DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 11. května 2015

Home » » Recenze/review - DEMONIC MANIFESTATION – World of Horror (2014)

Recenze/review - DEMONIC MANIFESTATION – World of Horror (2014)


DEMONIC MANIFESTATION – World of Horror
CD 2014, Dan´s Crypt Records

Obnubilace je mrákotný stav, kdy je sice zachována prostorová orientace, ale chybí schopnost jednat dle vlastní vůle. K poruše vědomí může dojít různými způsoby. Někdo se motá v kruhu díky ráně do hlavy, jiný k tomu potřebuje návykové látky. Sem tam je ale možné potkat lidi, kteří jsou střízliví, působí seriózním dojmem a vůbec byste do nich neřekli, že by u nich podobný stav mohl nastat. Moje první setkání s mexickými DEMONIC MANIFESTATION mělo velmi podobný účinek, jak výše zmíněná porucha. Z přehrávače se na mě vyhrnula smršť švédsky znějících death metalových riffů a já si najednou vzpomněl na dobu, kdy jsme drtili první kazety GRAVE, ENTOMBED, DISMEMBER, NIHILIST, ENTRAILS a podobných kapel. Otvírali jsme tenkrát hroby s chutí a nějaké to násilné vniknutí za petlici starých kobek pro nás nebyl žádný problém. Nalézali jsme tam jen samé skvosty a ani jsme to vlastně pořádně netušili. Je zajímavé, kolik smeček se stále do této doby vrací a snaží se tu atmosféru hnilobných orgií opět nastolit.

Podobné výlety bývají velmi ošemetné. Někdy se povedou na výbornou, většinou je to průšvih a občas se „zadaří“ tak na půl. Mexičané mi lehce připomínají své kolegy ZOMBIEFICATION. Jejich novinka je v podstatě svým způsobem také velmi dobrá. Riffy náležitě řežou, hlas je morbidní až hrůza a zvukově se jedná o velmi pěkné záhrobní orgie. Jen se pořád nemohu ubránit dojmu, že mi ještě malý kousek smrti chybí. Oceňuji sice nasazení a zápal pro věc, ale postrádám alespoň ždibec něčeho, podle čeho bych kapelu poznal i od ostatních. Kope to pěkně, nezastírám, jen mi vše trošku splývá v jeden celek. Na underground velmi dobré, celkově ale jen další skupina v řadě. Naleznu samozřejmě 666 důvodů, proč DEMONIC MANIFESTATION velebit do samého pekla, ale z fleku vám dodám i věci, které mi lehce vadí. Odrazuje mě trošku zpěvák, který je poměrně nevýrazný a co se týká kytarové práce, tak se o nějaké zákeřné, bolestivé riffy taky rozhodně nejedná.


Chlad, síra a smutek opuštěných hrobů se zde krásně doplňuje s energií, známou z devadesátých let minulého století. Obal, texty i veškerá nálada, která se vznáší kolem recenzovaného CD, se zdají být svým způsobem dokonalé a měla by vyhovovat každému old schoolovému fanouškovi smrtícího kovu. Něco tomu celému běsnění ale chybí. Rvu si desku do hlavy horem dolem, prosévám veškerý tenhle černý písek mezi prsty a pořád se nemůžu ubránit dojmu, že by to ještě něco chtělo. Trošku to nechápu, protože většinou bývám podobnou starobou hodně zasažen a stává se ze mě hrobník každým coulem. U „World of Horror“ ale postrádám jednu velmi důležitou věc. Když totiž sedím, poslouchám a snažím se soustředit, tak najednou začnou mé myšlenku kroužit všude kolem. Přes všechno moje nadšení pro podobný kov se dostavují jen samé příjemné a libé pocity. A to je špatně. Death metal má bolet! K death metalovému orgasmu nedochází. Album si tak určitě rád časem znovu pustím, ale určitě se nebude jednat o něco, o čem bych vyprávěl nadšeně kamarádům v restauračním zařízení.


DEMONIC MANIFESTATION se svým prvním albem vydali na nelehkou cestu. První dlouhohrající zásek se povedl, pánové obstáli se ctí. Jen by to chtělo příště ještě trošku víc a krutěji doladit. Všechno se zdá být v pořádku a velmi dobře nasměrováno, ale kapele chybí nějaký schopnější „skladatel“. V dnešní době není lehké zaujmout a talenty se hledají velmi těžko, ale u Mexičanů někoho takového zkrátka postrádám. Všechno je vlastně jak má být. Jen je to dopředu hrozně očekávatelné a předvídatelné. Příště bych poprosil o trošku víc chladu, o pár zajímavějších riffů a kdybych dostal navíc ještě nějakou pořádně zatuchlou mrtvolku, určitě bych se také nezlobil. U „World of Horror“ je mi sice trošku zima, ale dá se to v klidu vydržet. Já ale chci, aby mi umrzly ruce v křečích a zastavilo se srdce alespoň na několik okamžiků. Velmi slušná deska, které chybí už jen krok k tomu, aby mě pořádně rozsekala!

Asphyx says:

Cold, suffering and sadness of abandoned graves in this album has been beautifully portrayed and complemented with energy coming from the nineties of the last century. The Cover,the lyrics and all the moods which are floating around the reviewed CD seems to be perfect in their own way and will suit any fan of old school Swedish death metal. Caustic riffs, morbid vocals and every other sound on this album generates a nice sepulchral orgy, but I still cannot help think that the death element is too little here. To sum it up, this is very good album which only lacks a step lesser in terms of total perfection!


Seznam skladeb:

1. Primordial Domination
2. Demonic Possession
3. Graveyard Rites
4. Corrosive Humanity
5. Manipulation Of Flesh
6. Crematory
7. The Tomb Is Open
8. Zombiechrist
9. Purified By The Flames Of Hell
10. Funeral Fuck


Čas: 34:43

Sestava/band:



FELIPE GONZÁLEZ - DRUMS
VICTOR MERCADO - GUITAR & VOCALS
CÉSAR GARCÍA - BASS
ENRIQUE MARTÍNEZ - GUITAR

Share this games :

TWITTER