DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 22. února 2015

Home » » Recenze/review - FETID ZOMBIE – Grotesque Creation (2015)

Recenze/review - FETID ZOMBIE – Grotesque Creation (2015)


FETID ZOMBIE – Grotesque Creation
CD 2015, Metalhit

Když padne na krajinu tma, vyrážím na lov. Našlapuji tiše, stávám se stínem, skrytým nebezpečím. Do noci svítí jen moje oči. Jinak jsem přízrakem, neviditelným zlem. Přesto mě mé oběti vycítí. Mají v sobě zakódovaný pradávný strach. Ten pocit, když běžíte lesem a vše kolem vás utichá, je neopakovatelný. Vyrovnají se mu snad jen dvě věci. První je moje přirozenost, mé zuby, zakousnuté do krční tepny, kdy mi do hrdla proudí životodárná červená tekutina. Druhou radostí je death metal. Mnozí z vás asi ještě nevědí, že my, krvelačné zombie jsme živeni strachem, smrtí a tmou. Jenže i my si občas potřebujeme odpočinout od té namáhavé práce (kterou bezesporu shánění kořisti je) a nechat v klidu alespoň na chvíli naše starodávná těla. Neohlížejte se nikdy, když půjdete noční ulicí, za sebe. Občas vylézáme z lesů, hřbitovů a katakomb a vyrážíme nasát atmosféru lidského masa. Je nás čím dál tím víc, rosteme, měníme svůj tvar a mnozí z nás jsou schopni přežít i na denním světle. Schválně, zkuste se někdy pečlivě rozhlédnout kolem sebe. Určitě si dovedete tipnout, kdo jsou členové našeho řádu nemrtvých. Nebojte se, i vy se stanete jednou námi. Je to jen otázka času. Zatím si můžete to své nebohé přežívání na tomto světě zpříjemnit hudbou, kterou jsme vyslali mezi vás.

Kupříkladu projekt velmi talentovaného malíře, kapela FETID ZOMBIE, Marka Riddicka, je krásnou ukázkou toho, jak mohou znít death metalové ozvěny našich nekonečných krvavých seancí. Určitě máte někteří z vás na svých tričkách motivy jeho práce. Jsou nádherné, povětšinou černobílé a plně vystihují i naše pocity. Někdy se na nich dokonce poznáváme. Co se týká hudby, tak ta je na „Grotesque Creation“ zběsilá, temně old schoolová a uctívá ty nejstarší smrtící kořeny. Občas se ocitneme spolu s Markem, v oblasti, kterou kdysi pečlivě probádali AUTOPSY, navštívíme spolu i staré dobré thrashové hájemství. Vše působí až minimalisticky, zpočátku možná až moc jednoduše. Jenže po bližším ohledání téhle mršiny zjistíme, že jednotlivé skladby jsou propracovány do nejmenších detailů. Hlas je naléhavý a poměrně čitelný. Hlavní protagonista stojí za všemi nástroji, kromě bicí soupravy, o kterou se postaral Brian Forman.


Stylově se FETID ZOMBIE blíží k tvorbě kupříkladu takových CIANIDE, HORRENDOUS, NUNSLAUGHTER. Jen je vše opentleno heavy metalovými výjezdy, smutnými sóly a chladem, známých ve švédských death metalových kapelách. O thrashi jsme již mluvili a pokud bych měl jmenovat nějakou konkrétní smečku, napadají mě SODOM. Základy zase vycházejí třeba z takových CELTIC FROST nebo HELLHAMMER. Zkrátka, své si na desce najdou všichni příznivci metalu z osmdesátých a devadesátých let. Markovi nechybí nadšení, obrovský kus pocitovosti. Tenhle maniak asi nevychází příliš často ze své kobky, kde tvoří jak své kresby, tak recenzovanou muziku. Původně jsem čekal jen takovou ochutnávku, návnadu, album nahrané z přebytku energie, ale nakonec jsem dostal plnohodnotné dílo, které rozhodně nezapadne. Tedy, v undergroundu rozhodně ne. Po čase zjišťuji, že si „Grotesque Creation“ beru na noční lov čím dál tím častěji, vstávám s ním za svitu měsíce i usínám za rozbřesku. Pro nás, staré a protřelé zombie, se jedná o velmi chutnou krmi.

Fetid Zombie - Mark Riddick
Prokousávám další tepnu, čekám na poslední záchvěv života, pokládám tělo opatrně na zem. Nelovím z rozmaru, jsem součástí přírody. Živí lidé by si z nás měli vzít příklad. Většinou býváme znázorňováni jako odporné bytosti, krvelačné bestie, bez citu, bez svědomí. Možná jsme ale jen vaším snem, obrazem vaší špatnosti. Jste tak nepoučitelní, stále stejní. Hledíme na vás už dlouhé věky, jsme vašimi průvodci, nekonečným stínem. Co na tom, že máme rádi death metal spíše ve starším provedení. Milujeme tu sílu, která ze smrtícího kovu prýští, jsme nadšeni z té energie. FETID ZOMBIE splňují naše nejpřísnější měřítka. Jejich deska je přesně tou životodárnou krví, která nám koluje shnilá a zapáchající dlouhá léta v žilách. Pure classic death metal!


Asphyx says:

The music on "Grotesque Creation" is furious, dark old school and worships the oldest deadly roots. All fans of metal from the 80th and 90th will be happy from this CD.. I like the power, passion and energy, that I feel from the album. For us, old and seasoned zombies, it is a very tasty portion of meat. The album is exactly the life-giving blood that circulates us in the veins for rotten and stinking years. Pure classic death metal!


Seznam skladeb:

1. Entombed Existence
2. Into The Unknown
3. Grotesque Creation
4. Razor-Sharp attack
5. The Way Of Mortality
6. Utterance Of Doom
7. Death's Pallor
8. Morbid Premonition
9. Outstretched Hand Of Rotten Death



Čas: 48:27


Sestava/band:



Mark Riddick - vocals, guitar, bass, drum programming, keyboard, text, and visuals

Share this games :

TWITTER