DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 7. července 2015

Home » » Recenze/review - CUT UP – Forensic Nightmares (2015)

Recenze/review - CUT UP – Forensic Nightmares (2015)


CUT UP – Forensic Nightmares
CD 2015, Metal Blade Records

Rozřezat, rozsekat, vyvrhnout, rozdrtit, rozmačkat, zničit! Taková slova mě napadají, když poslouchám první dlouhohrající album kapely s názvem CUT UP. Ta je postavena na rozbořených VOMITORY, či stále fungujících FETUS STENCH, COLDWORKER. Pánové zde dodali klasický death metal té nejvyšší kvality. Žádné kompromisy, zbytečné vyhrávky, klišé. Jen a jen krutý, nekompromisní smrtící kov v tradičním pojetí. První, co při vložení CD do přehrávače ucítíte, je obrovský tlak. Nevím, jestli jste někdy dostali do obličeje palicí, která vám utrhla půlku čelisti, ale pokud si s CUT UP začnete, tak podobné zážitky budou běžně na pořadu dne. Riffy se zadírají pod nehty, bicí bolí jako hřeby používané při křižování nevěřících a vokál je mohutný, podobný nenávisti antikřesťanů. Ve volnějších chvílích si pak přijdu bezmocný, jakoby svázaný a plně oddaný smrti. Takhle nějak si představuji hladovou šelmu, vypuštěnou čerstvě z klece. Zkrátka a jednoduše, po několika společných večerech z vás zbude jen osekané torzo v tratolišti krve. Není jiného východiska.

Marně jsem se pokoušel utéct, naivně jsem si myslel, že mě tahle hydra nedostihne. Byl jsem skeptický k provedení, ke schopnosti zaujmout. Velmi jsem se mýlil. Tady se jedná o album, které vyvrhli do temnoty jedni z nejzkušenějších současných švédských muzikantů. Procházíte se spolu s kapelou po opuštěných nemocničních chodbách. Pitevna je už na dohled. Zajisté už moc dobře víte, kdo bude první obětí. Ano, budete to vy! Nejdříve jen tak polechtáni hřebíky zaraženými do citlivých částí těla budete úpět v komoře plné brutálních riffů. Pak, naloženi v kyselině, zpytujete svědomí a vzýváte dávno mrtvého boha. Zavřeni v kleci, hladoví, špinaví a s pohledem raněných duší si necháte zdát o alespoň malém kousku světla. Slunce už nikdy neuvidíte. To se prokletým nestává. Strženi do víru mocných a mohutných melodií, máte dvě možnosti. Buď se necháte tímhle old schoolem strhnout a pohltit nebo budete po zásluze potrestáni nezájmem.


Morbidní romantika lidských jatek. Zvrácenosti, popis všeho krutého a hnusného, čeho je člověk, jako druh pasovaný na vrchol žebříčku druhů, schopen, byste si dobrovolně asi neradi prožili. Tady a v tento moment nemáte jinou možnost. Svázáni na židlích, s odřezanými víčky vám budou promítány veškeré krvavé činnosti, které dokáže jen homo sapiens. Budete trpět za všechny oběti, za nebožáky, vařící se navěky v kotlích. Vaše těla budou oddělena od hlav i myslí, tisíckrát zemřete a svět pro vás bude zase jednou pořádně kruté místo k žití. Album vychází z toho nejkrutějšího death metalu, je obohaceno o studené melodie a charakteristickými rysy jsou tvrdost a těžkost. Chorobné vokály, kterých se ujali Erik Rundqvist a Andreas Björnson, nenechají na pochybách žádného fanouška poctivého metalu plného smrti. Nic pro slabé povahy, nic pro „přemýšlivé“ jedince. Tady se rovnou útočí, bez vyzvání, bez náznaků. Mám to takhle moc rád a tak bych za svoji skromnou osobu desku doporučil všem, kteří hudebně vyrůstali v devadesátých letech a uznávají u hudby spíše starší provedení.


Jsou alba, která si to u mě musí odpracovat. Pak jsou desky, kterým dávám dlouhý čas. A potom jsou zde noví CUT UP. Byl jsem chycen a usmrcen jejich hudbou zcela bez varování. Od začátku až do konce jsem nenalezl slabší místo. Death metal v tomto stylu si nechám vždy líbit! Je mocný, krutý, nekompromisní. Po jeho poslechu budete mít ruce až po lokty od krve a mozek bude mít co dělat, aby vám nevypadl z hlavy. Všichni fanoušci tradičního smrtícího kovu by si recenzovanou nahrávku měli určitě pořídit. Dostanou poctivý kus pořádně zapáchajícího masa. CUT UP jsou zkušenými death metalovými řezníky a dali o sobě prvním albem vědět pořádně nahlas! Máte rádi staré opuštěné nemocnice? Milujete procházky po pitevně! Potom je pro vás „Forensic Nightmares“ povinnost! Masakr švédskou motorovou pilou! Pro mě osobně album letošního léta! Vynikající zásek krvavou sekerou! Inferno!


Asphyx says:

There are some albums, that must work it by me. And there are some boards that need long time. And, for the last time, there is the news from CUT UP. I was caught and killed by their music without warning. From beginning to the end, I didn't find a weaker point. I always enjoy this style of death metal! It is powerful, ruthless, uncompromising. After its listening you'll have your hands up to the elbows in blood and brain will have lots to do to stay in your head. All fans of the traditional deadly metal would buy this record. They get a honest piece of smelly meat. CUT UP are death metal butchers with experience and they let know about themselves very loud! Do you like an old abandoned hospital? Do you like walks in the morgue! Then there is "Forensic Nightmares" duty for you! Swedish chainsaw massacre! For me personally album of this summer! Excellent hack bloody ax! Inferno!


Seznam skladeb:

01. Enter Hell
02. Burial Time
03. Remember the Flesh
04. A Butchery Improved
05. Brain Cell Holocaust
06. Forensic Nightmare
07. Camouflesh
08. Order of the Chainsaw
09. Stab and Stab Again
10. Bunker Z 16
11. Dead and Impaled



Čas: 41:09


Sestava/band:



Erik Rundqvist – vocals, bass
Andreas Björnson – vocals, guitar
Anders Bertilsson – guitar
Tobias Gustafsson – drums


Share this games :

TWITTER