DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 16. května 2015

Home » » Minirecenze/minireview - MORBID ANGEL - Juvenilia (2015)

Minirecenze/minireview - MORBID ANGEL - Juvenilia (2015)


MORBID ANGEL - Juvenilia
(Live) 12" vinyl, Earache Records

"Morbid, morbid, morbid": rozléhá se sálem a já vzpomínám na můj bohužel zatím jediný koncert legendárních MORBID ANGEL v roce 2005. Byl to tenkrát pro mě velký zážitek, jelo se vlakem, pilo se, zkrátka ještě pořád "staré dobré časy". Kapela sice pro mě dost špatně zamíchala karty svým posledním albem "Illud Divinum Insanus" (jako fanoušek jsem tuhle desku neskousl), ale pořád má na svém kontě vynikající záseky jako mé asi nejoblíbenější "Domination" (1995), "Covenant" (1993), "Blessed are the Sick" (1991) a hlavně prvotinu "Altars of Madness", která je katapultovala mezi světovou extratřídu. Psal se rok 1989, u nás v Čechách se lámala politická situace a mladý Asphyx doma žmoulal kazetu od Earache Records. Letos nám stejný label připravil malé překvapení a to živý záznam z Nottinghamského Rock City. Přiznám se, že na vinyl jsem neměl chuť, ani jsem nechtěl "vyhazovat" peníze a tak jsem zůstal jen prachsprostým uživatelem MP3. Nebudu tedy raději hodnotit zvuk, i když kvalita zaslaná firmou je více než dobrá. Myslím, že koncert se tenkrát povedl. Nevím, zda se zvukové stopy nějak čistily a abych pravdu řekl, je mi to celkem jedno, ale celkově na mě působí "Juvenilia" velmi příjemně. Člověk si uvědomí, jak se všechno (technicky) za těch 26 let posunulo. Nahrávka totiž nepostrádá určitou patinu tehdejší doby (kdo si vzpomene na šumění pásku v přehrávačích?). Je cítit, že kapela byla mladá, neopotřebovaná a nadšená. Ještě nebyli takovými "hvězdami" a byl to nářez, přátelé! Má to grády a v živém provedení zní "Altars of Madness" (doplněná o "Lord of All Fevers and Plague" z dema 1988) jako pořádně morbidní vzpomínka.

Nevím jak přijmou desku dnešní zhýčkaní mladí posluchači, ale abych pravdu řekl, jim asi není tento počin zrovna určen. Tady zamáčknou slzu v oku asi jen pamětníci, milovníci vinylů a sem tam nějaký death metalový archeolog. Pro mě osobně se jedná o nostalgii, kdy chodím okolo přehrávač jako ve snách, hlavou se mi míhají myšlenky na dobu, kdy jsme o koncertech téhle tehdy ještě NE legendy, diskutovali jako o něčem velmi těžko dosažitelném. Do sbírky dobré, jen bych ocenil, aby vyšlo i na CD. Povinnosti pro všechny pravověrné fanoušky! Morbid, morbid, morbid!





.



Asphyx says:

Morbid, morbid, morbid! A live album from Nottingham’s Rock City on November 14th, 1989. The obligation for all the devotees, who likes MORBID ANGEL! Vinyl reminder of old timesMorbid, morbid, morbid!

Tracklist:

Side A
1. Immortal Rites
2. Suffocation
3. Visions From The Dark Side
4. Maze Of Torment
5. Chapel Of Ghouls / Guitar Solo

Side B
6. Bleed For The Devil
7. Damnation
8. Blasphemy
9. Lord Of All Fevers & Plague
10. Evil Spells


Čas/time: 43:10

Share this games :

TWITTER