DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 2. dubna 2015

Home » » Recenze/review - STORMVOLD – Third Bestial Mutilation (2014)

Recenze/review - STORMVOLD – Third Bestial Mutilation (2014)


STORMVOLD – Third Bestial Mutilation (2014)
CD 2014, Xtreem Music

Na stole leží useknutá lebka. Její tvar připomíná kalich, do kterého se vlévá každý den hořkost. Ta je posbírána z utrpení lidí, kteří neměli to štěstí a zatím se zbytečně modlí pro toho pána na kříži. Všimli jste si někdy, že kolem kostelů bývá hrozná spousta postranních cestiček, různých stezek, které se klikatí kolem hlavní budovy. Mnozí v jejich tvarech vidí symboly, znamení. Realisté je vysvětlují tím, že po nich chodí věřící, pohrouženi do modliteb. Jenže napadlo vás, co se děje na stejném místě, když se setmí? Já jsem to párkrát díky různým kapelám a jejich hudbě zažil. STORMVOLD patří mezi ně. Také rádi vylézají, až když zapadne poslední paprsek světla, berou do rukou nástroje a s prvním stínem spouští svoje hlukové umění. Je plné zla, špíny, nenávisti, obrácených křížů a řevu umírajících šelem. Jakoby se nemohli smířit s tím, že svět pořád patří pánbíčkářům. Drtí před sebou vše živé, ničí svoji muzikou a rouhají se takovým způsobem, že v zákristii dochází k samovznícení.

Pokud bych zkoušeli dohledat smečky, které se k death metalu staví podobně jak španělští STORMVOLD, pohybovali bychom se ve stejném světě jako TEITANBLOOD, DIOCLETIAN, WITCHRIST, DEAD CONGREGATION, PSEUDOGOD, INCANTATION, WRATHPRAYER, NECROS CHRISTOS, IMPETUOUS RITUAL. Podobných milovníků temnoty a hlukových stěn bychom asi našli ještě víc, ale nemá cenu jmenovat všechny. Jednak by to ani nešlo a hlavně bychom se začali motat v kruhu. Všichni znalí problematiky moc dobře ví, že v bestialitě se na nějakou průzračnou produkci nehraje. Sází se spíš na atmosféru zla, na extrémní vyjádření temnoty i na ryzí krutost. STORMVOLD vznikli v roce 2012 a kapela se skládá z pouhých dvou členů. Vokalista a hráč na strunné nástroje si říká Ebola a vládne hlasem velmi vhodným pro rouhání. Nemá ho sice nikterak mocný a hrubý, ale k hudbě plně dostačuje. Instrumentálně se samozřejmě jedná o jednodušší verzi death metalu, někdy možná zbytečně chudou a s výrazovými prostředky očesanými na samotnou dřeň, ale to vůbec nevadí. Naopak, alespoň lépe vynikne na povrch hnis a špína. Za bicími sedí od letošního roku Mr. Taenia a jeho údery jsou poctivě tvrdé a pořádně „heavy“.


Je doufám jasné, že pro fanouška je nutné se oprostit od zažitých postupů „sloka, sloka, refrén, sloka, refrén“ a spíše se ponořit spolu s kapelou do svého nitra. Vyhledat tam ty nejčernější vzpomínky, smíchat je se strachem a teprve pak budete možná chyceni do sítě nihilismu. Není to deska pro každého, ale to není vlastně žádná. Na své si přijdou spíš odmítači dobra, lidé žijící rádi ve tmě, vnímavější black metalisté, fanoušci hluku a pak všichni ti, kteří mají hlavu otevřenou věcem, přicházejícím ze záhrobí. Osobně jsem se nechával na onen svět unášet rád a dobrovolně. Uléhal jsem na dubová prkna v márnici a s napětím očekával, kdy už se konečně setmí. Někdy mi byl zprostředkován smutný a dlouhý výlet do opuštěné kostnice, jindy jsem musel vzít do ruky lopatu a vyhrabat si sám další účastníky našeho zájezdu. V undergroundu to tak chodí, byl jsem připraven a jako otrlý posluchač převážně spokojen. Občas mi sice některé nápady a motivy přišly lehce monotónní, ale to mohlo být způsobeno momentálním rozpoložením. Celkově mě objímal strach a spokojenost.


Závěr recenze se motá v kruhu, vracíme se na začátek a znovu spolu s kapelou prožíváme neskutečná muka. Jestli jste spíš pocitoví posluchači a rádi u hudby relaxujete, necháváte si vylouhovat mozek a proudit emoce, bude vám připadat letošní deska STORMVOLD jako dar ze samotného pekla. Ostatní si poklepou na čelo, prohodí pár slov o neskutečném „bordelu“ a zastírání neumětelství hlukem, ale pravověrní vědí své. V jednoduchosti a nasazení se skrývá síla, to přece ví každý death metalista už od malička. Tady se jen trošku posouvají hranice směrem k ještě většímu nihilismu, okultismu a hroby se otvírají víceméně násilně, ale věřte tomu, že boj mezi nebem a peklem se jinak vyhrát nedá. Záleží jen na vás, na jaké straně stojíte. Pokud jste citlivější, budou vás pronásledovat vlastní běsi a svědomí. Black death metalové album, nahrané snad na samotném hřbitově!


Asphyx says:

STORMVOLD recorded album this year, that is full of nihilism, occult blasphemy and black death metal. The crosses are turning around here, beasts are screaming and guitar walls are falling down from all sides. It reminds me a trip to a lonely ossuary. The CD has a dirty, ugly sound, which adds to the believability of the music. STORMVOLD entombs you alive, their music gnaws you to the bones.Let them take you away on the next world voluntarily and with pleasure. Black death metal album, that was recorded at the cemetery!


Seznam skladeb:

Brilliance Of Thunder
Universal Domination
Glorious Blood
Exploitation Of Superiority
Overdose Of The Grotesque
Slaying The Losers
Extermination From Nature
Levitation Of Bestiality

Čas: 35:37


Sestava:



Ebola – všechny nástroje, zpěv
Taenia Solium - bicí

Share this games :

TWITTER