DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 8. července 2015

Home » » Recenze/review - DYSENTERY – Fragments (2015)

Recenze/review - DYSENTERY – Fragments (2015)


DYSENTERY – Fragments
CD 2015, Comatose Music

Nekrofilie (parafilie, nekromanie, thanatophilia, necrolagnia) je sexuální porucha, při které člověka přitahují mrtvoly. Slovo nekrofilie je odvozeno od řeckého Nekros (mrtvý) a Philia (láska). Poprvé termín nekrofilie použil Belgičan Joseph Guislain a to již v roce 1850. Ovšem nekrofilie jako taková je známá již z dob starověkého Egypta.

Láska k mrtvolám má určitě mnoho podob. Pokud si odpustíme ty vyloženě reálné, úchylné a nežádoucí, tak potom zde máme třeba takové DYSENTERY. Jedná se o americkou slamming brutal death metalovou kapelu, která přistupuje k exhumační lásce po svém. Jejich texty jsou velmi květnaté, proložené gore, blasphemy tématikou. Na nějaké to pohozené tělo se nehledí, krev je jen obyčejná a mnohdy zbytečná tekutina a do práce se chodí zásadně s dobře nabroušenými skalpely. Nechutné, co říkáte? Ano, je tomu tak. Je to také účelem. Snaha šokovat je patrná na každém kroku. V dnešní době to už sice není nic zásadního a v těch hromadách neživých těl se to vcelku ztratí, ale přesto by mohl nejeden slabší jedinec pocítit lehkou nevolnost v dutině břišní. DYSENTERY hrají svůj styl klasicky, houpavě, někdy poměrně monotónně a abych pravdu řekl, zpočátku u mě docházelo ke chvilkovým návalům nudy.

To se řekněme po desátém poslechu změnilo a od té doby jsem si dobrovolně a s chutí brával patologický kostým, kýval se jako otec z dílu Studna od majora Zemana. Žádnou techniku, ani klasikou špínu zde nehledejte. Spíše se jedná o současný, k dokonalosti dotažený brutal death metalový produkt. Kapela zaplať Satan! nesáhla jen k nikdy nekončícímu hoblování, ale snaží se i různými výjezdy kytar veškerý tenhle marast oživit. Někdy se to daří, někdy je to trošku horší, ale celkově jsem spokojen. Deska asi nebude tou, na kterou bych dostával chuť obden a vychvaloval bych ji mezi kamarády v restauračním zařízení, ale dovedu pochopit, že fanoušek stylu musí být na vrcholu blaha. Zpěvák odříkává stále ve stejném tempu, tanečníci našlapují na každou druhou dobu a vedle pódia se válejí hromady zbytečného masa z jatek. Muzika je to krutá, ošklivá, šílená, stejně jako záznam ze skryté kamery na jatkách. Nejsem za ty roky strávené ve stínu smrti žádný citlivka, ale tady si občas přijdu, jakoby mi někdo zarážel deseticentimetrové hřeby do uší.


Pokud bychom se snažili tuhle partu šílenců k někomu přirovnat, napadají mě třeba takoví PATHOLOGY, DEVOURMENT, PARASITIC EJACULATION, VOMITOUS a podobní. Rovnou ale přiznávám, že u všech zmíněných kapel mívám docela problém je odlišit od sebe navzájem a tak je berte jen jako takové menší vodítko. DYSENTERY mě zaujali právě svým nadšením, velmi dobrým a „příjemným“ zvukem a hlavně schopností složit skladby, které mají hlavu a patu. Nebývá to v tomhle stylu zase tolik časté. Album je na poměry hraného stylu nezvykle pestré, krvavě mokvající. Myslím, že u příznivců podobné hudby rozhodně nezapadne. Pro mě ale přeci jen někdy postrádá výraznější nápady, kus něčeho zajímavějšího, neotřelého, něco, co by mě vytrhlo z celé téhle šílené morbidní letargie.


DYSENTERY nahráli velmi kruté, krvavé album. Pokud byste dnes hledali slamming brutal death metalovou kapelu, která se nebojí pořádně říznout do masa a zároveň hraje zajímavě, pak jste tady správně. „Fragments“ je albem, které bolí, je nezvykle pestré a velmi dynamické zároveň. Fanoušci stylu by měli zbystřit svoji pozornost, protože tady se odehrávají pořádně „hnusná“ hudební jatka. Američané moc dobře vědí, jak složit dobrou skladbu. Prohrabují se hromadami mrtvol s velkým citem pro věc. Muzika je zde velmi ošklivá, šílená a připomíná záběry z vivisekce. Pokud bych měl letos někomu doporučit kapelu, která nahrála velmi dobré slamming brutal death metalové album, byli by to rozhodně DYSENTERY! Tihle patologové moc dobře vědí, jak se dělá dobrá práce. Deska, která vám shnije v přehrávačích!


Asphyx says:

DYSENTERY recorded a very cruel, bloody album. If you are looking for a slamming brutal death metal band that isn't scared to cut into meat and is playing interesting as well, so you're right here. "Fragments" is an album that hurts, it's unusually colourful and very dynamic at the same time. Fans of the style should sit up their attention, because here are played very “ugly” music massacre. The Americans know very well how to compose a good song. The music here is very ugly, crazy and reminds images of autopsy. If I would recommend someone a band this year, that recorded a very good slamming brutal death metal album, it would be definitely DYSENTERY! These pathologists know very well how to do a good job. Album, that will rot in yours CD players!


Seznam skladeb:

1. Onset
2. Led To Terminal Ignorance
3. Paranoid Division
4. Grave Evolution
5. Reflection Of Repugnance
6. Invocation Of Parallel Bloodlet
7. Neurological Snare
8. Immersed Into Misanthropic Turmoil
9. Veiled Narcissism
10. Within Descending Skies They Will Suffer
11. Voice Of Deprivation
12. Divinity From The Void
13. Oblivion


Čas: 32:18

Sestava/band:


Scott Savaria - Vocals
Blue Spinazola - Guitar
Eric Taranto - Drums
Greg Mann - Bass


Share this games :

TWITTER