DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 3. května 2015

Home » » Minirecenze/minireview - ARA - Devourer of World (2014)

Minirecenze/minireview - ARA - Devourer of World (2014)


ARA - Devourer of World
digital 2014, vlastní vydání

Při poslechu posledního počinu amerických death metalistů si přijdu trošku jako kosmonaut. Pánové se nechali ve své tvorbě inspirovat vesmírem a tak se pomocí smrtícího kovu ocitáme mezi zářícími planetami. ARA hrají přesně ten druh technického, velmi propracovaného death metalu, na který musím mít opravdu náladu. Jeden zběsilý riff střídá druhý a prsty po hmatníku kytar kmitají tak rychle, že máte chvílemi pocit, že upadnou. Cítím zde vlivy GORGUTS, intenzitu CANNIBAL CORPSE, progresivitu OBSCURY a SUFFOCATION. Na dnešní dobu se jedná o v podstatě dokonalý produkt.  Do desky "samozřejmě" není lehké proniknout, pánové vám nedají nic zadarmo, ale to se teď zkrátka nosí. Mnohdy pro mě bývá dost složité vše rozplést a alespoň na chvíli se soustředit. Mě podobná alba přijdou hrozně roztříštěná, nahraná spíš pro muzikanty, než pro obyčejné fanoušky. 

ARA se svým způsobem snaží o co největší neotřelost a progresivitu. Bohužel, v současnosti je to hrozně těžké a tak po většinu času zůstávají jen ve stínu svých vzorů. Myslím ale, že tohle zrovna fanouškům moc vadit nebude. O "Devourer of World" se dá říct v podstatě cokoliv. ARA jsou samozřejmě velmi dobří muzikanti, kteří perfektně ovládají svoje nástroje. Jen si chvílemi přijdu jako na srazu příznivců free jazzu. Líbí se mi spíš klidnější vyhrávky, pomalejší tempo, v něm se zdá být kapela nejsilnější a lehce jiná než ostatní. Jakmile se kopne do vrtule, mám sto chutí vše o kousek přetočit. Je pro mě poměrně složité tuhle fúzi mezi technickým a moderním death metalem hodnotit, přeci jen, moje srdce bije v trošku jiném rytmu, ale mohu s klidem přísahat na bibli, že album má svým způsobem svoje zvláštní kouzlo. Není sice lehké do něj proniknout, když ale vydržíte, urovnáte všechen ten zmatek a zklidníte svoji rozháranou duši, nakonec se vše v dobré obrátí. Na úplně vychutnání to sice není, ale na mě v tomto případě zase tolik nezáleží. Progresivní death metalová deska, na které se ARA pokusili zhudebnit vesmírný chaos.



Asphyx says:

ARA play exactly the kind of technical, very sophisticated death metal, that you must be really in a good mood forOne frantic riff follows another and fingers over the guitar neck vibrate so fast that you sometimes feel that they'll fallI feel here the influence of GORGUTS intensity of CANNIBAL CORPSEprogressivity of OBSCURA and SUFFOCATIONARA are very good musicians who perfectly control their instruments. But sometimes I feel like at a meeting of supporters of free jazzProgressive death metal album, where ARA tried to put chaos to music.
Share this games :

TWITTER