DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 15. září 2015

Home » » Recenze/review - SHRAPNEL STORM – Mother War (2015)

Recenze/review - SHRAPNEL STORM – Mother War (2015)


SHRAPNEL STORM – Mother War
CD 2015, Witches Brew

Několikrát jsem měl možnost se ve svém životě potkat s lidmi, kteří se účastnili nějaké války. Většinou měli těkavý pohled, jakoby pořád čekali, že na ně někdo zaútočí, často propadali alkoholu a drogám a přišlo mi, že jim chybí doma adrenalin. Na to, abych jejich pocity hodnotil, nejsem fundovaný, ale odnesl jsem si z toho jediné. Válka vás změní. Navždy. Kapel, které se válečnou tématikou zaobírají, není zase tolik velké množství. Je to poměrně těžká látka, autoři textů se musí ponořit do historie a navodit atmosféru zmaru, to dokáže také málokdo. Z poslední doby si každý vzpomene, jakým způsobem uchopili vřavu bojiště HAIL OF BULLETS, pamětníci mají v hlavě navěky zafixovanou legendární smečku BOLT THROWER. SHRAPNEL STORM jsou posledně jmenovaným hodně podobní. Jen s tím rozdílem, že by těmhle generálům „war death metalu“ mohli leda tak nosit kafe z polní kuchyně.

Jejich tvorba je sice zatím v plenkách (jedná se o vůbec první dlouhohrající desku), ale to neznamená, že budu přimhuřovat oči. Na albu se totiž nedostavuje to nejdůležitější. Energie. Tu postrádám snad v každém songů. Pánové sice poctivě ctí old schoolové kořeny, ale přistupují k nim velmi laxně. Riffy jsou stokrát ohrané (to by zase tolik nevadilo), ale celková produkce je mdlá a vůbec neřeže (a to mi vadí hodně). Sem tam sice vyleze na povrch nějaký zajímavější motiv, ale ihned je smeten dalším, který je obyčejný, nezáživný a nudný. Prostředky sice tihle šílení Finové volí stejné, jako jejich slavné vzory, ale zacházejí s nimi, jako by to nebyla nebezpečná třaskavina. Umění válčit není v death metalu dáno jen tak někomu. V zákopech je nejdůležitější opravdovost, poctivost a zkušenosti. SHRAPNEL STORM jsou zatím takoví zralejší death metaloví zelenáči (hrají od roku 2006), buďme tedy trošku shovívaví a kapelu ihned neodepisujme. Práce mají před sebou ještě mnoho.


Album jsem poslouchal pořád dokola a problém nastával tak někde v půlce desky. Zcela automaticky jsem ztrácel pozornost, ošíval se a pořád hledal něco, čím bych dohnal album do konce. Monotónní hlas, nesouvislé frázování, otřepané death metalové postupy. Možná by nad tím vším stačilo mávnout rukou, ale já přeci jen nějakou naději na konci tunelu slyším. Sem tam totiž zaslechnu pasáže, které mě dokážou doslova smést. Kapele bych doporučil, aby více zapracovala na zvuku, sehnala si nějakého pořádného producenta a trošku dodala také nějaké to nasazení. Nebudeme si nic nalhávat, i když všechny mé „požadavky“ splní, pořád to asi nebude něco, co by mi urvalo hlavu, ale aspoň se zvýrazní vše dobré, co v sobě tahle skupina má. Talent neroste přeci jen na stromech.


SHRAPNEL STORM se pokusili zhudebnit válku. Nepodařilo se. Pánové si vybrali velmi těžkou cestu válečného death metalu, kterou jsou schopni projít jen ti nejlepší. Nakonec stejně přežijí jen nejsilnější a těmi Finové zatím nejsou. Přesto v jejich skladbách cítím do budoucna příslib dobrého death metalu. Uvidíme, jak vše vyřeší čas a jací budou SHRAPNEL STORM v budoucnu, ale zatím se jedná jen o takový lehký nadprůměr. Chtělo by to víc práce ve studiu a nebát se trošku přitlačit na pilu. Válka je hnusná věc a mělo by to být z nahrávky cítit. Zatím jsou tihle maniaci jen obyčejnými řadovými vojáky. Naděje na povýšení je, ale čeká je ještě hodně práce. Budu se těšit na další album. Snad mě překvapí. „Mother War“ zatím působí jen jako lokální válka. Příště bych poprosil více energie.


Asphyx says:

SHRAPNEL STORM attempted to musicalize war. Well, I didn´t happen. These guys chose the hard way of the war death metal. Only the best ones are able to accomplish this journey. In the end, only the strongest will survive and these Finns are not it, yet. However, I feel some kind of a promise of a better death metal in their songs. We´ll see what will happen it the future with this SHRAPNEL STORM band but right now this band is slightly above the average. I would suggest to care more about the studio work and to care less about the fear and try to play harder. A war is an awful thing and you should feel it from those songs. For me those maniacs are just rankers. However, there is a hope for a promotion but they have to work really hard. I´m looking forward to some new album. I hope they will surprise me. “Mother War” is just like a local war. I would suggest more energy next time.



Seznam skladeb:


1. Casus Belli
2. The Carpet Bombing
3. Detracked
4. Combat High
5. Calling Of The Void
6. Warfiend
7. Mother War
8. …To Each Battle
9. Radars Down
10. Rising Storm


Čas: 38:20

 

Sestava/band:


Aki – zpěv, kytara
Pete – basa
Tri Makitelo – kytara
Yka – zpěv
Kurre - bicí


Share this games :

TWITTER