DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 20. května 2015

Home » » Recenze/review - GOUGE – Beyond Death (2015)

Recenze/review - GOUGE – Beyond Death (2015)


GOUGE – Beyond Death
CD 2015, Hells Headbangers Records

Čím jsem starší, tím víc jsem schopen rozpoznat zlo. Jsem jako ohař, který cítí vzdálenou kořist. Vnímá, když se začne dít něco špatného, je napnutý a připravený k lovu. Žiji v předtuchách. Zvykl jsem si, za ty roky je člověk už otrlý. Co mě ale neustále dokáže překvapit, tak jsou nenávistné škleby za hezkou tváří. Lidé, vystupující rázně, mile. Oblíbení mezi ostatními ukrývají pod krásnými slupkami pokřivené charaktery. Jak stárnu, tak se učím, často dávám raději na první pohled, na pocit. Zajímavé je, že mnohdy jako jediný už dopředu vnímám černou auru, vznášející se kolem hrané přívětivosti. Není lehké s tím žít. Naučil jsem se nehodnotit, naučil jsem se být jen pozorovatelem, který kráčí okolo a „zasahuje“ jen ve chvílích, kdy už jde opravdu do tuhého. Říkají, že jsem se měl stát knězem, lidé se mi rádi svěřují, až připomínám houbu, nasáklou špatností. Ta musí také někdy ven. Občas už nepomáhá fyzické cvičení, ani odpočinek v přírodě. Pak nastupuje hudba, zlá, špatná a ošklivá, které jakoby ze mě všechno vytáhla, vylouhovala a spláchla veškerou černotu do podzemí. Nevím, jak se mnou jednou zúčtují u posledního soudu, ale zatím mi nezbývá nic jiného, než chodit po tomto světě a nasávat hříchy.

Norští death metalisté GOUGE jsou na tom hodně podobně jako já. Také mi přijdou doslova nasáklí zlobou, také popisují ohavnosti, kterých je dnešní „technologicky vyspělý a inteligentní člověk“ schopen. Otevírají staré křivdy, procházejí se mezi odkrytými hroby, nementorují, nevyzývají k boji, ale jen popisují a zaznamenávají. Jako prostředek pro tuto „bohulibou“ činnost si vzali starý dobrý plesnivý death metal. Ten se zdá pro jejich tvorbu nejvhodnější. Dokážou díky němu vyjádřit svoje nejniternější pohnutky, zážitky z pekla, i smutek, vznášející se nad hřbitovní zdí. Letos pánové přicházejí s pořádně prohnilou prvotinou. Je okázalým výletem do starých časů, do dob, kdy jsme ještě nebyli navzájem mezi sebou propojeni všemocnou sítí. Tenkrát se muselo zlo ještě doručit osobně, nestačilo jen několik kliknutí myší. O to víc bylo vše poctivé, upřímné. Nechci sice dopadnout jako starci, sedící před obchodem a nadávající na dnešní svět, ale poslední dobou zkrátka nějak podvědomě cítím, že se vše hrozně rychle mění. GOUGE se tomuto trendu zcela vyhýbají.


GOUGE letošní desku nabouchali v tom nejvěrnějším death/thrashovém stylu. Jejich přístup připomíná slavné DARKTHRONE, AUTOPSY, REPULSION, MANTAS, staré DEATH, POSSESSED, MASTER. Album je tak vhodné spíše pro starší ročníky posluchačů nebo pro ty, co se zhlédli ve znovu se vzpínající retro vlně. Norové přistupují ke všemu značně „punkově“, s ničím se moc nemazlí a i když na mě vše působilo občas lehce monotónně, nakonec jsem do „Beyond Death“ s chutí pronikl. Nejedná se sice o nic světoborného, spíš bych si troufal tvrdit něco o „obyčejné“ desce, jenže to nějak nevadí. Když totiž slyším to nadšení a energii, jsem po několika minutách stržen, mám sto chutí vyrazit dveře z pantů, utéct z práce a začít žít životem nespoutaného rebela (smích). Podobná hudba mi dává svým způsobem alespoň kousek svobody. Mohu spolu s jejich muzikou na chvíli uniknout z toho kolotoče, který člověk zažívá každý den v práci.


Naučil jsem se pohybovat mezi stíny. Cítím a vnímám sice všechnu tu negativní energii, prýštící z některých lidí, ale procházím skrze ni, jako duchové zdmi. Nahlížím spolu s GOUGE za oponu, odhaluji pravé tváře pokrytců. V rytmu death metalu a thrashe vyzývám ty největší „zlouny“ k tanci a předpovídám jim zářnou budoucnost. Zdá se a je to potvrzeno historií, že boží mlýny sice melou neustále a s jistotou, jen se občas na nějakou dobu zaseknou. Je potřeba je popostrčit, promazat špínou a pak teprve začnou znovu fungovat s krutou přesností. Norští death metalisté se klidně mohou hned teď, se svoji prvotinou, stát dozorci v téhle boží mlýnici. Zní totiž, jako by ji nahrála parta zkušených matadorů a ne dvojice „začínajících mladíků“. Death metal je sice na „Beyond Death“ zpuchřelý jako stará víka dlouho hnijících rakví, ale to myslím nikomu vadit nebude. Pokud máte tedy chuť na malý, poctivý výlet do historie, buďte vítáni. Uvidíte na něm to nejniternější zlo, kterého jsou lidé schopni. Tohle vám žádná cestovní kancelář nenabídne. Parádní, špinavý death metal!


Asphyx says:

Gouge recorded this album in the most faithful death / thrash style. Their attitude reminds me of famous acts like DARKTHRONE, AUTOPSY, REPULSION, MANTAS old DEATH, POSSESSED, MASTER. The album is therefore more suitable for the older generation of listeners or for those who have watched the reemerging of the retro wave. Death metal music on "Beyond Death" is like an old moldy lid of coffins kept for a long time but I think that will not bother anyone. Thus, if you have a taste for small, honest journey into the history then your  welcome to try out this release. Terrific, dirty death metal indeed!


Seznam skladeb:

Wretched Passion
Breath of the Reaper
I Smell of Rotten Death
Blood Feast
Putrefaction
Butcher Attack
Morbid Curse
Malady Macabre
Uncontrollable Madness
Chaos and Horror
Devil´s Debt
Beyond Death


Čas: 29:59

 

Sestava/band:


Herman Holen – Drums
Christoffer Bråthen – Vocal, Guitar and Bass
Jonas Bye - Bass (live)

Share this games :

TWITTER