DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 27. června 2015

Home » » Minirecenze/minireview - DOBYTČÍ MOR - Penury Eats Handly (2015)

Minirecenze/minireview - DOBYTČÍ MOR - Penury Eats Handly (2015)


DOBYTČÍ MOR - Penury Eats Handly
CD 2015, Pařát magazine

Tak je to tady zase. Na místních jatkách ve Frýdku Místku se opět objevil dobytčí mor. Zpočátku nenápadná choroba, která mě při prvním přehrání v hi-fi věži spíše odrazovala, se časem rozmohla do velmi "příjemných" rozměrů. Čekal jsem, a vlastně i dostal, tradiční pojetí death-grindu ve stylu CARCASS, NAPALM DEATH, DISFIGURED CORPSE, NASUM, UPRISE. Na grind jsou "dobytci" poměrně pestří, mají vynikající špinavě zastřený zvuk. Z death metalu si berou těžkotonážní riffy a z grindu zase tunu energie do každého songu. Letos potřetí v plné palbě a opět velmi dobře stravitelní a příjemní pro každého fanouška masakru v muzice. Oproti předchozímu albu zase o kousek propracovanější, maniakálnější a šílenější. Minule jsem občas našel chvilky, u kterých si moje mysl dávala pauzu. Tentokrát jsem ale zcela pohlcen. A to považte, bývám ke grindovým záležitostem spíše odtažitý. Líbí se mi určitá temnota, snad vytažená odněkud z přípravny masa a potom obrovský tlak. Tančím po pokoji tanec svatého Víta, užívám si elektrické výboje sršící z každého tónu a velmi často spínám ruce ve stejném gardu, jako to dělá ten maník na zdařilém obalu. Marně hledám nějaké skulinky, nesrovnalosti, které by mi na nahrávce vadily. Samozřejmě, je nutné se oprostit od myšlenek na "nepůvodnost" muziky. I tak si ale myslím, že DOBYTČÍ MOR toho nabízí mnohdy víc, než některé "jejich vzory". 

Jako celek totiž "Penury Eats Handly" neskutečně zabíjí. Je krutou odpovědí na všechny hnusárny dnešního světa. Kytary jsou ostré, jako čepele bouracích sekyr. Z jatek se ozývá nekonečné utrpení obětí. Kusy ještě teplého masa létají vzduchem a těžké boty řezníků rozšlapávají zbytky vyteklého mozku. Skáčete znovu a znovu z pódia, kde řádí trojice posledních, kteří tuhle infekci přežili. "Hergot": tak tohle jsem opravdu nečekal! Mumlám si pod vousy a začíná mi být na obtíž cokoliv dál psát. Stokrát raději znovu a znovu protáčím CD v přehrávači. Nesedí mi snad jen poslední, na mě až moc melodický song "Formalin". 

DOBYTČÍ MOR nám letos dodali pořádně prohnilý kus nakaženého masa. Propracované death/grindové skladby se vám zakousnou do hrdla, jako pořádně naštvaný pitbul. Tahle deska je jako apokalypsa lidské mysli, jako tsunami, jako krvavý masakr v nějaké opuštěné vesnici. Po poslechu nezůstane kámen na kameni a váš mozek bude vybělený jako čerstvě ohlodané kosti. Během setkání s deskou mě napadají slova jako šílené, extrémně morbidní, totálně energické. Jestli někdo dobře ví, jak to tady bude vypadat po jaderném výbuchu, tak to jsou právě DOBYTČÍ MOR! Pro mě osobně obrovské překvapení a absolutní death grindový zážitek! Vynikající album!




Asphyx says:


DOBYTČÍ MOR  delivered a good piece of rotten infected meat. Sophisticated death / grind songs bite you into your throat, like really angry pit bull. This album is like the apocalypse of the human mind, like a tsunami, like a bloodbath in an abandoned village. When I'm listening the words like crazy, extremely morbid, totally energetic are coming into my mind. If someone knows how this place will look like after a nuclear explosion, so this is just DOBYTČÍ MOR! For me personally a huge surprise and absolute death grind experience! Excellent album!

Share this games :

TWITTER