DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 21. května 2015

Home » » Recenze/review - BETRAYER – Infernum in Terra (2015)

Recenze/review - BETRAYER – Infernum in Terra (2015)


BETRAYER – Infernum in Terra
CD 2015, Mystic Production

Nabodnutí na kůl je jedna z nejbrutálnějších a nejkrutějších forem usmrcení. Oběť je naražena na kůl a pověšena ve svislém směru. Vlastní vahou tak zaráží kůl dále do těla. Tato smrt může v případě, že je kůl šikovně nabodnut tak, aby se vyhnul životně důležitým orgánům, trvat celé dny. Smrt nastává v důsledku poranění životně důležitých orgánů (rychlá smrt, lepší varianta), nebo vnitřním krvácením, dehydratací a udušením (pomalá strašlivá smrt, horší varianta).“

Při pročítání technik různých poprav se mi občas stává, že odvracím hnusem zrak. Jenže pak si chvílemi krvelačně říkám, že některým obzvlášť krutým vrahům bych to asi i přál. Já vím, nejsme ve středověku, jsme postiženi humanismem, jsme o hodně „prý kulturnější“, vyspělejší, odpouštíme, „nejsme jako oni“. Tohle já všechno moc dobře vím. Když se ale jen na moment pokusím vcítit do mysli obětí a jejich pozůstalých, osobně bych se pak někdy s chutí chopil ostření kůlu. Možná jsem krvelačný a asi bych nebyl dobrým soudcem, ale zkrátka to tak cítím. Polští BETRAYER jsou na tom hodně podobně jako já. Také ctí opravdovou krutost smrtícího kovu, jsou poctiví ve své „práci“, servírují nám oko za oko, zub za zub. Jedná se o hudební výlet do osmdesátých a devadesátých let, kdy opravdu cítíte syrovost tehdejší muziky, její energii, upřímnost. Možná právě proto mě jejich nová deska navedla v mysli až někam do středověku, kdy jsem se několikrát stal svědkem jedné z nejkrutějších poprav.

Původně thrashová smečka se časem zhlédla v death metalu a uchopila ho stejným způsobem jako třeba takoví SINISTER, DEICIDE, MORTIFY (Polsko), MORBID ANGEL. To samozřejmě za obrovského přispění vlivů čerpaných u válečníků SODOM. Zkrátka, pokud máte rádi death a thrash v jeho starší podobě, rozhodně neprohloupíte. Budete několikrát naraženi na kůl, vašimi vnitřnostmi budou pronikat ostré hroty riffů, umřete v šílených bolestech. Na dnešní dobu jsou BETRAYER málo brutální, postrádají potřebnou „chtěnou“ techniku a vůbec působí spíš jako takový zatuchlý, chudý, plesnivý příbuzný. Novým kouskům staré psy ale netřeba učit, lepší je nechat je kousat v jejich stylu. Kapela si datuje vznik někam až do roku 1989 a letošní deska je jejich teprve druhou v pořadí. Jinak mají ve své diskografii jen samá splitka, dema a kompilace.


Letos se pánové ze širého Polska vrátili v plné síle. Některé momenty jsou sice už na dnešní dobu až příliš provařené, mladší posluchače už asi neudrží u přehrávačů, ale je nutné si uvědomit, že tady tvořili staří pánové, ne mladí, nevyskákaní nováčci. BETRAYER přistupovali k novým songům rozvážně, nebáli se je pořádně propracovat, sázejí spíš na zapamatovatelnou, jednoduchou melodii, na tlak, na energii. Ne vždy se jim to daří na sto procent, ale jako celek je „Infernum in Terra“ poctivě hozenou rukavicí do ksichtu všem milovníkům old school death metalu. Nahrávku jsem si dával často a s chutí, užíval jsem si jednotlivé skladby, proplétal se jimi, masakroval jsem svoji mysl náloží krutosti. Nebylo vždy lehké všechno vstřebat, mnohdy jsem se musel několikrát vracet, občas jsme spolu s albem dokonce bojovali, ale nakonec zvítězila vzájemná přitažlivost. Pokud mě kapela přesvědčí, jsem pak hodně věrným posluchačem. Poláci si mě podmanili, stejně jako to dělají dominy se svými submisivními jedinci (hergot, to je zase přirovnání).


Infernum in Terra“ je hodně syrovým, drsným albem pro všechny příznivce starých pořádků v death metalu. Během poslechu jsem byl mnohokrát naražen na kůl ukovaný z těch nejdrsnějších riffů, moje srdce bylo prokleto peklem a smrt chodila zase blízko kolem mě. Staří psi zase jednou ukázali své plesnivé zuby. Parádní deska!


Asphyx says:

This is a honest musical trip into the 80th and 90th , you can really feel the cruelty of music from that time, its rawness, honesty. "Infernum in Terra" is very raw, rough album for all fans of the old order in death metal. When I was listening, I was often hit against a stake forged from the roughest riffs, my heart was damned to hell and death walked past me again. Old dogs showed their rotting teeth once again. A great album!


Seznam skladeb:

1. Intro
2. Evil Divine
3. Strike the Earth
4. Demonrise
5. Blasphemous Me
6. Eternal Oblivion
7. Repent
8. Burn with Me (Fire)
9. Beware
10. Touch of Azazel


Čas: 36:25

Sestava/band:



Piotr „Berial“ Kuziola – basa, zpěv
Piotr „Vjader“ Majka – bicí
Krzysiek Tubaja – kytara
Slawek „Mokry“ Tomkiewicz - kytara

Share this games :

TWITTER