DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 17. září 2015

Home » » Recenze/review - ISOLATED – The Enemy of Reason (2015)

Recenze/review - ISOLATED – The Enemy of Reason (2015)


ISOLATED – The Enemy of Reason
CD 2015, vlastní vydání

Má cesta konečně došla svého naplnění. Toulal jsem se podzemím snad odnepaměti. Někdy jsem si připadal, že snad nesu na hřbetě všechny hříchy světa. Kolem mě ožívalo všechno zlo, cítil jsem všemi póry těla, že se na některých místech staly šílené věci. Viděl jsem krev, nenávist, lidskou špínu. Mnohokrát se za širokým úsměvem ukrýval hlad po tom, někomu ublížit. Dnes jsem u cíle. Ležím teď na neotesaných prknech a kolem mě postávají členové řádu undergroundového death metalu. Jsem obětí, svědomím. Čekám na poslední ránu z milosti. Řekl jsem si o to sám, už jsem se nemohl na tenhle i onen svět dívat. Marně jsem poslední roky přemýšlel, kam se vytratila čest a pravda. Za chvíli mi bodnou do srdce naostřený kůl a konečně najdu svůj klid. Možná, snad, doufám. Být prokletý není žádný med, to vám tedy povím. Své o tom vědí polští klasičtí death metalisté ISOLATED. Věrni odkazu jediné pravé cesty smrti, válčí za práva podsvětí již od roku 1995. Hlavní velekněz pozvedá sepnuté ruce a vší silou mě doslova přišpendlí ke dnu rakve. Z dálky se ozve křik krkavce. Vydechnu úlevou.

Ten přechod mezi tímto a oním světem bývá někdy velmi zdlouhavý, někdy ten jed death metalu proniká do krve pomaleji. Tentokrát to ale byla morbidní láska na první pohled. Stačilo, když jsem uzřel obal a zaslechl pár ukázek na internetu. Ihned jsem napnul všechny síly k získání CD. Nepodařilo se. Album ještě nevyšlo fyzicky. Už ale dávno vím, že jakmile spatří světlo světa, budu jeden z prvních, kdo si ho zakoupí. Hudba ISOLATED je totiž doslova prodchnutá vším, co mám na smrtícím kovu tolik rád. Nalezneme v ní odkazy na staré americké kapely jako INCANTATION, IMMOLATION, AUTOPSY, MASTER, zavzpomínáme na konec osmdesátých a začátek devadesátých let. Pánové patří mezi starou školu a hrají ji s obrovským nadšením. Postupy, které na novince nalezneme, samozřejmě nepatří k nejoriginálnějším, ale skladby v sobě obsahují až jakousi magickou přitažlivost. Možná je to způsobeno určitou naléhavostí, neotesaností, hrubostí, opakováním motivů, nevím. S čím jsem si ale na sto procent jistý, je to, že nahrávka mi pronikla do krve i mozku snad během pár prvních poslechů. Já vlastně ani nevím, jak došlo k přenosu, jen jsem seděl, poslouchal a náhle jsem si byl jistý, že má cesta podzemím došla svého cíle.


Po oltáři stéká moje krev. Je černá, zkažená léty nekonečného ploužení undergroundem. V mém věku mě už jen tak něco nepřekvapí, ale z ISOLATED jsem si musel z té síly sednout. Ovanul mě zápach připomínající čerstvě otevřený hrob a do uší mi začala proudit až vesmírná energie. Tma byla překapána, vymačkána a napěchována do sedmi skladeb. Album připomíná spíše nečistou modlitbu, než klasické CD, jak si ho všichni představujeme. Ocení především jedinc žijící dlouhodobě ve stínu. Kapela má na kontě teprve druhou nahrávku a pohybuje se někde na pomezí našeho a onoho světa. U podobných smeček bývá nejdůležitější nálada, náboj, černá jiskra. „The Enemy of Reason“ splňuje všechna má nepsaná pravidla pro vynikající desku. Jsem pocitový posluchač a na novince jsem si pro sebe nalezl v podstatě dokonalé death metalové zlo. Přesně tenhle hnis mi koluje v žilách a tak jsem tomuto počinu dával mnohokrát přednost před mnohem slavnějšími jmény současné doby. Hudba si mě získávala čím dál tím víc, pomalu, polehounku, stejně jako si hýčká kobra svoji oběť.


ISOLATED letos přišli s hudbou, která splňuje všechny moje požadavky na poctivý, reálný old school death metal. Jejich nahrávka je plná neskutečné černé energie. Hroby se otvírají, zvony zvoní umíráček. „The Enemy of Reason“ může být klidně soundrackem pro vaší poslední cestu. Podzemí opět ožilo a vyslalo na náš svět posly apokalypsy. Mrtví mi jdou po krku a zlo je cítit všude kolem. Death metal je zde starý a plesnivý a nepostrádá obrovskou dávku naléhavosti. Připadám si, jako bych ležel při okultním obřadu na oltáři smrti a byl navěky obětován. Člověk se při poslechu stává morbidním básníkem, tulákem po záhrobí. Přiznávám se bez mučení. Album mě neskutečně rozsekalo a stalo se mým průvodcem na onom světě. Zapalte svíce, exhumujte starý poctivý death metal! Chci tuhle nahrávku na CD, hned teď! Vynikající temný old school death metal! Absolutní kult!



Asphyx says:

ISOLATED come this year with music fulfilling all my requirements for honest, real old school death metal. Their record is full of unreal black energy. The tombs were opened, bells ringing the death knell. "The Enemy of Reason" may be the soundtrack to your last trip. Underground came alive again and sent messengers of apocalypse to our world . Deads are hunting me and the evil is everywhere. Death metal here is old and moldy and doesn't miss a huge amount of urgency. I feel like I was lying at an occult ritual on the altar of death and I was forever offered. When listening it becomes a morbid poet, a wanderer on the other world. The album cut me up and it became my guide on the other world. Light a candle, exhume old fair death metal! I want this record on CD right now! Excellent dark old school death metal! Absolute cult!



Seznam skladeb:

1. Devilish Verses
2. Distorting Mirror
3. For Nothing
4. I’m Your Cancer
5. The God Must Be Dead
6. Confession Of Evil
7. Possessed Invocations


Čas: 33:34


Sestava/band:



Halle -Vocals, Guitars
Kriss- Drums
Thanay- Bass
Darek - Guitars

Share this games :

TWITTER