DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 21. října 2015

Home » » Recenze/review - MAJSTER KAT – Memento…(2014)

Recenze/review - MAJSTER KAT – Memento…(2014)


MAJSTER KAT – Memento…
CD 2014, Support Underground

Cesty Páně jsou, zaplať Satan nevyzpytatelné. Jsou kapely, které znám už dlouhá léta a nedám na ně dopustit a pak jsou na světě smečky, které si to u mě musí oddřít. MAJSTER KAT jsme měli na jaře na festivalu DEADLYSTORM v Plzni. Znáte to, člověk na koncertech pořád korzuje, nedává tolik pozor a abych pravdu řekl, tak mě tahle slovenská thrashová banda zase tolik neoslovila. Jejich loňské album „Memento…“ jsem víceméně jen párkrát prohnal hlavou a dal od něj ruce pryč. Nezaujalo mě. Jenže jak známo, dobrá muzika se nakonec stejně prosadí a v mé převážně death metalové kanceláři se ocitlo parádně vyvedené CD. Dřevěný obal, krásný booklet a konečně také pořádné texty, které jsou napsány krásnou slovenštinou, musí lahodit oku snad každého sběratele a fanouška. Další příjemný šok jsem zažil, když jsem vložil album do přehrávače. Najednou se na mě vyhrnulo nepřeberné množství klasického melodického thrashe, který se začal pomalu usazovat v mých mozkových závitech. Všechno zlé se najednou v dobré obrátilo a mezi mnou a kapelou došlo k vzájemné chemii. Otočil jsem volume doprava a ztratil se ve víru ostrých riffů.

Pokud budeme nahlížet na desku pohledem kritika, jistě najdeme spoustu styčných bodů třeba s takovými ARTILLERY, ale myslím, že to nikomu vadit nebude. Pánové se ve starém thrashi orientují velmi dobře a rozhodně nejsou jen nějakou kopírkou. Osobně mě doslova nadchnula schopnost složit dobrou melodii. To není v našich končinách zase tolik obvyklé. Songy mají hlavu a patu, hezky odsýpají a slabé místo jsem snad nenašel. Možná snad jenom drobnost. V některých refrénech se motiv opakuje již poměrně dlouho a místo pocitu gradace se dostavuje chuť jej ukončit. To je ale opravdu jen drobnost od starého šťourala, který to myslí dobře. Pochválit musím vokalistu Slymáka, který dodává celému ansámblu pověstnou třešničku na dortu. Tentokrát ale spíše v podobě pořádně ostrého chilli. Je málo zpěváků, kterým je perfektně rozumět, řeže to od nich a ještě má takovou tu správnou rebelskou a „drzou“ barvu. Když budete nahrávku poslouchat delší dobu, určitě zjistíte jako já, že si některé motivy začínáte pobrukovat, nemůžete je vyhnat z hlavy a nebudete mít daleko k pořádnému thrashovému a šamanskému tanci.



Nejvíc si „Memento…“ užívám v momentech, kdy se do toho MAJSTER KAT opřou v rytmu nefalšovaného heavy metalu. Jakoby přede mnou najednou ožívaly staré dobré časy, kdy se ještě sázelo na pořádnou skladbu a talent. Celá deska má pak lehce smutný výraz. Melodie jsou položeny spíše do klidnějších vod a abych pravdu řekl, je to jako se vznášet na nafukovacím člunu uprostřed rozbouřené řeky. Můžete mi někdo říct, proč jsem tuhle smečkou tak dlouhou opomíjel? Sypu si popel na hlavu a znovu otvírám dřevěný obal. MAJSTER KAT jsou velmi příjemným osvěžením mezi těmi stovkami mladých retro kapel. Možná je to tím, že hrají již od roku 2001, možná nějakým zvláštním jiskřením mezi muzikanty, nevím. S čím jsem si ale absolutně jistý, je to, že pokud bych měl v současnosti někoho pasovat na krále heavy thrashe, tak v Čechách by to byli ASMODEUS a u našich sousedů MAJSTER KAT. Obě smečky skládají složitější, propracovanou a inteligentní muziku, která má neskutečný drive a nápady. A obě by měly být vývozním artiklem svých zemí.



Pokud bychom udělovali cenu za nejlepší thrashové album minulého roku v našich krajinách, rozhodně bych volil „Memento…“ od MAJSTER KAT. Kapela má neskutečnou schopnost složit velmi dobrou skladbu, zajímavý riff, motiv. Slovenský jazyk dodává celé nahrávce na větší jemnosti a melodičnosti. Album působí jako elektrické výboje. Mezi mnou, přehrávačem a nahrávkou létají tisíce jisker a já se po chvilce přistihuji, že zpívám spolu s kapelou. „Memento…“ je neskutečně propracovaným, zajímavým počinem. Pokud máte rádi v thrash metalu také smutek, ostrost, nápad a nepopiratelný talent, buďte vítáni. Nahrávka bude vyhovovat všem, kteří hledají u muziky nejen odpočinek, ale i námět k zamyšlení. Cestu jsme si k sobě hledali s albem dlouho, ale nakonec se dobrá věc podařila a já jsem doslova nadšen. Slovenský thrash metal, který je plný uhrančivých nápadů! Vynikající záležitost!

Asphyx says:

If we were awarding the best thrash album of the last year in our country we would have to go with “Memento…” by MAJSTER KAT. This band has the ability to compose very good record, interesting rig and motive. Their Slovak language gives the right urbanity and melody to the songs. The album feels like electric shocks. Among me, a music player and the record are thousands sparks and I catch myself singing with the singer. “Memento…” is unbelievably elaborate and interesting thing. If you are fan of trash metal and also fan of sadness, acuteness, idea and reposal and also some kind of a theme for thinking. It took me a lot of time to get this album, however I did and I´m very happy and excited. Slovak thrash metal which is full of obsessional ideas! Brilliant work! 


Seznam skladeb: 

Úsvit
Spoveď kňaza
Kto si bez viny
Sudca a kat
Hodnoty
Podlé slová
Zlo v nás
Zvony
Na smetisku civilizácie



Čas: 41:45

 

Sestava/band:


Tapyr - baskytara
Los - kytara
Lukáš - kytara
Slymák - zpěv
Peter - bicí


Share this games :

TWITTER