DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 12. července 2015

Home » » Recenze/review - AMPUTORY – Ode to Gore (2015)

Recenze/review - AMPUTORY – Ode to Gore (2015)


AMPUTORY – Ode to Gore
CD 2015, Xtreem Music

Sedíš na svém trůnu už po staletí. Pevný a nezlomný ve svém přesvědčení. Jsi negací všeho. Jsi odvrácenou tváří snad všech věřících. Straší s tebou malé děti, křižují se jen při zmínce o tvé osobě. Máš mnoho podob a skrýváš se v každém z nás. Tvá jména mají různý tvar, ale nejčastěji ti říkají Satan. Jsi na rozdíl od různých božstev hmatatelný, jasně čitelný. Píší se o tobě stohy knih, velebí i zatracují tě v písních. Kapel, které o tobě zpívají je opravdu velké množství. Většinou do textů přidají ještě tvoji sestru, známou pod jménem Smrt. Jen některé smečky ale umí přenést náladu a ducha z tvého světa na ten náš, nebohý a slabý. Finským old school death metalistům AMPUTORY se to povedlo. I když nám letos předkládají teprve svoji první dlouhohrající desku, už teď, po několika dnech společných temných chvilek, mohu hrdě prohlásit, že bych se ji nebál pustit i tobě, náš rohatý pane.

AMPUTORY jsou klasici, poctiví a upřímní ve své práci. Hrají podobně, jako hrávali a hrají jejich kolegové ve smrti FUNEBRE, ADRAMELECH, DEMIGOD, DEPRAVITY. Jinak jednoduše a jasně řečeno – old school death metal toho nejpoctivějšího ražení. Finská pobočka podzemí opět vydala další z kapel, které se ke svému řemeslu umí postavit čelem. Chrchlající zpěvák, špinavý zvuk, motivy vytažené odněkud z nejtajnějších zákoutí starých hřbitovů. Na hlavu vám nasadí posměšnou trnovou korunu a vy najednou budete stát před vesmírem v celé své nahotě. Oproštěni od zdravé výživy, cyklistiky, akvaristiky, křesťanství, různých politických –ismů. Před tváří samotného pána pekel se nikdo neschová a odhalí jakoukoliv závislost. Lidé jsou pohlceni sami sebou, ješitní a pyšní, zahledění do svých ulit. Marně se pokoušejí prázdnotu zaplnit různými koníčky a zapomínají na obyčejné lidské vlastnosti jako je přátelství a podaná pomocná ruka. Nemoralizuji, nesoudím, od toho tady jsou a budou jiní, jen pozoruji a otevírám poklop do záhrobí. Stejně jako AMPUTORY. Smetu vás plamenem, očistím vás od zbytečností. Poklekněte a slyšte slova o záhubě.


O apokalypse se mluví mezi lidmi už snad od doby, kdy pračlověk vypustil z úst první slovo. Psáno o ní je v knihách, předávána je ústně v legendách i elektronicky na různých sítích. Z AMPUTORY cítím určitou paniku, známou z nekonečných diskuzí o čemkoliv. Jednou se možná zahltíme informacemi, udusíme se slovy samotnými. Nevím, nejsem vizionář, ale poslední dobou se hrozně rád vracívám k poctivému řemeslu, k jadrné muzice, k obyčejnému chlebu. Finové splňují všechny mé požadavky na takový malý nostalgický výlet do minulosti. Mladším strávníkům, vyrostlým na instantních potravinách asi bude podobná hudba připadat nevýrazná, málo úderná, ale tady se hraje pro fanoušky, kteří ještě nemají chuť zkaženou různými dochucovadly. Někdy, ač relativně ještě mladý, kroutím hlavou nad lidskou hloupostí, neustálou nervozitou, nad zcela zbytečným zlem, pramenícím ze strachu. Mám čím dál častěji chuť povolat do zbraně všechny, kdo plivou síru, aby to tady trošku vyčistili. AMPUTORY by jim klidně mohli dát jednu ze svých songů jako hymnu.


Ode to Gore“ je prvním albem kapely. Za sebe, jako za fanouška devadesátých let v death metalu mohu prohlásit, že se velmi povedlo. Kombinace pořádného nářezu, chladných melodií a temnoty mi dělá jen a jen dobře. Hroby se zase otvírají, Kristus má co dělat, aby se udržel na kříži a Satan se Smrtí vás zvou k nikdy nekončícímu tanci. Finové dali jasně najevo, že v jejich zemi to v současnosti v undergroundu opravdu vře. Jsem moc rád, že se mi letošní deska dostala do ruky. Budu ji chválit vždy a všude. Líbí se mi totiž neskutečná poctivost, old schoolový zvuk i morbidní nápady. Peklo zase jednou otevřelo svoje brány! Vítejte v zemi, kde sídlí samotný Satan. Takhle nějak si představuji pravý, nefalšovaný death metal! Masakr!


Asphyx says:

"From that Gore" is the first album of the band. For me, the fan of 90th in death metal, I can say, it is well done. The combination of thrash, cool melodies and darkness is fine for me. The tombs are opened again, Christ has to stand on the cross and Satan and the Death invite you to a never-ending dance. The Finns showed clear that in their country there is underground in turmoil. I am very happy that I got this board into my hand. I will praise it always and everywhere. I like the incredible honesty, old school sound and morbid ideas. Hell opened its door once again! Welcome to the country where Satan lives. This is how I imagine the true, unsophisticated death metal! Massacre!


Seznam skladeb:

1. Enslaved In The Basement
2. Ode To Gore
3. Cleansing By The Blade
4. Aghori
5. Unclean
6. Bludgeoned
7. Unaccountable
8. Illusion Of Sanity


Čas: 33:28

Sestava/band:




Pekka Sauvolainen – basa
Jaako Kolhi – bicí
Saku Manninen – kytara
Antti Saikanmaki – kytara
Jarno Kokkonen - zpěv


Share this games :

TWITTER