DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 10. července 2015

Home » » Recenze/review - ATOMICIDE – Chaos Abomination (2015)

Recenze/review - ATOMICIDE – Chaos Abomination (2015)


ATOMICIDE – Chaos Abomination
CD 2015, Iron Bonehead Productions

Vychladil jsem tělo až na hranici snesitelnosti. Otevřel jsem slot pro CD a zhasl všechna světla. Promo prohlášení dopředu totiž upozorňovalo na to, že budu mít co do činění s velmi chladným rouhačským materiálem. A mělo pravdu. Do mého pokoje přes nějaký vesmírný kanál a skrze reproduktory začal proudit nespoutaný chilský black/death metal té nejvyšší kvality. Kapela, datující svůj vznik do roku 2003, moc dobře ví, jak složit pořádně temné skladby, „postrašit“ posluchače a rozdrtit jejich lebky krutými melodiemi. „Chaos Abomination“ je teprve druhým dlouhohrajícím albem v pořadí. Tahle smečka má v podzemních kruzích již dávno díky různým demonahrávkám, splitkům, EP a kompilacím, status legendy. Není divu, jejich hudba je nespoutaná, živelná, připomínající červy, kroutící se na tělech čerstvých obětí. Svíce, umístěné na kovovém pentagramu svítí do tmy velmi ostře, jednoznačně a bez kompromisů.

Pokud bych měl tvorbu neznabohů z ATOMICIDE k někomu přirovnat, držel bych se asi všeobecnějšího pohledu. Jsou zde slyšet odkazy jak na evropskou blackovou školu, tak na špinavější odnože death metalu i thrashe. To vše je pak zabalené v určité „jihoamerické šílenosti“. Nevím, čím to je, ale kapely z tohoto kontinentu mají v sobě určitý náboj, jiskru, která mi připomíná doby dávno minulé, kdy se na pódiích nepohybovalo ještě takové množství znuděných a přežraných šelem. Pánové jedou až na samou hranu snesitelnosti. Nemyslím teď uměle technicky vytvořenou „tvrdost“, ale spíš absolutní oddanost odvrácené straně světa, blasfemii a „hlukovému masakru“. Zvukově je vše velmi špinavé, mnohdy těžko čitelné. Pro mnohé posluchače bude tohle přesně ten problém, kdy CD odloží s neutuchajícím odporem. Inu, je to old school, tak co se divíte (smích)? Takhle se dřív opravdu hrálo a ATOMICIDE tak působí jako poslové ze starých časů.


Stěny z kytar jsou určitě schopné se podepsat na duševním zdraví nejednoho nepřipraveného strávníka. Mladíci, kroutící dokola ve svých přehrávačích vypiplané nahrávky dnešní technicky precizní doby, budou zmateni, někteří možná znechuceně odvrátí svoji tvář a mnozí odejdou naštvaně do karantény. Nedivím se jim. My staří pardálové, jsme proti podobným nákazám imunní, dávno nakažení a naše těla si už před mnoha lety vytvořila protilátky. Pro mě je tak „Chaos Atomination“ krutě vstřícnou vzpomínkou, zvukovou lahůdkou, nespoutanou nostalgií. Vím dobře, že se podobné plesniviny dnes moc nenosí, ale je mi to tak nějak jedno (smích). Úmyslně znovu a znovu otevírám do zimní krajiny okno svého pokoje, mrznu ve svém křesle, odmítám jídlo a pomalu se jako hrdina z knih Franze Kafky proměňuji v obludný, nehodný hmyz. Plazím se po zdech, sbírám jednotlivé kruté pasáže, vzniklé v chilském podzemí a zamotán do imaginárních sítí mnohokrát umírám v nekonečných křečích.


„Chaos Atomination“ je deskou pro okultní večery, pro staré protřelé old school maniaky, pro milovníky temnoty, pro samotáře, zamotané ve starých pavučinách. Chlad, síra, tlak a beznaděj. To jsou nálady, které cítím z nové desky ATOMICIDE nejčastěji. Je to spíš obřad, navozující ve vaší hlavě pekelnou vřavu, než CD pro chvilky odpočinku. Je zde patrný určitý neklid, skoro až elektrická přitažlivost, možná snad dokonce magnetismus. Občas si přijdu jako ve filmových scénách, kdy se pomocí světelných paprsků zhmotní před vašima očima znenadání samotný Satan. Někteří členové různých církevních řádů se dobrovolně rozhodli žít celý život v čistotě. Tady je to přesně naopak. Absolutní negace dobra, otisky kopyt Luciferových, krev ztékající z obráceného kříže. Do hlavy je mi zaražen trychtýř a odněkud z všeobjímajícího vesmíru je do mě pod tlakem ládována černota. Dobře mi tak, sám jsem si o to říkal. Skvělá deska pro všechny špinavé metalové bastardy!


Asphyx says:


"Chaos Abomination" is the album for occult evenings, for old hard-bitten old school maniacs and for lovers of darkness and single player entangled in old cobwebs. Cold, suffering, pressure and hopelessness are the moods which I get into mostly, while listening to the new album of ATOMICIDE. This CD is more reminiscent of a ceremony full of hellish turmoil than compared to a CD for ordinary moments. Satan himself before me appeared countless times.The absolute negation of good is instilled through hoof prints of Lucifer and blood flowing down from the inverted cross. This is a great album and is recommended for all dirty metal bastards!


Seznam skladeb:

Is Vis Pacem Para Bellum
Pestilential Hammer Blows
A.T.O.M.I.C.I.D.E.
Preparing Your Gallows
Under The Spell Of Destruction
Megaton Desolation
Poison Graves
Chaos Abomination
Victorious Under The Ashes



Čas: 34:01

Sestava:


Atomizer – basa, zpěv
A. Prophaner – bicí
Deathbringer - kytara

Share this games :

TWITTER