jiném rytmu. Používal jsem tedy „Misery“ nejraději ve chvílích, kdy jsem potřeboval trošku rozproudit krev v žilách. Půl hodiny brutality, kdy mám občas lehký problém se ve všem vyznat, je na mě tak akorát. Pokud bych pak měl něco u DISENTOMB vyzvednout, tak je to určitá temná atmosféra, která obestírá celou desku. Hraje se sice rychle a bez jakýchkoliv chvilek na oddych, ale rozhodně se nejedná jen o technické exhibice. Australany bych zařadil stylově spíš mezi starší maniaky, kteří se ještě snažili alespoň občas dostat na svá alba nějakou tu melodii. Takto ponurá, extrémní hudba asi nebude vyhovovat úplně každému, ale věřte tomu, že pokud si dáte čas a proniknete do ní, nakonec naleznete společnou řeč (a možná na ní pak nenecháte už nikdy dopustit).


K podobným, smrtelně laděným deskám se musí přistupovat opatrně. Rozhodně zde neprojde dnes tolik oblíbený „internetový poslech“ z různých informačních kanálů. Doporučuji nejdříve sehnat kvalitní (třeba i digitální) kopii, pořádně ji prohnat přes dobré hi-fi soustavy a až pak vynášet soudy. Teprve potom se fanoušci oddělí jako pověstné zrno od plev a zůstanou jen ti, kteří uvěří. Je to jako prokletí. Někdo bývá vůči brutalitě imunní, jiný se v ní rád přehrabuje. Já jsem dal smrti čas a nakonec jsme si (tentokrát po několikerém ošívání), padli do oka, jako bychom se znali od malička. Brutální death metalový pozdrav z australských hřbitovů!


Asphyx says:

Australien answer to the American dark death metal school. The influence of DEEDS OF FLESH, SUFFOCATION, INFERNAL TORMENT and other bands is meeting here and are playing cruel and dark. "Misery" is a very cruel and uncompromising CD. We find here only very grim, extreme music, that will make day all fans of death metal brutality. Death walks around and you are feeling, that the apocalypse is coming. I absorbed the music for some time, but after there I enjoyed this album more. I would definitely recommend more listenings. Brutal death metal greeting from Australian graveyards!


Seznam skladeb:

1. The Genesis of Misery
2. An Edifice of Archbeastial Impurity
3. Abominations Created Through Divinity
4. The Promethean Altar
5. Vultures Descend
6. Pyres Built From their Severed Wings
7. Chthonic Gateways
8. Megaliths of Despair
9. Forced Adornment of The Funerary Crown
10. Sentinels of The Bleak



Čas: 32:14

Sestava:


Jord – zpěv
Jake - kytara
Jim - basa
Henri - bicí

Share this games :

TWITTER