DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 31. července 2015

Home » » Recenze/review - DISRUPTED – Morbid Death (2015)

Recenze/review - DISRUPTED – Morbid Death (2015)


DISRUPTED – Morbid Death
CD 2015, Memento Mori

Ozvala se obrovská rána a za mnou práskla těžká dubová vrata. Brána do pekla se uzavřela. Stál jsem náhle na straně zla a bedlivě naslouchal. Z té složité soustavy různě propletených chodeb se ozýval libý zvuk tradičního švédského death metalu ve stylu GRAVE, ENTOMBED, ENTRAILS, DISMEMBER, NIHILIST, FACEBREAKER, BLOODBATH. Zkrátka, dávají si tu dostaveníčko ty nejlepší kapely severského podzemí a mladíci DISRUPTED se postavili k této dnes již tradiční hudbě hrdě a čelem. Podobných smeček je dnes spousta, ale jen některým se povede přenést ducha devadesátých let do dnešní doby. Tentokrát se to podařilo. Naše první setkání, hned asi ve třetí kobce v podzemí, se vydařilo na výbornou. Kosti zase praskají, lebky se kutálejí po plesnivé zemi a smrt číhá za každým rohem. Chrastí to, pálí to, řeže to, chladí to. To jsou přesně atributy, které mám u téhle hudby nejraději. DISRUPTED hrají křišťálový „swedish death metal“, který je špinavý jako underground sám. Pomalejší pasáže, jakoby rozmýšlivé, se střídají s nářezy a já odcházím od přehrávače vždy spokojen.

Mám pocit, jako bych si drásal obličej obrovskými drápy, které mi narostly v podzemí. Z tváří mi prýští krev, oči mám podebrané strachem a kusy masa, které mi odpadávají z těla, už dávno nepočítám. Pro nezasvěcené je to možná kruté, nechutné a zlé, ale věřte tomu, že když jednou tomuhle kouzlu propadnete, nemůžete na věky věků jinak. Amen! Otevírám znovu a znovu dveře do nekonečných sklepení. Beru si na cestu láhev svého oblíbeného piva, podupávám si nohou a s radostí opět beru do rukou starodávné pavučiny. Cítíte tu plíseň, ten dlouho nevětraný vzduch? Tady hnije archivní death metal! Uzavřen před okolním světem, polozapomenutý a v dnešní moderní době mnohokrát nechtěný, občas pootevře víka od rakví, vydá na povrch nějakou tu morbidní desku a pak zase na mnoho let jen čeká a doufá v ještě větší zlo. Jsem nahlodán tou sveřepostí, schopností rozdrtit vše živé na malé kousky, jsem rozpůlen ve dví. Jedna část mého já promlouvá k té druhé polovině a hovoří o tom, jak jsou podobné kapely všechny stejné. Jenže mám i kus svého těla, který se zarputile zasekl, posílá všechny ke všem čertům a užívá si jen tak v pohodě a klídku ty zatuchlé studené melodie. Záleží jen na vás, které části dáte přednost.


 DISRUPTED jsou mladou kapelou, fungující teprve několik let. Na scénu se uvedli až loni s EP „Heavy Death“ a jejich letošní deska je jejich dlouhohrající prvotinou. Dva členové téhle severské smečky působili ve slavnějších SPASMODIC. Švédi se uchytili u španělského labelu Memento Mori, který se postupně stává jakýmsi útočištěm podobných podzemních skupin. Pokud máte rádi špinavý a temný underground, určitě si v jejich nabídce vyberete. DISRUPTED bych doporučil všem, kdo se rádi procházejí za zimních večerů okolo hřbitovních zdí. Musíte mít rádi tmu, nehledět na to, že podobnou hudbou se pořádně umažete a hlavně nesmíte hledat žádnou dnešní „dokonalou“ produkci. Pánové rozhodně nejsou žádná neviňátka. Spíš bych je přirovnal ke smečce pořádně rozzuřených vlků, kteří jsou právě hladoví a na lovu. Hodnotit rozhodně nelze originalitu nebo „přínos světovému metalu“. Tady vítězí spíš nadšení pro věc, záliba v morbidní poezii a pohřbech. Nic pro slečinky, dalo by se říct.


Už dávno pro mě není cesty zpátky. Vždycky když hovořím s podobně postiženými, všímám si určité temné jiskry, kterou mají příznivci švédského death metalu v očích. Je to způsobeno dlouholetým pobytem v podzemí, nekonečnými debatami nad starými deskami, ohlušujícím randálem z přehrávačů. Jsme sběratelé, jsme oddaní, jsme věrní. Pro nás nahráli DISRUPTED velmi dobrou a příjemně studenou desku, plnou praskajících kostí. Na poslední cestu si sebou nemusíte brát vlastně vůbec nic. Stačí vám přesvědčení, odhodlání a jedna mince pro převozníka přes řeku Styx. Víc netřeba. Tam někde, za nekonečnou mlhou, je země, kde se hraje jen samý kvalitní švédský death metal. Máme jasný cíl, směr, máme jasně namířeno. Pro nás je tahle bahnitá, špinavá a temná krajina vytouženým snem. Tady je nám dobře a zde můžeme dát volný průchod svým nejtemnějším hudebním pudům. DISRUPTED patří mezi nás, prokleté. Díky své muzice, přístupu i nadšení. Tuhle desku nebudu odkládat ještě hodně dlouho. Nacházím na ní jen samé příjemně bolestivé skladby. Kruté, ortodoxní švédské album! Velmi dobře!


Asphyx says:

DISRUPTED plays crystal „Swedish death metal“, which is indeed dirty like an underground itself. The slower parts take turns with energetic warmings and I am very satisfied any time I went away from the player. It rustle, it burns, it cuts and it cools down. These are the exact attributes I like about this music. You can feel the mold, this not fresh air, don´t you? This is the place where the archive death metal decompose. DISRUPTED belongs to our world, the world of anathemas. And why? Because of their music, the excitement and the attitude. I´m not going to hold off this album any time soon. I can only find good things about it and only enjoyable hurtful records. Harsh, orthodox Swedish album! Very good! 


Seznam skladeb:


1. Rotten
2. Feast on the Priest
3. From the Tomb 
4. Funeral Creep
5. Psalm for the Slaughtered
6. Maimed and Devoured
7. Resurrected
8. Behead the Dead
9. Buried in Bowels
10. Christian Death


Sestava/band:

Mikael Hanni - Vocals 
Thomas Liljekvist - Guitars 
Johan Kvastegård - Guitars 
Jimmy Hurtig - Drums 
Erik Jerka Sävström - Bass


Share this games :

TWITTER