DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 30. července 2015

Home » » Recenze/review - DISCREATION – Procreation of the Wretched (2015)

Recenze/review - DISCREATION – Procreation of the Wretched (2015)


DISCREATION – Procreation of the Wretched
CD 2015, F.D.A. Rekotz

Když znásobíme tmu zlostí, derivujeme energií a následně připočteme několik kilo špíny, měli bychom dostat definici death metalu. Samozřejmě, že pokud by to bylo takhle jednoduché, kapely by si dosadili do svých postupů pár neznámých a zbytek by obstaral počítač (občas mi přijde, že se to už děje). Jenže ona to taková legrace není. Vezměte si třeba německé smrťáky DISCREATION. Ti se drželi zuby nehty všech dostupných teorií, dodali sveřepé melodie a stejně je jejich deska nemastná neslaná. Čtvrté album na kontě, texty plné nenávisti, válek, smrti i nelidskosti a pořád mi něco chybí. Postrádám pověstnou chemii, kus něčeho zajímavého, co se vymyká poučkám a dodává hudbě další, těžko popsatelný rozměr.  Přitom, všechny náležitosti jsou splněny, deska hezky odsýpá, dokonce si po chvilce začnete podupávat nohou. Tajemná formule o lámání kostí zvukem ale zůstala někde ve starém hrobě ukryta.

DISCREATION se svojí tvorbou dotýkají jak starých klasiků smrtícího žánru, tak „modernější“ švédské polohy. Vokalista Kai (napodobenina Piotra Wiwczareka?) vládne mocným hlasem, pro mě ale ne příliš variabilním a poměrně nepříjemným (přitom VADER miluju!). Melodie jsou zde sice velmi výrazné, mnohdy studené jako dlaně umrlců, ale dáma s kosou si dala tentokrát volno. Možná je to spoustou styčných bodů s polskými BEHEMOTH, VADER (monstrózní nástupy), možná jen nedostatkem zajímavějších momentů, ale já pořád nevím, jak se do nahrávky dostat. Album jako by bylo pro mě nepropustné, ukované z jednoho kusu železa. Třeba mi není jenom dáno nebo se pohybuji trošku v jiných teritoriích, ale tentokrát zůstávám netknut.


Jak už bývá v dnešní době dobrým zvykem, tak kromě CD vyjde i 12“ vinyl a tak si mohou fanouškové dosytnosti užít překrásný obal. Pro mě asi to nejzajímavější, co jsem na desce našel, ale dovedu pochopit, že se vynoří spousta příznivců této prezentace záhrobí. Všimněte si, jak se vyhýbám absolutním odsudkům, krutým verdiktům a případnému shazování kapely. Je to způsobeno jednak zkušenostmi a jednak tím, že moc dobře vím, že je klidně možné, že se do muziky DISCREATION třeba za rok dostanu. Každá recenze je psána v momentálním rozpoložení, v aktuálním nastavení místa a času. Tentokrát sice k žádnému přenosu emocí nedošlo, ale německé válečníky určitě nezatracuji. Dokonce bych si po těch letech v záhrobí dovedl tipnout, komu se album bude líbit a kdo „zůstane na mé straně“. Každopádně, momentálně postrádám nadšení, sílu a lepšího pana producenta.


Nejhorší, co se mi může u poslechu hudby stát je, když se začnou mé myšlenky toulat daleko mimo můj pokoj. Místo soustředění, nadšení a rozebírání každého tónu, najednou přemýšlím o tom, co bude dneska k večeři, kdo že mě to dneska vlastně naštval v práci a jestli jsem nezapomněl koupit dětem svačinu. Všechno tohle se mi právě teď a tady děje. DISCREATION letos vydali nevýrazné, obyčejné album, které postrádá to nejdůležitější, energii. Pokud máte chuť na old school death metal, ve kterém najdete vlivy švédské, polské i německé death metalové školy, tak neváhejte. Já si pustím raději něco jiného. Průměrná smrtící deska, která se mnou nic nedělá.


Asphyx says:

This album is impermeable for me, it sounds like it has been forged from one piece of iron. Maybe this is my fault because I´m in a different territories, however this album doesn´t make something special for me. This is the fourth album and it´s full of hate, war, death and inhumanity…and yet it´s not enough and I totally miss something around here. I miss their chemistry, the piece of something interesting and special, something which is outside the box and it makes the music different and indescribable. Basically, if you like an old school death metal in which you can hear a Swedish, Polish and German death metal school influence, go ahead. This is not for me and I´m going to listen something else. This is average deadly album which doesn´t do anything with me.

Seznam skladeb:


01. Planetary punishment
02. Descending to abyssic darkness
03. Megacorpse
04. Procreation of wretched
05. The hunter
06. The cosmic shores
07. Corporate hatred
08. Decapitation marathon
09. Your good shelter
10. Dead certainties


Čas: 46:37

 

Sestava/band:


Peter Frick – basa
Sebastian Schilling – kytara
Kai Muller-Lenz – zpěv
David Hubsch – kytara
Martin Engels - bicí


Share this games :

TWITTER