DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 15. května 2015

Home » » Recenze/review - FLESHLESS – Devoured Beyond Recognition (2015)

Recenze/review - FLESHLESS – Devoured Beyond Recognition (2015)


FLESHLESS – Devoured Beyond Recognition
CD 2015, Metal Age Productions

Zdá se mi to nebo mě šálí zrak? Ta postavička na obalu nového letošního alba FLESHLESS snad připravuje z lidského torza gyros? Inu, proč vlastně ne. K tvrdé muzice podobné motivy platí odjakživa. U děčínských death/grinderů se jedná už o takovou klasiku, opět náležitě barevnou a pestrou ve své morbiditě. Tradiční a velmi ortodoxně pojatá je i hudba. Máme tu další album v řadě. Pánové se tak opět zařadili mezi tuny kapel, které dnes hrají převážně a vlastně jenom pro své fanoušky (pro koho také jiného, že?). Ti dostanou svoji poctivě připravenou porci syrového masa, krve a násilného hluku. Osobně mi to nijak nevadí, jen si tak říkám, jestli by nestálo za to, občas svoji tvorbu lehce něčím opepřit, přijít s něčím novým, pokusit se překvapit. Vím, že sázka na jistotu je zkrátka sázka na jistotu, ale takhle si za chvíli budeme moci pustit jakékoliv album kapely a ani nepoznáme, které že to vlastně hraje. Nezazlívám, nekritizuji, jsem přesvědčen, že zrovna tahle smečka je stejně nejsilnější hlavně naživo, ale napsat to jednoduše musím.

A cože to vlastně na novince najdeme za hudbu? Pokud album vložíte do svých přehrávačů, ihned se na vás vyhrne skoro minutu a půl dlouhé intro. Potom už se nic nezdržuje a jde se na věc. Krev lítá všude kolem, Vláďa Prokoš chroptí jako o život a celý tenhle morbidní cirkus běží nekonečný ultra rychlý závod o život. Melodie jsou takové obyčejné, ale to není na závadu. V tomhle stylu se na nějaká překvapení stejně moc nehraje. Trošku mě mrzí občasné „big beatové“ pasáže, které nemám u FLESHLESS příliš v lásce, ale zase na druhou stranu jsou to právě ony, které tuhle partu odlišují od stovky dalších. Jinak jsou severočeští death/grindoví mágové neúnavní. Stejně jako jejich nekonečné koncertování, tak i jejich novinka „Devoured Beyond Recognition“ připomíná dobře rozjetý a promazaný stroj. Neohlížejí se napravo ani nalevo, ženou stále kupředu tu svoji syrovou, nekompromisní mašinu, neohlížejí se zpátky.


Abych pravdu řekl, tak tentokrát jsem byl zpočátku z desky poněkud roztrpčen. Jenže časem mi začal pomalu pronikat do krve hnis, já se přestal tvářit otráveně a byl jsem zcela tímto jedem paralyzován. Já moc dobře vím, že techničtěji založení posluchači budou nadávat jako špačkové bez hlavy, ale na FLESHLESS je nutné mít tu správnou „pařící“ náladu. V jednoduchosti je síla a i když letos je spíše silou postupnou, než přímým úderem mezi oči, není si zase tolik moc na co stěžovat. Viděl a slyšel bych to asi tak, že se tento týden moc těším na pátek, až mi skončí práce, já konečně dorazím totálně „vyšťavěný“ domů a s nějakým tím menším množstvím alkoholu v krvi si dám „Devoured Beyond Recognition“ několikrát pořádně do hlavy. Podobné desky u mě plní úlohu „očisťovače“. Nemusím u nich přemýšlet, vymlátím si palici do sytosti. Víc ani nechci a nežádám.


Tak je konečně pátek, moje mysl je zanesená chuchvalci pracovních vzpomínek. Potřebuji už konečně vypnout, restartovat! Sedím v pokoji, s pivkem v ruce, volume na plné koule a je mi dobře. FLESHLESS asi nebudou předmětem diskuzí „death-grind metalových“ intelektuálů, ale spíše kulisou k pořádné pařbě. A to není rozhodně málo. Oprostěte se od starostí, zklidněte svoji mysl, nalaďte se jako buddhisté na vlnu věčnosti. Nic neřešte, narvěte si pupky masem a hektolitry piva. Pak vám bude s „Devoured Beyond Recognition“ dobře. Nic víc zde ale nehledejte a nechtějte. Klasické album FLESHLESS poslední doby. Parní death grindový válec! Dobrá práce a já jsem spokojen.


Asphyx says:

FLESHLESS don't respect the right or left sides on their album "Devoured Beyond Recognition", they rush their raw and uncompromising machine forwards. Blood flies everywhere, the vocalist Vláďa Prokoš rattle like for his life and this whole morbid circus runs an endless ultra fast race of life. The melodies are ordinary, but it isn't harmful. In this style you will find no surprice. Classic album of FLESHLESS of recent times. Steam death grind roll! Good job and I'm satisfied.


Seznam skladeb:

01. Intro
02. Dead Never Dies
03. Epitome Of Malefice
04. Mankind Fall
05. Descend Into The Depths
06. Deviant Sanctity
07. Noise Pt 4
08. Spirit Deformed
09. Human Insect
10. Mind Eclipse
11. Divine Ruination
12. Devoured Beyond Recognition
13. Outro


Čas: 34:43

Sestava/band:



Vitys – bicí
Luděk Huzán – kytara
Michal Filipi – kytara
Vladimír Prokoš - zpěv

Share this games :

TWITTER