DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 14. července 2015

Home » » Minirecenze/minireview - CRADLE OF FILTH - Hammer Of The Witches (2015)

Minirecenze/minireview - CRADLE OF FILTH - Hammer Of The Witches (2015)


CRADLE OF FILTH - Hammer Of The Witches
CD 2015, Nuclear Blast Records

Jsou na světě kapely, které bezbožně miluji. Pak jsou smečky, které nemám rád a potom skupiny, které uznávám, vždy si poslechnu a pak jdu dál. Mezi posledně zmíněné patří právě CRADLE OF FILTH. Nikdy jsem úplně nepropadl jejich kouzlu. Mám raději syrovější, upřímnější muziku, Britové jsou na mě moc pompézní. Letos jsem se k nové desce dostal víceméně náhodou. Někteří mí kamarádi mluvili o velkém návratu, jiní ohrnovali nos. Začalo mě to zajímat. Proč budí novinka téhle staré party takové emoce? Jsou na místě? Ptal jsem se a byl zvědavý. Nedalo mi to a i když už jsem kapelu víceméně zařadil do škatulky "poslechnu, uvidíme, založím, zapomenu", album jsem si stáhl. Pocitově se na mě vyvalila klasická kombinace monstrózních melodií, pečlivě vystavěných skladeb a Daniho nezaměnitelného hlasu. K tomu si připočtěte symfonické vsuvky a máte před sebou standardní počin těchto rouhačů posledních let. 

Původně jsem si připravoval poměrně kritická slova, ostrá a nekompromisní, ale s každým dalším poslechem jsem se do některých skladeb dostával čím dál tím víc. "Hammer of the Witches" je přesně tou nahrávkou, která si to u mě vyloženě oddřela. Nečekal jsem vůbec nic a dostal jsem nakonec vkusný, i když očekávaný zážitek. Práce s náladami, emoce, preciznost. To jsou slova, která vystihují letošní desku asi nejlépe. Nezastírám, nalezneme zde i spousty hluchých míst, ale to se dá u podobných jmen očekávat. Na to, že CRADLE OF FILTH nejsou moje krevní skupina, jsem více než spokojen. Staré časy okolo období "Dusk and Her Embrace", případně "Midian" se sice asi už nevrátí, ale určitě se nejedná o žádný průšvih. 

Ono je vlastně všechno v nejlepším pořádku. Skladby mají bohatou atmosféru, perfektní kytarové vyhrávky, vynikající aranže, klasické Daniho skřehotání (i když už to samozřejmě úplně není ono), krásně a vkusně vložené klávesy. Jen už z desky nemrazí tolik, jako dřív. CRADLE OF FILTH letos nahráli album, za které se rozhodně nemusí stydět. Jen mi přijde, že se tady sešla parta skvělých muzikantů, kteří při vzpomínání na staré dobré časy jen tak mimochodem natočili profesionální desku. Pro někoho málo, pro někoho moc, pro mě tak akorát. Dobrá, příjemná nahrávka, která ničím nepřekvapí.



Asphyx says:

Everything all right. Tracks are rich in atmosphere, perfect guitar solos, excellent arrangements, classical Dani's rasp and tastefully played keyboard. But the board doesn't give the shivers so much, like before. CRADLE OF FILTH recorded an album and they don't have to feel shame of it. It seems to me only that there was a bunch of great musicians getting together, who remembered the good old times and by the way they made a professional CD. For someone too little, for someone too muchfor me ok. Well, a record that doesn't surprise you.

Share this games :

TWITTER