DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 6. května 2015

Home » » Rozhovor - SEPSIS - Ukončili jsme svoji činnost!

Rozhovor - SEPSIS - Ukončili jsme svoji činnost!


Ave SEPSIS! První otázka se nabízí sama. Nedávno jste jako kapela ukončili svoji činnost. Co toho bylo příčinou? Trošku mi to hlava nebere, protože jste měli velmi dobře našlápnuto. Vydali jste zdařilé EP „Dawn Before the Light“, poměrně často jste koncertovali…kde byl tedy problém?

Ahoj Jakube, jsem moc rád, že jsi dal dohromady tenhle rozhovor. Ano ukončili, příčinu hledej u mě. Minulý rok, byl pro mě jeden z těch těžkých, jak se říká. Jak po materiální stránce, tak po duchovní. Musel jsem se postavit všemu čelem a udělat taková rozhodnutí která byla pro mě v danou chvíli nejlepší. Prostě jsem vyhořel a nebyl schopen ani ochoten v tom co mě ničilo, dál pokračovat. Třeba že jsem tím někomu ublížil nebo někoho naštval. Ale koneckonců, takový už je život. Jako leader jsem selhal a proto jsem to musel nějak zarazit, nebo změnit. Bylo toho na mě moc a to se odráželo v mém chování i v osobním životě. Všeobecně jsem se vždy považoval za takového workoholika. To se moc nezměnilo, ale dlouhodobá absence odpočinku, ze mě udělala totální zombie.

Někdy minulý rok jste ohlásili, že vás opouští bubeník Honza Šebek. Vím, že jste dlouho sháněli náhradu a moc se vám nedařilo. Je to opravdu tak velký problém sehnat v dnešní době bubeníka? Chápu, že hrát brutal death metal není zrovna katapult do světel slávy, ale třeba pro nahrávání alba by se snad někdo našel, nebo ne?

Je to tak. Honza se rozhodl, že půjde tam, kde to o něco lépe funguje. A já to chápu a respektuji. Náhradu jsem začal hledat co nejdřív za pomocí všeho dostupného. Podařilo se sehnat Honzu Pražáka, šel do toho s nadšením. A i přes velkou vzdálenost dojížděl, jak se dalo. Nazkoušeli jsme tři skladby. Ale potom už nebylo dostatek elánu a já začal spekulovat nad jiným žánrem. Jak je zřejmé z poslední nahrávky, už tam jsme zakomponovali něco odlišného. Přestal jsem být s chodem věcí už úplně spokojený, třeba že jsem si je tak nastavil a hrál si na vedoucího. Už jsem nebyl schopen to takhle dál táhnout. Tak jsem chtěl založit jinou kapelu a vytvořit tak jinou strukturu (systém). Hoši se rozhodli, že mě v tomto snažení nepodpoří a chtěli pokračovat tak, jak to bylo dál. A tak jsem jim dal prostor a možnost. Nakonec se nedohodli ani mezi sebou a tak zbylo na mě, abych to ukončil. Sehnat na nahrávání bubeníky by problém asi nebyl. Ale pro mě taková kapela, která nemá vlastního bubeníka, nedává smysl.

Tomáš
SEPSIS vydal za celou dobu své existence pouze jedno dlouhohrající album „With No Mercy“ (2009).  Od roku 2002 mi to nepřijde zrovna moc. Proč tomu tak bylo? Je to otázka peněz, chuti nebo nebyly zkrátka nápady?

Ze začátku to byla spíš otázka peněz. Ale z vyprávění Hamiho (Jirka, zakládající člen) bylo docela zřejmé, že se kapela od samého začátku potýkala s nemalými personálními problémy. A to je hybný faktor pro všechny kapely. Snad kromě Poppy Seed Grinder. :) ti jsou prostě nesmrtelní. Asi to je dáno tím, že mladí hudebníci se hledají. Chtějí zkusit nejrůznější varianty. Ale trošku jim uchází, jaké problémy způsobují tímhle přístupem, těm kapelám i sobě.

Jako rozlučku jste si pro nás připravili split se slovenskými INFER. Jak jste se vůbec dali s kapelou dohromady, proč právě oni a jak celá spolupráce vznikla?

INFER nás oslovili s tím, že mají vydavatele a hledají druhou skupinu na split. Po dlouhém řešení jsme se dohodli. Potom se pracovalo na grafice, a na masterování obou nahrávek. Za oboje musíme poděkovat Páterovi, který se o vše postaral. Moc děkujeme. :)


Na splitko jste dodali čtyři songy. Abych pravdu řekl, tak podle mě patří spolu s EP „Dawn Before the Light“ k tomu nejlepšímu, co jste kdy nahráli. Jak dlouho jste skladby skládali a jak vůbec vznikaly?

Myslím, že je to tím, že jsme na materiálu spolupracovaly s bubeníkem. Jako skladatelská dvojce. Skladby vznikly poměrně rychle, měli jsme jich víc. Ale nakonec jsme na sebe chtěli co nejdřív upozornit a k full albu už nedošlo.

Na splitko „Chronicles of Bloodshed“ vám obstaral bicí Robo z INFER.  Jak vlastně spolupráce probíhala a proč právě on? Vím, že dneska se ani muzikanti nemusí vidět, vše se řeší po internetu. Jak jste bubenické party nahrávali vy?

Nahrávka D.B.T.L. je identická s materiálem na posledním splitu. Včetně bubenických partů. Páni z INFER pouze dělali master obou nahrávek. Asi jsem nepochopil otázku. :D (tady úřadoval nějaký internetový šotek, omyl je na mé straně - pozn. Asphyx)

Michal
S troškou nadhledu by se dalo říct, že SEPSIS jsou tvoje kapela (nebo alespoň od jejího zvonu obnovení). Když se ohlédneš, jaké období bylo pro vás nejlepší?

Nejlepší to bylo asi úplně na začátku (znovuobnovení) všichni jsme měli stejný cíl a komunikace fungovala na výbornou. Když jsme složili prvních pár věcí a domluvili se, že převezmeme jméno SEPSIS. Celá ta cesta s tím spojená, byla pro všechny účastněné myslím přínosem. Nelituji ničeho, co jsem udělal. Když se ohlédnu trošku dál, do roku 2008. Tak to mělo své kouzlo také. Natočení alba, skvělá parta a hodně srandy. To bylo asi top období ve vztazích. Protože co si budeme povídat, o nich to především je. A nejen v kapelách, ale v životě jako takovém.


A co koncerty SEPSIS? Vzpomeneš si na nějaký, případně na některou šňůru, kterou si budeš pamatovat do konce života? Zavzpomínej pro nás, prosím.

Těch koncertů bylo opravdu hodně. Hraní na festivalech po boku skvělých našich i zahraničních kapel. Výborní lidé a nekonečný zástup fanoušků. Ale do konce života si budu pamatovat jeden trapas. Jak už to tak bývá, to se pamatuje nejlépe. :D Myslím že to byl rok 2007 po vydání Splitu se Suburban Terrorist. Udělali jsme si výlet na Slovensko, na dvě akce zařízené právě Suburbanama. Neodolali jsme ochutnat, všechnu kořalku co měli. A já jsem to nějak přehnal, opravdu mi chutnalo. A druhou z akcí jsem totálně podělal. Byl jsem na podiu jako křoví, nedokázal zahrát souvisle pár riffů po sobě. A po prvním songu jsme museli odejít z podia. No strašná ostuda, dostal jsem to od kluků pěkně sežrat. A to mělo i svou dohru, protože jeden z fanoušku napsal potom na náš Bandzone. Nic horšího jsem v životě neslyšel. :D musím jenom potvrdit, hůř jsem se snad nikdy necítil :D na podiu.

Jak to máš vlastně v současnosti s brutal death metalem? Tenhle styl je samozřejmě v těžkém undergroundu, koncerty nejsou z nejnavštěvovanějších a CD se asi neprodávají po tunách. Plánuješ nějaké nové projekty, máš novou kapelu, nápady? Většina muzikantů nakonec bez hudby stejně nevydrží.

Jak už jsem psal nahoře, toužil jsem po nějakém hudebním vývoji. A i podle toho vypadá D.B.T.L. Death metal jsem miloval dlouho a mám ho rád pořád, ten kvalitní. Ale od ukončení aktivit jsem snad nic deathového nepustil. Asi na tvrzení že death metal mění charakter, opravdu něco bude. :D Byl jsem na pár koncertech jen jako fanoušek, ale hrát tohle už nechci. Mám pár nápadů jak ukojit svoji touhu, produkovat hudbu. Ale uvidíme, pro co se nakonec rozhodnu. Mám i pár vedlejších koníčků, které teď převzaly první místo v mém životě. Hlavně se jedná o pohyb a pobyt v přírodě. Trošku se nechávám unést fantazií a přemýšlím o nějaké motivační hudbě smíšené s kytarovou. Nechávám tomu čas a klid, protože cítím, že to teď nejvíc potřebuji.

Dominik
Jako SEPSIS jste se zapsali do historie nejen českého death metalu hezky krvavým písmem. Jenže teď, když jste skončili, jak to vlastně bude s CD? Je vše vyprodáno? Kde si mohou fanoušci případně doplnit vaši diskografii? Neplánujete třeba nějakou závěrečnou kompilaci apod.?

Ještě pořád mám pro zájemce u sebe pár kopií splitu s INFER. O které si stačí napsat. Jak je to přesně s W.N.M. nevím, ale donedávna bylo na internetu také k dostání. Starší materiál už k dostání myslím není. Nápad udělat kompilaci nepadl a nemyslím si, že by o ní byl až takový zájem.

Honza
Co říct závěrem, snad jen, díky za SEPSIS, díky za rozhovor a tentokrát myslím, že má oblíbená tradiční otázka svůj smysl. Pokud chceš, zde je prostor, abys něco vzkázal všem fanouškům, kteří stáli u vaší kapely od začátku do konce.

Moc ti ještě jednou děkuji za tenhle prostor k osvětlení celé záležitosti. Nesmírně si toho vážím. Chci moc poděkovat všem členům kapely, bez kterých by to nikdy nemohlo fungovat a nikdy by se to nedostalo na tuhle úroveň. Děkuji všem za trpělivost a pochopení. A zároveň se chci těm stejným lidem omluvit, za svoje chyby a špatná rozhodnutí. Která jsem jim vnucoval. Chci poděkovat všem co mě i kapelu podporovali, ať se jedná o rodinu přátele nebo známé. Jsem vděčný za tohle období, které mě formovalo do dnešní podoby, s kterou jste Vy všichni spjatí. Nezbývá než všem, i Tobě Jakube, popřát hodně dobré muziky a hodně štěstí ve Vašich životech.

Sepsis


Share this games :

TWITTER