DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 29. května 2015

Home » » Recenze/review - DISSOLUTION – The Beginning (2015)‏

Recenze/review - DISSOLUTION – The Beginning (2015)‏


DISSOLUTION – The Beginning
CD 2015, Nice To Eat You Records/Amputated Vein Records

Masakr je termín sloužící většinou pro označení hromadného vyvražďování, ať už na lidech, či jiných živých organismech. V méně používané kombinaci značí situaci, která měla za následek velké ztráty na životech.“

Když si přečtete suchou definici slova masakr, mnohé z vás asi napadne, že by bylo dobré uvést nějaké příklady. Dobrá, tak tedy sem s nimi. Dle Wikipedie mohu zmínit kupříkladu Bartolomějskou noc, Beslanský, Katyňský, Malmédský masakr, případně Gnadenhuttenský. Jak vidno, jako lidstvo si s touhle morbidní myšlenkou pohráváme poměrně často. Letos pak můžeme s klidem zmínit nový masakr olomoucký, tentokrát zaplať Satan pouze hudební, brutálně death metalový. Stojí za ním řezníci DISSOLUTION, kteří nám přinášejí přes 34 minut zkázy, apokalyptických melodií, chorobného vokálu a smrtonosné nálady. Pánové nejsou žádná ořezávátka, někteří členové působili i ve slavných GODLESS TRUTH a tak si můžete být jisti, že nikdo nic při přípravě nepodcenil.

První, co vás přímo uhodí do obličeje, je „kozatá a krvavá paní na obalu“. Autorem je věhlasný Jaromír „Deather“ Bezruč a abych pravdu řekl, nemohl jsem se vynadívat. Doporučuji si někde na internetu opatřit obrázek ve velkém rozlišení, stojí to opravdu za to. Nahrávce by určitě slušel i vinylový formát. Po grafické stránce nebylo ošizeno vůbec nic. Nebývá to dnes zrovna zvykem a tak nezbývá než smeknout pomyslný klobouk i s mým skalpem. Další libůstkou pro všechny posluchače je zvuk. U brutálního death metalu dvojnásob důležitý. Nahrávalo se v GM studiu a pod engeneeringem je podepsaný Zdeněk „Čepa“ Čepička. Nemám žádných námitek. Všechno krásně odsýpá, songy postupně gradují, slyšet jsou všechny nástroje a konkrétně třeba kytary mají takový perfektně syrový nádech. Za mě velká spokojenost. Tady si dal někdo opravdu velkou práci a je cítit pečlivost a perfekcionismus.


DISSOLUTION hrají death metal v jeho brutální a klasičtější podobě. Nebudu záměrně jmenovat velká jména, kterým je jejich tvorba podobná (to si zajisté rádi dosadíte sami), ale hudebně bych zařadil kapelu někam do pozdějších devadesátých let. Morbidita se střídá s pomalejšími, „odpočinkovými“ pasážemi a nedochází tak k žádné nudě, případně hluchým místům. Deska má velký tlak, je pestrá, připomíná odjištěný granát. Občas mám sice lehký problém s ryčivými polohami vokálů, ale zase na druhou stranu, je to právě hlas, který je na albu velmi výrazný a ihned si ho všimnete. Na své prvotině se olomoučtí řezníci ukázali v pořádně krvavém světle. Líbí se mi, že si musím poslech zasloužit, postupně objevovat další a nové motivy, pomalu si dávat tenhle jed do žil. Rozhodně to není nahrávka na „první dobrou“. Na to je příliš propracovaná, v rámci stylu lehce „komplikovanější“.


U „The Beginning“ si přijdu, jako bych procházel krajinou, kde přede mnou řádil nějaký masový vrah. Nálada je napnutá k prasknutí, lekáte se každého sebemenšího zvuku. Všude se vznáší zvláštní, nasládlý pach zahnívajících mrtvol. Tady se (samozřejmě imaginárně) cítí DISSOLUTION nejlépe. Jestliže má být tohle první dlouhohrající album kapely (ještě mají na svém kontě čtyřskladbové demo „Fucking brutal world“ z roku 2006) , tak se už dopředu „bojím“ toho masakru, který nás čeká příště. Letos si totiž celou nahrávku užívám dosytnosti, jako nekonečnou hostinu poskládanou ze samého syrového masa. Jsem moc rád, že se Česká republika opět zapsala krvavým písmem do minimálně evropské knihy metalové krutosti. CD to bude mít v dnešní době nadprodukce a spousty podobných kapel velmi těžké, ale věřím tomu, že fanoušky zaujme a strhne na svoji stranu. Osobně mohu jen a jen doporučit. Pokud máte rádi klasický morbidní smrtící kov v jeho krystalické podobě, buďte vítáni. Brutal death metal zahraný srdcem!


Asphyx says:

DISSOLUTION play death metal in its brutal and more classical form. The Czech butchers showed the pretty bloody light on their debut.The album has a lot of pressure, it is varied, it reminds a grenade. I 'm glad that I must deserve the listening, discover next and new themes, give this poison slowly into my veins. This year I enjoy the record very much, like spread full of loads of raw meat. Personally, I can recommend only. If you like classic morbid death metal in its clear form, welcome. Brutal death metal played by heart!


Seznam skladeb:

Intro
Dissolution
Watching her burn
Autopsy of the Living
We are all doomed
Nothing but a memory
I am machine
Worst nightmare
Animosity
Outro


Čas: 34:14

Sestava/band:



Martin – quitar
Švany – quitar
Angelo – vocals
Jakub - bass
Kopec - drums

Share this games :

TWITTER