DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 27. května 2015

Home » » Recenze/review - INCINERATE – Eradicating Terrestrial Species (2015)

Recenze/review - INCINERATE – Eradicating Terrestrial Species (2015)


INCINERATE – Eradicating Terrestrial Species
CD 2015, Comatose Music

Jedním ze středověkých způsobů mučení bylo trhání masa z těla kleštěmi. Tato metoda se používala za účasti veřejnosti a většinou se jednalo o obviněné, kteří spáchali vraždu velmi krutým a nechutným způsobem. Odborníci hovoří o tom, že nešlo o trhání masa jako takové, ale spíše o postupné odřezávání, kupříkladu kůže na zádech, která se nařízla tak, že šla uchopit kleštěmi a pak se buď odtrhla a nebo pomalu odřezávala.“

Zdá se vám to kruté a ošklivé? Ale kdeže! Pokud si představíte nechutnou myšlenku, že by se jednalo o nějakého šíleného vraha, nezdá se být podobný způsob odplaty zase tolik špatný. Když jsem vložil do přehrávače třetí dlouhohrající desku mezinárodního technicko - brutálního uskupení INCINERATE, vytanul mi tento středověký způsob mučení na mysli. Pánové se také snaží rozmačkat naše mozkové závity úplně na padrť, odejmout nám zbytečné kusy masa z těla a zbytek pak vylouhovat v té nejjemnější kyselině. Jedná se přesně o ten druh alba, které vás buď pověsí na háky a způsobí vám jen ty nejlibější pocity a nebo ho po několika skladbách odložíte s tím, že tohle nemáte zapotřebí. Ano, je to extrém, mnohdy hodně monotónní, ale uvědomme si, že mučení extrémním death metalem tady není od toho, abyste si připadali jako na setkání s filharmonií.

U „Eradicating Terrestrial Species“ si užívám jak kdy a jak kde. Takhle venku, v pátek, kdy je můj mozek naladěn tak maximálně na odpočinek a pivo, jsem spokojen. Pokud bych si ale dal tuhle desku do hlavy řekněme v neděli odpoledne, po dobrém obědě, tak bych hovořil o stereotypním mlácení prázdné slámy. Trošku prapodivný mi přijde zvuk, mnohdy nevýrazný. Také vokál není z nejsilnějších a kytaristé sice dovedou předvést krkolomné riffy, jen si je příliš nepamatuji. Je to škoda, protože jakýsi potenciál, sílu, tady cítím. Akorát mě to nebolí, nedrásá. Celá deska jakoby vždy jen proběhla kolem mě, sem tam mi zkřivila vlas na hlavě, ale jinak se vůbec nebojím. Žádné maso mi nikdo netrhá. A to je u brutal death metalu poměrně škoda.


INCINERATE se bezesporu shlédli v tvorbě CRYPTOPSY, MALIGNANCY, WORMED. To by zase tolik nevadilo, ale chybí mi tlak, síla, energie. Muzikanti jsou to samozřejmě výborní, nápady slušné, jen mi chybí chemie, přitažlivost, která dělá z dobrých desek ty vynikající. Kouzlo masakru se nějak s větším počtem poslechů vytrácí a z desky se stávají poměrně tupá jatka. Neřeknu, kdyby se psal rok řekněme 2005 a INCINERATE by svoji desku vyvrhli na světlo Satanovo. To bychom si asi rochnili blahem a diskutovali o ní po hospodách dlouho do noci. Dneska, kdy podobně hrají v každé druhé vesnici (v Americe), už album příliš emocí nebudí. Spíš bych si dovolil tvrdit něco o dobře odvedené práci, klasice, která ale postrádá určitý náboj, punc zajímavosti.


Vážení a milí čtenáři, tentokrát nemohu přílišným nadšením sloužit. Do desky jsem se snažil proniknout horem dolem, rval si ji do uší ze všech stran, ale vzájemné sympatie bohužel nenastaly. Na mě jsou INCINERATE až příliš tradiční, obyčejní a ničím zajímaví. Možná budu tentokrát trošku víc krutý v hodnocení, ale nějak nechápu smysl podobných alb. Vždyť i příznivci brutálních melodií podle mě chtějí pestrost, temnotu a ne jen opakování motivů. Nechci nijak tuhle smečku shazovat, ale podle mého skromného úsudku se jedná o klasický produkt naší doby s divným zvukem. Ukazuje se, že i velmi dobrá zručnost muzikantů není zárukou toho, aby vzniklo zajímavé dílo. Desku bych tak doporučil těm, kterým nevadí stereotypní memorování stále stejných melodií, nevýrazný hlas a suché deklamování textu. Víc jsem zde bohužel nenašel.


Asphyx says:

INCINERATE were inspired by the creation of CRYPTOPSY, MALIGNANCY, WORMED. It doesn't matter so much, but I miss the pressure, force, energy. Musicians are excellent, of course, there are good ideas, but I miss the chemistry, the attraction that makes from a good ones an excellent album. For me are INCINERATE too traditional, ordinary and no interesting. The CD I would like to recommend to those who likes monotonous repetition of motifs, a dull voice and dry declaiming of lyrics. I didn´t find here more.


Seznam skladeb:

01. The Prophecy
02. Inhuman Inoculation
03. The Arrival
04. From Distant Worlds
05. Eliminating The Indigenous (Travelers Of Space)
06. Unable To Ascend (Loss Of Faith)
07. Cultivation Of Human Offspring (Infinite Power)
08. The Berserker (Rise Of The Humans)
09. Fucking The Rotting Nun
10. Untitled (Bonus Track)


Čas: 34:19

Sestava/band:



Jesse Watson – zpěv
Sash Wilczynski – basa
Ted Isac – kytara
Darren Cesca - bicí

Share this games :

TWITTER