DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 12. května 2015

Home » » Recenze/review - CRIMINAL ELEMENT – Criminal Crime Time (2015)

Recenze/review - CRIMINAL ELEMENT – Criminal Crime Time (2015)


CRIMINAL ELEMENT – Criminal Crime Time
CD 2015, Metal Age Productions

Starý indián:
"Bylo nebylo, jednou sbírala žena dříví na oheň. Ve sněhu našla zmrzlého jedovatého hada. Vzala ho domů a navrátila ho k životu. Jednoho dne ji had uštknul do tváře. Když umírala, zeptala se hada: 'Proč jsi mi to udělal?' A had odpověděl: 'Hele, čubko, vědělas, že jsem had.'"
(všechny hlášky jsou z filmu Takoví normální zabijáci – Oliver Stone – 1994)

Když jsem kdysi odcházel po tomhle filmu z kina, byl jsem ještě několik hodin v šoku. Tenkrát mě fascinovalo to propojení krutosti a mediálního obrazu hlavních hrdinů. Nikdy bych nevěřil, že k podobným úkazům bude dnes docházet v realitě zase o něco častěji. Doba se mění, naši virtuální dvojníci vytvoření ve virtuálních sítích mnohdy neodpovídají tomu, jací doopravdy jsme. Máme tendenci se dělat lepšími, krásnějšími a dokonalejšími. Když pak potkáte nějakou kapelu, která si nehraje vůbec na nic a „jen“ předkládá svůj talent, víru a pravý death metal, jste také šokováni. Jedněmi z takových smeček jsou washingtonští death/grindeři CRIMINAL ELEMENT. Ti působí jako takové malé zjevení. Stejně jako dva hlavní hrdinové zmíněného filmu ukazují syrový obraz nás samých, jen s tím rozdílem, že nestřílejí z upilovaných brokovnic, ale ze svých nástrojů, zapojených do zásuvek, ve kterých se nachází smrt.

Mickey:
"To nikdy nepochopíš, Wayne. Ty a já nejsme asi stejný druh. Býval jsem jako ty, ale pak jsem se změnil. Z tvýho pohledu jsi člověk. Ale z mýho pohledu jsi lidoop. Nejsi ani lidoop. Jsi mediální postava. Média jsou jako počasí, ale vymyšlené lidmi. Vražda? Ta je čistá. To vy jste ji pošpinili. Kupujete a prodáváte strach. Ptáš se 'proč?' Já říkám: 'Nač se tím trápit?'"

Třetí album kapely, třetí vynikající zásek. Tohle syrově morbidní uskupení je složeno ze samých slavných osobností extrémní scény. Jmenujme vynikajícího basáka Dereka Boyera (SUFFOCATION, DEPRECATED, ex-DEEDS OF FLESH, ex–DISGORGE, ex-VITAL REMAINS, ex–DYING FETUS), kytaristu Terrance Hobbse (DEPRECATED, SUFFOCATION), Vince Matthewse (ex-Sadistic Torment, ex- COVENANCE, ex- DYING FETUS). Myslím, že tato jména mluví za vše. Sešla se zde parta mistrů ve svém oboru, která se rozhodla předložit posluchačům jedno z nejsyrovějších kousků masa americké death/grindové školy. Nenechte se zastrašit obyčejným obalem, nevyděste se nízkým hodnocením na Metal Archives (psát tam může kdejaké naštvané malé dítě). Tady se odehrává neskutečná, krutá smršť, která je opatřena „jednoduchým“ základem a doplněna vyhrávkami jedněch z nejlepších řemeslníků, kteří se v současnosti pohybují na scéně. „To je underground jako prase!“: komentoval nahrávku jeden můj kamarád, který jinak poslouchá úplně něco jiného. A má pravdu, zrovna pod tuhle hlášku bych se podepsal vlastní krví.


Mickey:
"Je to jen vražda. Všichni Boží tvorové to tak dělají. V lesích zabíjí jeden druh jiný, náš druh pak zabíjí všechny, včetně lesů, jenomže my tomu neříkáme vražda, ale průmysl."

Ano, je to hudební vražda. Krutá, nekompromisní, připomínající špinavou stoku proudící kolem toho největší pajzlu ve městě. Chodí sem jen chlápci, kteří raději své názory vyjadřují pěstmi, než slovy a ošklivé dámy, které mohou být prostitutkami právě jen v téhle části čtvrti. „Kravaťáci“ se sem bojí jen pohlédnout a pro mladá, nezkušená děvčata je to pro mě dodnes nepochopitelným způsobem lákavé. Každý je tady svým způsobem oběť i vrah. Dávno zabité ambice, utlučené v chlastu, beznaději a dluzích. Svět je bez světla, bez kousku laskavosti. Jenom šeď, nekonečné provazce kouře z cigaret a někde vzadu na pódiu stojící kapela, která o tomhle všem marastu hraje. CRIMINAL ELEMENT. Spojte si všechny smečky (nejvíce asi DYING FETUS, pak mě napadají ještě MISERY INDEX), ve kterých jednotliví muzikanti hráli, v jednu „supergroup“ a máte vyjmenované i vlivy, odkud tihle maniaci čerpají. Musíte ale ještě přidat několik lopat jedovatého popílku, síry, smradu a ustřelených hlav. Zvuk je "nepřeřvaný", produkce tak akorát a o výkonech jednotlivých členů snad ani netřeba mluvit.


Dr. Reingold:
"Mickey a Mallory poznají rozdíl mezi dobrem a zlem; jenom je jim to jedno."
Reportér:
"Co říkáte na to, že se Mallory vyjádřila, že vás zabije?"
Dr. Reingold:
"Hm, já nikdy nevěřím tomu, co mi ženy říkají."

Criminal Crime Time“ je albem, které mi ustřelilo hlavu úplně stejně jako upilovaná brokovnice. Nalezl jsem si v něm pro sebe ty nejsyrovější a nejkrvavější kousky masa. Chci být při poslechu CD s kapelou v mosh-pitu a ukroutit si krk do bezvědomí. Skvělé nápady, vynikající riffy, krutost, síla, špína. Co dodat víc? Snad jen náklaďák energie, síry a nějaké ty hromady mrtvol. Nakonec stejně všichni u téhle desky zemřeme násilnou smrtí. Jsem moc rád, že mi u toho budou hrát CRIMINAL ELEMENT. Třetí dlouhohrající nahrávka, potřetí rozpůlená hlava sekyrou. Masakr lidské mysli! Vynikající album!

Asphyx says:

"Criminal Crime Time" is an album that blows my head off just like a sawed-off shotgun. I found there the rawest bloody pieces of meat for myself. I want to be by listening with the band in the mosh-pit and shake my head into a coma. Great ideas, great riffs, cruelty, power, dirt. What can I say more? Perhaps the truck of energy, sulfur and some piles of corpses. Everybody will die of a violent death on this CD. I'm very happy that CRIMINAL ELEMENT will play there. The third full-length album, the head divided into halves with an ax. The massacre of the human mind! Excellent album!


Seznam skladeb:

01. Gang Related
02. Criminal Crime Time
03. Dissociative
04. Rampage
05. Jails, Institutions & Death
06. Falling Down
07. Justice Denied
08. “The Bitch Set Me Up”


Čas: 30:57

Sestava:



Vince Matthews - Vox
Maliq Emanuel - Guitars
Terrance Hobbs - Guitars
Derek Boyer - Bass


Share this games :

TWITTER