DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 27. února 2015

Home » » Recenze/review - PANDEMIA – At the Gates of Nihilism (2015)

Recenze/review - PANDEMIA – At the Gates of Nihilism (2015)


PANDEMIA – At the Gates of Nihilism
CD 2015, Mighty Music

Jako poltergeist či poltrgajst se označuje přírodní jev spočívající v tom, že se v lidských obydlích zdánlivě samovolně pohybují předměty (například nábytek), dochází k jejich výbuchům (nádobí, žárovek) nebo samovzněcování, vyskytují se závady v elektroinstalaci atd. Název je složeninou dvou německých slov polterig (hlučný) a Geist (duch). Neexistují věrohodné důkazy, že Poltergeist, jakožto projev ducha nebo jiné paranormální síly, reálně existuje. (zdroj Wikipedie).

Skeptici tvrdí, že tento jev nebyl nikdy prokázán. My, kdo známe chebskou death metalovou mašinu PANDEMIA, moc dobře víme, že první výskyt byl zaznamenán už před dlouhými dvaceti lety. To je na těleso, hrající tento styl už úctyhodná doba. Tahle smečka byla vždy zárukou toho, že jste za ni mohli dát kdykoliv ruku do ohně. Když pokaždé vidím někde napsané jejich logo, první co mě napadne, je poctivost. Kapela si svoje jméno začala budovat ještě v dobách, kdy se svět točil o hodně „pomaleji“. Tenkrát se víc prodávala CD, každá kapela si musela všechno osobně vydobýt a nestačilo jen hodit pár songů na web. Byly to krásné časy, samozřejmě lehce ovlivněné vzpomínkami, ale i tak měly své nepopiratelné kouzlo (jako vlastně jakékoliv jiné).


PANDEMIA patří do devadesátých let. A to jak hudebně, tak image a dalšími věcmi, které se tenkrát nosily. S novou deskou je to podobné. Je velmi propracovaná, ošetřená parádním zvukem (Produkoval Waldemar Sorychta – také mimo jiné kytara u GRIP INC., podepsán produkčně i pod takovými jmény jako ASPHYX, BORKNAGAR, DESPAIR, EXUMER, MOONSPELL, SAMAEL, SODOM, TIAMAT, UNLEASHED. Waldemar si zároveň u PANDEMIE zahostoval v závěrečné instrumentální skladbě „Broken Soul of the Dying Soldier“). Sází se na silné melodie, nezapomíná se ani na pořádné výplachy a všechno je zabaleno do zvláštně temné atmosféry. Pro mladší posluchače zaměřené na techniku v death metalu to bude asi moc rozvláčné a pro „progresivce“ zase málo svěží. Jenže ti ani nejsou cílovou skupinou, na které tenhle neklidný poltergeist útočí. Tady se hraje hezky postaru, s vlastním ksichtem a s absolutním nasazením.


Zpěvu je parádně rozumět, některé motivy mám chuť si zařvat spolu se zpěvákem a při sólech mi tuhne krev v žilách. Nápady, které nám PANDEMIA předkládá, sice vycházejí od takových smeček jako jsou VADER, MASSACRA, LOUDBLAST (na albu je i velmi vyvedený cover od téhle legendy), MORBID ANGEL, ale jejich přístup je svým způsobem originální a jasně rozpoznatelný. Všechny tyhle vlivy jsou pak zabaleny do pláště utkaného ze švédského chladu. Občas zavzpomínáme i na rozvláčnost (v mezihrách) řeckých ROTTING CHRIST, tlak MONSTROSITY nebo temnotu záhrobních INCANTATION. Novinka je oproti minulému „Feet of Anger“ jakoby víc ponořená do tmy, je naléhavější, nebál bych se použít i slovo zákeřná. Podmaní si vás až po čase. Osobně jsem nejvíc propadl skladbě „Godless Bitch“, která musí obracet kříže v okruhu několika kilometrů.

PANDEMIA oslavila dvě dekády své existence s hlavou vztyčenou a velmi hrdě. Osobně jsem spokojený, desku si vyloženě užívám a mám co dělat, abych poltergeista ve svém pokoji alespoň trošku zkrotil. Nevím sice, jak „At the Gates of Nihilism“ obstojí v kontextu dnešní doby, ale je mi to tak nějak jedno. Tahle deska je nahraná pro nás, starší a pokročilé, kteří ještě pořád vyžadujeme od death metalu melodie, nápady a srozumitelnost. Kdybych měl popsat recenzovanou desku dvěma slovy, derou se mi na jazyk anglické termíny crushing (zdrcující) a cold (chladné). Tohle album bude v mém pokoji přesouvat nábytek ještě hodně dlouho. Poctivá, řezající death metalová deska, připomínající pořádně rozzuřeného poltergeista!



Asphyx says:

The Czech death metal legend PANDEMIA celebrated two decades of its existence, head high up and very proudly. I personally like and enjoy the album and I'm hard-pressed to tame this mad Poltergeist, letting out of the CD. I don't know, how "At the Gates of Nihilism" will stand in the context of today, but I don't care about it. This album is recorded for us older and advanced who still require from death metal tunes, ideas, and clarity. If I would to describe this album in two words, I would say crushing and cold. This album will move furniture in my room for a long time. Honest, cutting death metal album, reminding the really furious poltergeist!


Seznam skladeb:

1. First Blood
2. Rotting In Mold
3. Nihilistic Age
4. Godless Bitch
5. Cult Of God
6. Warmonger
7. Under Barbed Wire
8. Killed
9. Harlods Of War
10. Zyklon B
11. Broken Soul Of The Dying Soldier
12. After Thy Thought (Loudblast cover) - bonus

Čas: 41:04


Sestava:



Jarda Friedrich – basa
Pavel Kouba – bicí
Jirka Krš – zpěv
Vitalij Novák - kytara

Share this games :

TWITTER