DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 4. července 2015

Home » » Rozhovor - DEMENTOR - Príprava novej dosky je v plnom prúde!

Rozhovor - DEMENTOR - Príprava novej dosky je v plnom prúde!



Slovenští death metaloví DEMENTOR právě pracují na novém albu. Bylo tedy na čase, pořádně je vyzpovídat. Odpovídal kytarista Jan Adamík.

Ave DEMENTOR! Od minulé desky „Damned“ uplynuly už dlouhé tři roky. Zaslechl jsem, že chystáte nové album. Kdy by mělo vyjít a v jakém stavu je jeho příprava?

Zdar, jasné príprava novej dosky je v plnom prúde, koncom Júna (2015 :D) máme naplánovaný prvý termin v štúdiu. Album je momentálne hotový na 60% po zvukovej stránke ešte pracujeme na koncepcií skladieb,takže také posledné upratanie. Vydanie by sme chceli zhruba v novembri.

DEMENTOR se, stejně jako většina dlouhohrajících kapel, potýkal s personálními změnami. Dohledal jsem si nějaké starší rozhovory a k výměně muzikantů u vás dochází poměrně často. Čím si to vysvětluješ a jaká sestava nahrávala novou desku?

Po odchode „Kinga“ za veľkú mláku sa potýkala banda s nahradou na jeho poste a ktomu aj odchodom basmana „Joshua“. Miesto gitaristu bolo nejaký čas otvorené , ale  v konečnom  dôsledku sme sa porozhliadli po adekvátnej náhrade na jeho poste. Nakoniec sme dali príležitosť Jánovi Adámikovy, ktorý v tom čase hral death/metal-core a štýlovo aj technicky bol vhodný na túto ulohu v poste gitaristu. V tejto zostave sme odohrali niekoľko koncertov,lenže basa a hutnosť nám po čase opäť začali chýbať a tak v decembry minulého roku pod vlajku „Dementor“ nastúpil Tomáš Maga na post basmena, ktorý s  metalového gitaristu nemal problém presedlať u nás na basgitaru. Myslím že hlavnou príčinou je vždy pracovné vyťaženie, rodina a časová naročnosť ak sa jedná o cestovanie, toto je všeobecná komplikácia viacerých kapiel. Album nahrávame v tejto ,dúfam že možem povedať, stabilizovanej zostave.


Jan Adamík
U minulého alba asi každého jako první zaujal vynikající obal od Jaromíra Deathera Bezruče. Bude tomu tak i na novince? Pokud ano, proč právě Jaromír? Jak vaše spolupráce probíhá? Slyší songy z nového alba dopředu a inspiruje se jimi nebo vybíráte z předem připravených prací?

Samozrejme , Deather“ odviedol vždy vynikajúcu prácu, poznáme sa už dlhé roky. Spolupráca s Jarom je na úrovni vypočuje songy dame do kopy  námet a on s toho urobí veľdielo:).

Na „Damned“ jste si dali s celým bookletem neskutečnou práci a já jako fanoušek jsem velmi spokojen. Jen jsem si říkal, jestli se to v dnešní době vůbec „vyplatí“? Každý si desku stáhne a cover se jim zobrazí jen v mp3 přehrávači. Vyjde novinka také s tak bohatým obalem?

V dnešnej dobe je málo vecí čo sa v muzike vyplatia, ale každopadne sú to booklet a kvalita nahrávky, veci ktoré zaujmú či už fanúšika alebo bežného poslucháča. Booklet novej dosky zatiaľ ešte nieje „ready“, ale verím že to bude práca na akú sme už u „Deathera“ zvyknutý.


Lorenzo
Jak to bude s texty na připravované desce? Vy jste vždycky patřili k těm, kdo si na nich zakládal. Na jaká témata se můžeme těšit a kdo za nimi bude stát? Vznikají texty až na muziku nebo je píšete dopředu? O čem budou texty na novince? Nechystáte třeba koncepční album? 

Texty sú pre nás nosným pilierom skladby. Dnešok ponúka široké spektrum inšpirácii k napísaniu textu či sa jedná o naboženske vplyvy alebo situácie v bežnej spoločnosti,takže vyhľadávať tématiku nieje až tak zložité, samozrejme zachováme brutalitu železného kovu. To či to bude koncepcia alebo našup skladieb vínde na povrch pre „fans“ keď to bude von, samozrejme máme predstavu akým smerom bychom chceli, aby sa táto doska uberala.

U „Damned“ se mi líbil i zvuk, který byl hutný a zároveň pořádně ostrý.  Kde jste nahrávali (budete nahrávat) novou desku? U death metalu je způsob, jakým je album zvukově ošetřeno, velmi důležité. Nezkoušeli jste třeba nějakého zahraničního zvukového mistra? Dnes je to poměrně častý jev, že kapela nahraje někde v domácím studiu a pak si nechá nahrávku „umíchat“ u někoho „slavného“.

„Damned“ bol fajn počin ale výsledok soundu mohol byť omnoho lepší. Nahrávali sme to v štúdiu Kobka v Martine kde budeme realizovať aj novú dosku. Výsledný mohutný a draví zvuk je hlavná priorita tohto albumu, áno veľa domácich kapiel začalo preferovať tento spôsob ktorý zahraničné štúdia poskytujú, čo sa týka DEMENTOR-u mix-master budeme riešiť po nahratí, celé to bude režírovať „Brain“ Bajak ak bude sound vyhovujúci  a pôjde nám do ucha, myslím, že nebude dôvod na mix-master v profesionálnom študiu ako napríklad „HERTZ“.


Rasto
Jakým způsobem DEMENTOR skládají nové skladby? Někteří muzikanti tvoří raději doma o samotě a pak syrové nápady přinesou do zkušebny, kde se jednotlivé motivy doladí. Jiní zase raději jamují a nechají vše „přirozeně“ plynout. Někdo má zase ve svém středu „šéfa“, který má vše pod dohledem. Jak jsou na tom DEMENTOR? Jak vznikaly songy na nové album?

S myšlienkou na novy song príde prevažne Rasťo, po pár prehratí  je stoho čast s ktorej sa postupne vykľuje celok, samozrejme nechávame priestor aj prirodzenému prejavu, ktorý sa vždy osvedči ako správna voľba. Nové songy vznikali ešte keď pôsobil v kapele „Paul King“ kostru väčšinou prinesol Rasťo a na novej doske to není vínimkou.

„Faithless“ (2008) jste vydali u španělských Pathologically Explicit Recordings. S „Damned“ jste se vrátili k českým Metalgate. Vidíš nějaký rozdíl mezi „naším“ vydavatelstvím a zahraničním? Jak jste byli s Metalgate spokojeni? U koho vydáte novou desku?

Jediny rozdiel je v servise o kapely, niektoré vydavateľstva robia svoju úlohu poctivo iné nie, v konečnom dôsledku ale aj tak samotná kapela sa musí starať o propagáciu svojho materiálu či uz formou tour alebo reklamy. S „METALGATE“ sme boli celkom spokojný, ale novú dosku vydáme v spolupráci „GOTHOOM PRODUCTION“.


Rasto, King, Lorenzo
Některá vaše starší CD už nejdou moc dobře sehnat. Neuvažovali jste o nějaké kompilaci, případně jejich znovu vydání? Máte práva na všechny nahrávky nebo by byla nová CD problém kvůli autorským právům?

V totmto roku chystáme s americkým labelom vydanie albumov „The Church Dies a Morbid Infection“ na CD a LP, momentálne pripravujeme materiál na ich „comeback“. Problém s ich vydaním nebude a fanúšikovia  sa tak môžu tešiť na nášup v kvalite s pôvodným zvukom týchto albumov.

Když poslední dobou sleduji slovenskou tvrdě metalovou scénu, tak mám pocit, že to u vás neskutečně žije. Skvělé nové desky BRUTE, PERVERSITY, INFER mluví samy za sebe. Jak to vidíš ty? Chodí u vás fanoušci na koncerty? Kupují CD? Já mám všechny informace jen zprostředkované přes internet a přes něj to vypadá, že death metal na Slovensku zase získává na popularitě.

Kapely dávaju svojim fanúšikom albumi s čoraz lepšou kvalitou zvuku i samotnej tvorby, myslím že ak album presvedči o kvalite aj na „live“ vystúpení není problém takútpo akciu podporiť. V poslednej dobe sa návštevnosť síce na koncertoch zvyšuje, ale že by to bolo niak živé to ťazko povedať, sú akcie kde je ozaj veľa ludí a naopak kde sa zídu len kapely a pár skalných.



Co Slovensko a podpora metalu v médiích? U nás máme Rebel TV, několik časopisů, pár webzinů, ale konkrétně death metal se nikde moc neobjevuje. Jak je tomu u vás?

S propagáciou metalu a ďalších  extrémnych štýlov na SK je to by som povedal bieda, sú  webziny, a propagačné weby kde sa niečo deje ako Metalexpress, Metalirium...TV kde by slovenské kapely mohli propagovať  svoje videoklipi určite chýba, Rebel TV aspoň urobí radosť aj susedom a občas dá do éteru aj niečo zo slovenskeho metalu :).

Slyšel jsem také samou chválu na GOTHOOM OPEN AIR FESTIVAL. Jsou ale pořadatelé přístupní i jinde? Myslím tím menší kluby, festivaly apod. Řekněme, že mám death metalovou kapelu, kam bych se měl obrátit, abych si mohl vůbec někde zahrát před diváky? A jaká bývá na podobných menších akcích návštěvnost?

„Gothoom“ je vynikajúci festival ktorý sa týka podpory slovenskej scény. Zo vstupenkou na festival alebo väčšie akcie je to zložitejšie, je na ne doslova „tlačenka“ a často krát to je tak, že aj kapela čo má možnosť si zahrať si musí zaplatiť za „Line Up“ Neviem či som ten správny kto by ti mal poradiť na koho sa máš obratiť kedže „Dementor“ není zrovna v rozkvete, čo sa týka vystúpeni :D :D, ale určite na usporiadateľa koncertov v menších kluboch alebo robiť akcie na vymenné koncerty.



Jak se díváš na současný trend vydávání desek jen v digitální podobě? Spousta kapel dá na bandcampu mp3 za mírný poplatek ke stažení a vydá jen pár CD, případně vinyl pro fanoušky. K tomu pár triček a to je vše. Vím, že je to otázka peněz a „investice“ je nenávratná, ale já mám v ruce raději fyzický nosič.

Je to novy obľubený trend na „nete“ ale samozrejme s tej fyzickej stránky preferujem CD, tričko alebo niečo čo si fanúšik može odniesť s koncertu domov poprípade objednať. Náklady na to všetko sú síce v porovnaní s návratnosťou nehorázne, ale „merch“ by mal byť sučasťou každej fungujúcej kapely, ktorá chce osloviť fanúšikov.

Jaký je váš názor na gramodesku jako nosič? Sbíráš je? Vyšla vůbec nějaká deska DEMENTOR na vinylu? Pátral jsem v paměti i na internetu a nic jsem nikde nenašel. Lákalo by vás to a vidíš to třeba někdy v budoucnu reálně? Myslím, že spousta fanoušků by to ocenila.

Platne sa zas postupne dostávaju do popredia kvôli svojej kvalite záznamu a pre zberateľov je to určie skvost v zbierke. „DEMENTOR“ má album „God Defamer“ na LP na stranke  „Osmose Production“. Tento rok pripravujeme ďalšie dva ako som už spominál na LP aj CD, čiže vidim reálne to, že v budúcnosti sa možno „Dementor“ bude na platniach prezentovať častejšie.



Death metal je jako styl velmi specifický a ta „komunita“ není zase tolik velká. Pořád tvrdím, že pokud chce dneska nějaké kapela tenhle styl hrát na nějaké úrovni, musí od začátku cílit i do zahraničí. Vy jste vždy patřili mezi ty, kdo držel hrdě vlajku smrtícího kovu a prodával desky po celém světě. Prozraď nám, odkud máte nejvíc fanoušků (mimo ČR a SR)? A čím myslíš, že to je? Museli jste do té země třeba vyrazit a ukázat se na koncertě nebo je to díky posílání promo nahrávek na různé labely a časopisy?

Základňu fanúšikov máme myslím dosť dobrú, čo sa týka Európy tak je to Španielsko, Poľsko mimo EÚ, Brazília, Severná Amerika. Možno je to vďaka ukážkam na „ Youtube“ alebo títo ľudia majú radi poridnu muziku a popri tom si pozrú „Harryho Pottera“ a vyhľadávajú Dementorov :D :D

Jak jsou na tom v současné době DEMENTOR s koncertováním? Vím, že budete hrát na letošním PROMETALFESTU v Bruntále, ale jinak nepatříte zrovna mezi kapely, které by každý víkend někde hráli. Nechystáte pro podporu nové desky turné? Dovedl bych si představit pár koncertů v ČR a SR a připojit i okolní země. Vím, že je to dneska velmi „nevděčné“ a finančně náročné, ale jako propagace mi to přijde pro kapelu pořád jako jedna z nejlepších věcí.

Turné ako sme absolvovali zo „Suffocation“ v roku 2004 sme veru dlho nemali :D Myslím že v budúcnosti sa ešte takáto príležitosť naskytne, a fanúšikom v Európe zdvihneme na pódiach našu vlajku death metalu . Samozrejme je to finančná záležitosť ale ak nám takýto výlet dovolia povinnosti či už pracovné alebo rodinné určite niečo predostreme, či to bude s novým albumom v tejto chvíli neviem povedať, spolupracujeme s promotérmi aj organizátormi „Tour“ ak bude zaujímavá príôežitosť vyrzímena opäť na cest .


Lorenzo, Rasto, Milan
Jsou nějaké tvrdě metalové desky, které tě v poslední době zaujaly?

Veľa kapiel dáva vonku čoraz kvalitnejšie dosky ktoré určite ovplyvnia aj samotnú tvorbu hudobníka, my sa však snažíme zachovať smer a tak faúšikovia možu nájsť podobu s „ Morbid Angel. Behemoth, Divine Heresey,...“

Na závěr jedna klasická, ale důležitá otázka. Co kromě nového alba chystají DEMENTOR do roku 2015? Můžeme se na vás těšit i v České republice na nějakém koncertě?

Okrem novej dosky chystáme tú spomínanú reedíciu straších albumov, nový „merch“ ako tričká ,mikiny,propagačný materiál...čo sa koncertov týka najbližšie v ČR budeme 5.7 v Brne (Nota music club) ďalšie pripravované koncerty zatiaľ nie sú potvrdené, ale priaznivci sa ich dozvedia včas na našej „FB“ stránke alebo „Bandzone“  Dementoru.

Děkuji za rozhovor, přeji spoustu prodaných CD a plné hlediště pod pódii.

Ďakujeme za rozhovor a priazeň. „Keep the our Flag“ ...

Share this games :

TWITTER