DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 1. července 2015

Home » » Recenze/review - JUNGLE ROT – Order Shall Prevail (2015)

Recenze/review - JUNGLE ROT – Order Shall Prevail (2015)


JUNGLE ROT – Order Shall Prevail
CD 2015, Victory Records

Zastřelen na útěku. Vyznamenán za statečnost. Popraven za velezradu. Pochválen před nastoupenou jednotkou. Nezvěstný. Mrtvý, mrtvý a zase mrtvý. Takové jsou zprávy z momentálně probíhající války. Smrtící mašinerie má perfektně zpracovaný systém a statistiku počtu vojáků. Lidstvo se přeci jen posunulo o kousek dál. Naše zbraně jsou technologicky skoro dokonalé a na nových se urputně pracuje. I člověk s průměrnou inteligencí by řekl, že když už zemřelo tolik lidí, že se zamyslíme a vyleze z nás něco kloudného. Jak vidno, jsme a asi budeme navěky nepoučitelní. Jsme neustále bombardováni zprávami z různých koutů zeměkoule. Šokují nás dlouhé cáry krvavého masa, emoce, smrt. Otupěli jsme, zlenivěli a přetransformovali jsme si válku do počítačových her. Virtuální umírání přeci jen tolik nebolí. Kdo bude další v řadě?

JUNGLE ROT patří do skupiny kapel, které s klidem můžeme označit nálepkou legenda. Začínali v roce 1994 a poprvé zvedli vlajku demonahrávkou „Skin the Living“. Od té doby u nich máte víceméně jistotu, že dostanete klasický valivý death metal, texty o válečné vřavě, o pocitech vojáků, o smrti. Od počátku si vybudovali poměrně početnou základnu fanoušků právě díky své uvěřitelnosti, nasazení a vlastně i jakési „jednoduchosti“. Jejich hudba je v dnešní době samozřejmě už „zastaralá“, nehodí se mezi technicky a brutálně laděnou dnešní generaci mladých posluchačů. Důkazem budiž jejich nedávný pražský koncert, kde dokonce plnili funkci předkapely a pod pódiem nás pařilo jen pár. Přesto považuji tuhle wisconsinskou smečku za zásadní v mé diskografii. V Čechách sice nemají takové množství fans, ale když se rozhlédnete za hranicemi, je nás prokletých vojínů pěkný zástup. Zajímavé je, že jejich témata jsou pořád aktuální, zvuk hezky „zastaralý“ a přesto úderný. Neznám moc kapel, které by si drželi pomyslnou laťku kvality takhle vysoko. A to přesto, že nikdy nijak zásadně neměnili styl, ani provedení.


Letos kapela pokračuje tam, kde minule přestala, jen místo tanku na „Terror Regime“ na nás útočí do zelena vyvedený jezdec apokalypsy (autor Gyula Havancsák). Skladby jsou opět kopající do našich nejslabších míst a velmi vhodné pro chvíle mosh-pitu. Nic nového, ani převratného, ale ruku na srdce, chtěli a očekávali byste něco jiného? Pro kolemjdoucí a neprokleté se pravděpodobně bude jednat o další zásek v řadě, nic šokujícího. Pro nás, členy řádu JUNGLE ROT, oddané vojáky s krutým pohledem, je ale novinka krásnou připomínkou doby, kdy podobná hudba byla považována za „hodně tvrdou“. Celkově se mi skladby na „Order Shall Prevail“ líbí hodně, oslovují mě, jsem chycený, drápy byly opět zaseknuty. Vlastně si to ani neumím vysvětlit a ani nechci. Zkrátka a jednoduše, jakmile zazní první song, jsem nastoupený v plné polní a odhodlaný bojovat až do posledního vydechnutí. Všechno se valí, jak má, bicí jsou jednoduché, ale bolestivé a o charakteristickém hlasu mistra Daveho Matrise netřeba mluvit (na desce si mimochodem zahostoval vokálně i Max Cavalera). Pokud jste stejní válečníci, jako já, litovat rozhodně nebudete a to i přesto, že JUNGLE ROT ničím nepřekvapili.


„Order Shall Prevail“ je klasickým albem JUNGLE ROT. Pánové zase hrdě zaútočili v první linii. Jejich tajný recept na dobrý valivý death metal opět funguje. Songy jsou ostré jako nože vojáků. Slyším nářek raněných, bojové výkřiky a hrdě zvedám vlajku s nápisem JUNGLE ROT. Jednotlivé skladby nepostrádají energii, sílu, nasazení. Válka opět propukla, krutá a nemilosrdná. Pánové ctí tradice, staví na velmi pevných základech a jejich muziku si nejvíc užijete v mosh-pitu dole pod pódiem. Líbí se mi jak krásně čitelný a krutý zvuk, tak nádherný obal. Nezbývá, než znovu zavelet do útoku! Masakr může začít! Skvělé death metalové válečné album!


Asphyx says:

"Shall Prevail Order" is a classic album of JUNGLE ROT. Gentlemen have attacked proudly in the front line. Their secret recipe for a good death metal rolling works again. The songs are sharp like soldiers’ knives. I hear the lamentation of the wounded, battle cries and I’m putting up my flag with the inscription JUNGLE ROT. The tracks have energy and strength. The war burst out again, cruel and merciless. Gentlemen respect tradition, they build on very solid foundations and you will enjoy their music in mosh-pit under the stage. There is no other way but to command to attack! Massacre can begin! Great death metal album about war!


Seznam skladeb:

1. Doomsday
2. Paralyzed Prey
3. Blood Revenge
4. Fight Where You Stand (with Max Cavalera)
5. Order Shall Prevail
6. The Dread Pestilence
7. I Cast The First Stone
8. E.F.K.
9. Trench Tactics
10. Nuclear Superiority



Čas: 36:29

 

Sestava/band:


Dave Matrise : Vocals/Guitar
James Genenz : Bass Guitar
Geoff Bub : Lead Guitar
Joey Muha : Drums


Share this games :

TWITTER