DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 20. července 2015

Home » » Recenze/review - KYZER SOZE – Ascension (2015)

Recenze/review - KYZER SOZE – Ascension (2015)


KYZER SOZE – Ascension
CD 2015, Truth Inc. Records

„Posmrtná ztuhlost (rigor mores) se tvoří nejdříve na žvýkacích svalech asi 2-4 hodiny po smrti, pak na obličejových, šíjových, na horních končetinách a nakonec na dolních končetinách. Úplná ztuhlost pak vzniká za 6-8 hodin, trvá několik hodin až dnů a pak ve stejném pořadí, jak nastává, zase mizí. Rychleji nastupuje při vysoké teplotě, ale dříve pomíjí, při nízké teplotě se vyvíjí pomaleji, ale déle trvá.“

Definice posmrtné ztuhlosti je lékařský termín, který ve své definici opomíjí jednu zásadní věc. Kdysi živý a čilý člověk nesměl poslouchat death metal. Obzvlášť australské maniaky KYZER SOZE. Ti vás totiž pozdrží v tomto stavu o hodně déle. Jejich hudba je neskutečně nakažlivá, vychází ze základů, kdysi položených takovými smečkami, jako jsou třeba MORBID ANGEL nebo švédští „melodici“ NECROPHOBIC. Od začátku až do konce se můžete spolehnout na to, že vás jejich první dlouhohrající album přenese do říše mrtvých hezky polehoučku, bez bolesti, že si toho ani nevšimnete. Budete pak jen ležet, ztuhlí a opuštění, na studeném stole pitevny a mladí studenti lékařství si na vás budou zkoušet své řezání skalpely. Z reproduktorů tentokrát nebude znít obligátní vážná muzika, ale pečlivě vystavěné hrady z kytar od australských KYZER SOZE.

Mix deathu, blacku a neskutečného tlaku je pro mě víceméně menším překvapením. Ke kapele bych se, nebýt internetu, asi nikdy nedostal. Jenže jednoho sychravého večera vedl moji ruku samotný rohatý a já klikl na ukázku jejich tvorby. Pokojem se rozezněl smrtící kov, ovlivněný černotou, přesně tak, jak to na svých deskách dělávají třeba BEHEMOTH. Původně jsem chtěl Australany odsoudit několika řádky spíše kritického textu, jenže pak jsem se zaposlouchal víc a postupně se do alba dostal. Je to zvláštní, protože pánové se chvílemi dotýkají i mého neoblíbeného death coru. Je ale dávkován velmi citlivě, po kouskách a tak mě nevyplaší, jako u jiných. Hlavní a asi největší devizou celého běsnění je schopnost vytvořit zajímavý riff. K tomu si připočtěte časté střídání tempa a nálady a máte před sebou počin, který nelze nemít rád.


Strávili jsme spolu s KYZER SOZE nejednu zajímavou posmrtnou chvíli. Opájel jsem se pocitem, který asi znají dobře sportovci. Z desky jakoby stříkal adrenalin, napětí, síla a energie. Na světě je sice spousta podobných kapel, ale tihle mě ihned zaujali. Je to stejně zvláštní. Každý člověk má asi jinak naladěné uši a jiný přístup. Ovlivněné to může být i náladou, sluchátky a podobně, ale „Ascension“ mě přesvědčili ihned ve všech bodech obhajoby. Asi jsme si souzeni a u protinožců dýchají stejně zkažený vzduch, jako u nás. Svůj názor samozřejmě nikomu nenutím, jen doporučuji, upozorňuji na to, že v Austrálii umí i „čistější“ death metal, protknutý dobrými nápady a klasickými postupy.


KYZER SOZE mě dokázali držet v posmrtné ztuhlosti po celou dobu poslechu jejich desky. Díky jejich melodiím, nápadům a energii jsem byl zamotaný v nekonečných sítích záhrobí. Z alba sálá strach, síla, energie a vyvěrá nepřeberné množství emocí. Takhle mi to vyhovuje a mám to u hudby rád. Víc vlastně ani netřeba. Cítím, že smrt je zase blízko. Umírám a zase se znovu rodím. Plynule během poslechu přecházím z našeho do onoho světa. Skvělá deska!


Asphyx says:

Mix of death, black and unreal pressure for me ,has become more or less a small surprise. Regarding this band, had it not been for the Internet, I would have probably never known about this act . Kyzer SOZE managed to keep me in rigor mortis, the entire time I was listening to the CD. Thanks to their melodies, ideas and energy, I was tangled in an endless network that passes beyond the grave. From the album, there radiates fear, force, energy. I feel that death is near again. I'm dying and being reborn again. I am transitioning smoothly while listening to the other side of our world. A great album for sure.


Seznam skladeb:

1. Praecursio
2. God Of War
3. Descendants Of Cain
4. End.
5. Aedes Satan
6. Soulless
7. Slaves To A Dead God
8. Lament S.M
9. Sacred Sermon
10. The Brethren



Čas: 41:29

 

Sestava/band:


Dan Petley - Vocals
Alex Cabrera - Guitar
Tyler Welykitscholowik - Guitar
Matt Dunstan - Bass
Dan Roine - Drums

Share this games :

TWITTER