DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 12. září 2015

Home » » Recenze/review - PURTENANCE – …to Spread the Flame of Ancients (2015)

Recenze/review - PURTENANCE – …to Spread the Flame of Ancients (2015)


PURTENANCE …to Spread the Flame of Ancients
CD 2015, Xtreem Music

Vidím krev v tvých očích. Máš hlas připomínající příšeru. Zase se ti objevila stigmata. Lékaři tě opět omámili psychofarmaky. Co bude dál? Prokletá, prokletá, prokletá! Tahle slova mi zní v hlavě čím dál tím častěji. Syčíš ze spaní, vyhýbáš se světlu. Nedávno jsem našel na tvém psacím stole vyrytý pentagram. Nejdřív tvoje slabost pro okultní vědy byla roztomilá. Připomínala si sexy vamp. Rád jsem k tobě uléhal a proplétal svoje ruce a nohy s tvými. Teď už to nejde. Když se tě dotknu, je to jako sáhnutí na rozžhavená kamna. Pořád říkáš, že umíráš. A já ti tak dlouho nevěřil. Až do té doby, kdy jsem tě jednou k večeru přistihl, jak posloucháš „moji“ novou desku finských death metalistů PURTENANCE. Byla jsi jako šílená, smyslů zbavená. Nejhorší ale stejně byla ta krev v tvém pohledu. Vstoupil jsem do pokoje za tebou a propadl zlu úplně stejně jako ty. Po několika setkáních jsme připomínali dvojici vlků, stále připravených k lovu. Zatáhli jsme všechny závěsy a probouzeli se až v noci, když měsíc lákal k proběhnutí.

Třetí dlouhohrající album od roku 1991 není příliš mnoho. Malá četnost nosičů je zde ale plně vyvážena jejich kvalitou. My, kteří se pohybujeme v temnotě dlouhá léta, si moc dobře pamatujeme vaši desku „Member of Immortal Damnation“ (1992). Dokonce jsme zaznamenali a pořídili si i váš druhý zásek „Awaken from Slumber“ (2013), který plně vyjadřoval naše pocity získané častými setkáními se záhrobím. Kombinace krutého death metalu s old schoolovým nádechem a až doomové mezihry nám dělal vždy dobře na našich černých duších. Letos je to vlastně stejné. Pořízené CD se zjevilo v naší poštovní schránce jako nějaký rouhačský dopis. Už když jsem sestupoval po schodech a hledal svoje jméno na těch krabicích pro poštu, připadalo mi, že po stěnách teče krev. Byla už tma a nahrávka v ruce doslova pálila. Potom stačilo vystoupat výtahem k nebesům a bytem se náhle rozléhal pach hnijícího masa. PURTENANCE lze s klidem zařadit spolu s ABHORRENCE, BOLT THROWER, DEMIGOD, DEPRAVITY, KRYPTS, SLUGATHOR, PUTREVORE, CORPSESSED, MORDICUS, BLASHPHERIAN, IMMOLATION, INCANTATION a spoustou dalších, do přihrádky temného death metalu. Recenzovaní Finové přidávají jako bonus navíc ještě jakousi černou auru, patrnou všude kolem jejich hudby.


My, kteří jsme propadli pekelnému death metalu již dávno, moc dobře víme, že podobná alba si musí člověk vychutnávat plnými doušky. Nesmí se ohlížet na jejich podobnost s jinými. Doporučovaný je také poslech v době, kdy se láme den v noc a šelmy vyrážejí na lov. Smrtící kov v tomto podání je velmi nakažlivý, zákeřný a připomíná pořádně zanícený vřed. Také každou chvíli hrozí, že z něj vytryskne hnis a krev bude mít barvu tmy. Skladby připomínají zaříkávání. Jsou naléhavé, jakoby našeptávaly slova o zlu. Modlitby musí být vyslyšeny! Sledujeme ze stínu svoje oběti. Ohlížejí se a nevidí nás. Jsme sami tím stínem. Cítí nás stejně, jako cítí zvířata svoji smrt. Vzduchem se vznáší pachuť zabíjení. Stát se šelmou bylo tolik lehké. Stačilo jen pár poslechů …to Spread the Flame of Ancients“ a pradávné pudy vyvřely na povrch, jako to dělá láva ze středu Země. Ano, společná setkání s novinkou PURTENANCE dokážou navodit atmosféru srovnatelnou s okultní seancí. Drtivý, valící se, žhnoucí a zároveň studený, jako ruce mrtvoly. Přesně takhle vnímám muziku těchto pánů. Připomíná odlesk posledních zbytků světla na noži, který bude následně bodnut do břicha oběti.


PURTENANCE jsou na své třetí dlouhohrající desce ještě šílenější než dřív. Hudba je zde temná, chladná a evokuje vzpomínky na exhumování hrobů. Perfektní zvuk, vynikající okultní nápady a hlas z onoho světa. Každý old school death metalista si přijde na své! Svět je při poslechu této desky hodně temný, zlý a ošklivý. Atmosféra připomíná pohřeb prokletého kněze. Album je plné emocí. Ocitám se v záhrobí a hudbu zde doslova hltám. Umírám a znovu se rodím! Ostré riffy, smutná nálada a zlost. To jsou hlavní slova, charakterizující tuhle desku asi nejlépe. Vznáším se na vlnách beznaděje a zmítám se v křečích. Oběšený, popravený, probodnutý, zastřelený. Vyberte si svůj způsob smrti! A nebo můžete poslouchat …to Spread the Flame of Ancients“, vyjde to úplně na stejno. Tato nahrávka je jako nějaké hodně zlé prokletí. Nemohu se ji zbavit a poslouchám ji čím dál tím víc. Temné, zákeřné death metalové album, které vám způsobí černá stigmata na rukou! Vynikající!


Asphyx says:

PURTENANCE are on their third full-length album crazier than before. The music is dark, cold and call up memories about the exhumation of graves. Perfect sound, excellent occult ideas and voice from the other world. Every old school death metal fan has a field day! The world is by listening very dark, bad and ugly. The atmosphere reminds funeral of a cursed priest. The album is full of emotions. I find myself in the Crypt and I really enjoy the music. I'm dying and I'm born again! Sharp riffs, sad mood and anger. These are the key words that characterize this record probably best. I am floating on the waves of despair and convulse. Hanged, executed, stabbed, shot to dead. Choose your way of death! Or you can listen to "... to spread the Flame of Ancients", it will be the same. This recording is like a very bad curse. I can't break it free and I'm listening to it more and more. Dark, insidious death metal album that will cause you black stigmata on your hands! Excellent!



Seznam skladeb:

1. Invocatio
2. Preventio
3. Waiting to be Free
4. I, the Sacrificed
5. On the Far Side of Knowledge
6. Destroyed Human Mind
7. Blood Oath
8. Cornerstone of Insanity
9. Disseminated Death
10. The Unseen
11. Kaaos on Kanssamme (Chaos is with Us)


Čas: 46:18


Sestava/band:



Juha Rannikko - kytara
Ville Nokelainen - kytara
Ville - basa, zpěv
Harri Saro - bicí

Share this games :

TWITTER