DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 27. července 2015

Home » » Recenze/review - ABYSS – Heretical Anatomy (2015)

Recenze/review - ABYSS – Heretical Anatomy (2015)


ABYSS – Heretical Anatomy
digital 2015, 20 Buck Spin

Odpálit raketu, nakopnout hnědku, rozsekat, rozbít, zničit, vyhladit. Taková slova mě napadají pokaždé, když najdu kapelu, která svoji tvorbu kombinuje s crustem. Není to složitý styl, pro jeho zahrání vám stačí pár základních akordů a bubeník s dobrým srdcem (aby to celé utáhl). Tentokrát se ke mně dostali Kanaďané ABYSS. Není to příliš originální název smečky, ale to vnímal jako podružnou věc. Beru všechno, jak to stojí nebo leží, v tomto případě spíš běží a prchá. Jedná se o první dlouhohrající album těchto zámořských „nespoutanců“ a je plné odkazů na takové smečky, jako jsou třeba BOLT THROWER, AUTOPSY, OBITUARY, ENTOMBED, CARNAGE, sem tam v pomalejších pasážích i INCANTATION, občas REPULSION, DISCHARGE a samozřejmě MOTORHEAD. To vše zabaleno v „crustové krustě“. Samozřejmě s undergroundovým zvukem, nezbytnou dávkou nadšení a kulervoucí energií. Někam do klubu, někdy ke konci celého festivalu hluku a hlomozu, mohu jen doporučit.

Problém u podobných kapel bývá v tom, že se mnohdy takové ty „undergroundové propriety a image“ nadřazují muzice samotné. ABYSS hrát umí a ne že ne, jen občas předstírají, že jim to moc nejde. Podobných skupin je díky jednoduchosti stylu jako hub po atomovém dešti a tak vlastně ani nevím, proč mě zrovna Kanaďané zaujali. Neříkám, že si z jejich „bordelu“ sedám na zadek, ani netvrdím, že kdo tuhle desku neuslyší, tak jako by nebyl, ale určité kouzlo jejich muzika bezesporu má. Takhle ke štípání dříví, porcování masa nebo ke cvičení se zdají dobrou volbou. Horší je to už při soustředěnějším poslechu, ale pro ten se nezdají být tihle špinavci zrovna určeni. Většinou jsem k tomu, co leze z CD za zvuk poměrně tolerantní (hlavně u crusty stylu), ale tentokrát bych ocenil spíše čistší produkci. Album sbírá po světě v nezávislých médiích jen samé plusové body a já se musím (s pár výhradami) přidat.


Nakonec vás, pokud tedy vydržíte, přesvědčí energie spojená s temnotou. Tam kde některé kapely stavějí komplikované a pečlivě ošetřené konstrukce, ABYSS rovnou zaútočí. Praští do stolu, zaseknou sekeru. Bez kompromisů, zbytečností. Při téhle desce není nutné „přemýšlet“. Je to výmaz mozků, hluková terapie. Hlas je vystřižen někde na pomezí Paula Speckmanna a Chrise Reiferta. Za mě tedy spokojenost a palec nahoru. Líbí se mi, že u podobných nahrávek si můžete sednout, klidně se občas zvednout, dělat i něco jiného a když se vrátíte, naskočíte zase rovnou do stejného vlaku. Nikdo nic neřeší, kapele se dokonce povedlo vyhnout v tomto stylu tolik častým „politickým přiblblým textům“. Zkrátka, na své si přijde každý fanoušek špíny, rouhání, hanobení zvuku a násilnosti v muzice. Ten tlak tam jednoduše je a způsobuje pořádnou motolici.


Usedám do auta, vkládám CD a vydávám se na zkušební okruh. Při téhle muzice bude asi problém nevyhodit moji káru mimo svodidla, ale pro ten adrenalin stojí za to žít. Dokud tady žijeme, rychlost stále vítězí. Všechna podobná hudba zde sice už byla v tisíci mutacích, ale když řídíte, tak vám to zase tolik nevadí. ABYSS nahráli desku plnou energie, špíny, odhodlání a totálního masakru vašich uší. Pokud hledáte album, které vám vyčistí mozek, tak volte „Heretical Anatomy“!


Asphyx says:

I sat in my car, put the CD in the player and now I am driving for a testing ride. I´m sure it´s going to be difficult to keep the car on the road. Nevertheless this is the adrenalin you want to life for. Until we are alive, speed is going to be the winner. There are a loads of songs like this in many different variations, however when you drive it doesn´t matter. This record of ABYSS band is full of energy, dirt, determination and total massacre for your ears. If you are looking for a music which would clear your head and thoughts, you should choose “HERETICAL ANATHOMY”!


Seznam skladeb:

1. Heretical Anatomy
2. The Atonement
3. Chained To Extinction
4. Flesh Cult
5. Prophecies Of Churning Horror
6. Atavistic Decay
7. Thrall Of The Elder Gods
8. Nightmares In Skin


Čas: 20:28

 

Sestava/band:


Rob – basa
Max – bicí
Jason – kytara
Ethan – kytara
David - zpěv

Share this games :

TWITTER