DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 3. února 2015

Home » » Recenze/review - JOHANSSON & SPECKMANN – Mask of the Treacherous (2015)

Recenze/review - JOHANSSON & SPECKMANN – Mask of the Treacherous (2015)


JOHANSSON & SPECKMANN – Mask of the Treacherous
CD 2015, Vic Records

Pomalu sestupuji do sklepa. Po stěnách jsou rozvěšeny nekonečné nitky pavučin. V těch tenkých sítích je možné zahlédnout pečlivě upletené pentagramy. Vcházím do jedné dávno zapomenuté místnosti, otevírám starou truhlu a dole, pod obrovskou hromadou vzpomínek, nalézám nové CD mistrů JOHANSSONA & SPECKMANNA. Je zaprášené, s mnoha nánosy tradičního death metalu. Rozevírám booklet, pročítám texty a za mnou začíná poblikávat snad stoletá žárovka. Tmou se ke mně najednou začne dostávat podivný zvuk. Rychle raději zavírám dveře za sebou a s albem v ruce peláším nahoru, na světlo. Usedám do křesla, nalévám si sklenici ostřejšího alkoholu. Mačkám na ovladači play a znovu se ocitám uprostřed podzemních chodeb. Hudba mi připomíná lavinu, sesuv půdy, valící se balvany. Přidávám na hlasitosti, velebím produkci desky, nic není zbytečně nahlas, neřve to. Stará dobrá práce, dalo by se říct. Pánové se setkávají na společném projektu, který nese jejich jméno podruhé (první album „Sulphur Skies“ jsem recenzoval zde). Opět si na pomoc povolali další slavnou undergroundovou personu, bubeníka Brynjara Helgetuna (CRYPTICUS).


Minulé album bylo pro mě bylo smrtící bouří, živým organismem, který do mě jako cizopasník nakladl své larvy. Ty pak ve mně žily dlouhým životem, při každém poslechu se začínaly znovu ozývat. Bylo to jako zranění z války, ozývající se při změnách počasí. S novinkou je to hodně podobné. Nikde nejsou slyšet žádné zbytečnosti, motivy jsou ohlodané až na kost, připomínají jak Roggovy projekty (PAGANIZER, RIBSPREADER, REVOLTING), tak Speckmannovy legendární MASTER. Dohromady bych se nebál album přirovnat i k deskám POSSESSED. Hudba zde pochází z prapočátků death metalu. Čerpají z kořenů stylu a kombinují pradávnou energií se studenými riffy. V dnešní době se sice snaží spousta mladých, nadějných kapel hrát v podobném stylu, ale když si jejich počiny položíte vedle „Mask of the Treacherous“, nesahají mu ani po kotníky. Je jasně slyšet, že zkušenosti a dlouholetý pobyt v podzemí, stejně jako poctivé řemeslo, jen tak nenahradíte. 



Líbí se mi, že si pánové na nic nehrají, nepodléhají moderním trendům. Z každého tónu je cítit opravdovost, ryzost a nadšení. Paul zpívá jako nikdy a o Roggových riffech by se daly psát sáhodlouhé litanie. Mám jeho práci moc rád, je neotřelá a můžete ji poznat na míle daleko. Letošní CD mi přijde jako drsný old school death metalový atak. Přijdu si jako při napadení smečkou rozzuřených starých psů, kteří moc dobře vědí, jak kdy a kam kousnout, aby to bolelo co nejvíc. JOHANSSON & SPECKMANN hrají přesně na tu strunu, která rozvibruje celé moje tělo. Je to sice staroba, špína a tradice, ale je zahraná s rukama po lokty ponořenýma do otevřených hrobů. Pokaždé, když teď půjdu dolů do sklepa pro nějaké dobré pití, na tuhle desku si vzpomenu. Jsem tím virem nakažený a jako správný bacilonosič ho šířím neustále dál. Smrtící legionáři mi dávají pěkně zabrat a tak mám jejich album ve všech dostupných formátech na místech, kde se vyskytuji. Dávám si jej do uší jak v autě, tak při ranních cestách do práce. Protáčím ho i doma a pořád se nemohu nabažit.


„Mask of the Treacherous“ je albem, které mě opět přesvědčilo o tom, že tento projekt je klasickou ukázkou toho, že i „staré legendy“ dokážou nahrát skvělou desku. Všichni fanoušci staropolského smrtícího kovu by měli být na pozoru. Přehrávají se zde totiž dějiny a trhají se tady krvavé, hluboko zapuštěné kořeny stylu. Jsem rád za ten „motorheadovský“ přístup, za nespoutanost, šílenost a absolutní nasazení. Snad se někdy dočkáme i živé prezentace alespoň některých skladeb. Určitě by to stálo za to. Dovedu si klidně představit jejich zařazení do setlistu MASTER. Underground je protkán nekonečnou, spletitou sítí chodeb. Jsem moc rád, že v téhle zahnívající místnosti mohu pokaždé nalézt poctivý a jadrný old school death metal. Tahle deska ležela ve staré dubové rakvi hodně dlouho. True old school death metal forever! Skvěle!


Asphyx says:

All fans of old school death metal should be on the lookout. The history is played here and the bloody, deeply recessed roots style is ripped. JOHANSSON & SPECKMANN draw inspiration from the roots of the style and combine immemorial energy with cool riffs. From each tone there is felt sincerity, genuineness and enthusiasm. I feel like by attack of a pack of angry old dogs, who know well how to bite. This album was lying in an old oak coffin for a long time. True old school death metal forever! Great!


Seznam skladeb:

1. Mask Of The Treacherous
2. Inhuman Lust
3. Through The Filth And Riddled Ages
4. The Wicked Marches On
5. The Bringer Of Pain
6. I’ll End Your Rotten Life
7. Within Reach
8. Enslaved In Filth
9. A Grave For This World


Čas: 31:46


Sestava/band:



Rogga Johansson – Guitar, Bass Guitar
Paul Speckmann – Vocals
Brynjar Helgetun – Drums

Share this games :

TWITTER