DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 14. října 2015

Home » » Recenze/review - PUTREVORE – Tentacles of Horror (2015)

Recenze/review - PUTREVORE – Tentacles of Horror (2015)


PUTREVORE – Tentacles of Horror
CD 2015, Xtreem Music

Jsem zavalen neskutečnou tíhou. Byla to původně jen taková menší procházka, která měla skončit prohlídkou podzemních chodeb. Jenže se něco pokazilo, někde bouchnul plyn a já tady zůstal zasypán. Z jedné strany se odkryl starý hrob, s lebkou smějící se do prázdnoty. Z té druhé se na mě dívá jen hromada sutě. Propadl jsem panice, začal zmateně hrabat. Musel jsem po chvíli přestat, docházel mi vzduch. Propadám panice, loučím se všemi blízkými. Modlím se. Zůstanu zde navěky zakonzervován. Jako můj kolega, rozkládající se na dosah ruky.

Když jsem kdysi četl vyprávění jednoho horníka a představil si to šílenství, které musí nastat, když zůstanete zasypáni někde v podzemí, bylo mi úzko. Musí to být hrozné. Nikdy jsem to zaplať Satan nezažil, ale troufám si tvrdit, že pocity z nové desky PUTREVORE jsou hodně podobné. Tlak na plicích, nedýchatelný hnilobný vzduch, absolutní beznaděj a zvuk na samé hranici bláznovství. Tohle všechno při poslechu cítím. Kombinace Roggových (PAGANIZER, RIBSPREADER a spousty dalších) riffů, vokálu mistra Dava Rottena (AVULSED) a kruté údery do bicích od Brynjara Helgetuna (CRYPTICUS) tvoří dohromady hodně krvavou krmi. Nápady nejsou sice z nejoriginálnějších a určitě byste si je mohli splést se spoustou dalších Roggových projektů a kapel, ale celkově všechno sedí přesně jak má. Krvavě, krutě a nekompromisně.

Třetí album v řadě se příliš neliší od toho, co složili pánové na minulých deskách. Všechno to zlo jen tak jakoby vzdáleně plyne. Je neskutečně nakažlivé, mokvající. Přijdu si, jako bych už měl všechny dny na tomto světě dávno spočítané a začínal pomalu hnít. Jsem jen kusem masa, přežívajícím ve své kobce. Ze všech stran na mě dorážejí červi, mé tkáně pomalu povolují a mozek neustále odmítá, že konec pomalu nastává. Dusím se vlastní beznadějí, popadám dech jen stěží. Do očí mi dávno vstoupila tma a ostrost jednotlivých riffů mi preparuje kůži zaživa. Pokud mě jednou najdou, budu svírat v ruce nové CD „Tentacles of Horror“. Výraz mé tváře bude jediným odkazem utrpení, které jsem při závalu a poslechu novinky zažíval. Pro pořádný poslech tentokrát nemusím mít ani klid. Dokonce jsem si desku vychutnával i za zvuku a šumu pracovního dne. Při ranních krocích do zaměstnáni zněly pak tyhle studené tóny snad ještě více přitažlivěji. Smrt je někdy hodně sexy. Zvláště, pokud k ní hrají podobné mrtvolné kapely.


Pokud bychom se pokusili stylově přiblížit předkládanou muziku, museli bychom zmínit takové smečky, jako jsou třeba INCANTATION, ROTTREVORE, DISMA, DETERIOROT, FUNEBRARUM, DEMILICH, případně i švédskou klasickou školu v podobě GRAVE, NIHILIST. Na albu se spojily chladné ozvěny severských riffů, hniloba jižanských zemí a neskutečná krutost. Pokud máte rádi, když naleznete ve skladbách chorobné šílenství a také nějakou tu melodii a když skladba pořád připomíná píseň, pak budete pravděpodobně spokojeni jako já. Pokud ale raději trávíte dny u různých preludií a ekvilibristik, poohlédněte se tentokrát raději jinam. Tady se hraje old school death metal toho nejhrubšího zrna. Posluchač si zavzpomíná na zlatá devadesátá léta a bude kvitovat, že si může užít i o hodně „lepší“ zvuk. Osobně mi podobná hniloba koluje již dlouhá léta v krvi a tu jak známo jen tak nevyměníte. Proto odcházím od reproduktorů tentokrát opravdu spokojen, i když s podivným tlakem na prsou, připomínajícím zážitky spojené se zavalením v podzemí.


Třetí dlouhohrající album PUTREVORE se opravdu povedlo. Kombinace studených melodií, krutého zpěvu a neskutečné energie na mě opět funguje. Ze záhrobí povstali všichni nemrtví a svět je doslova zahalen krví. Nahrávka působí jako rozkládající se mršina. Old schoolové motivy, smrt v očích a nekonečné utrpení. Tohle všechno při poslechu zažijete. Budete odcházet od svých hi-fi věží rozsekáni na malé kousky, vaše mysl bude čistá a krev nakažená. CD s klidem mohu doporučit všem poctivým fanouškům reálného death metalu, kteří se rádi prohrabují starými kostmi. Exhumujte staré mrtvoly, vypusťte zombie na tento svět! Přijdu si jako v nějakém hodně krutém hororu. Morbidita, špína, hnus a neskutečný tlak. To všechno na „Tentacles of Horror“ naleznete. Tento masakr jen tak někdo nepřežije. Old school death metal, u kterého praskají víka od rakví! Vynikající záležitost!



Asphyx says:

The third full-length album PUTREVORE came really off. The combination of cold melodies, harsh vocals and incredible energy works again. The dead and undead rose from the beyond and the world is wrapped in blood. The recording acts like a decomposing carcass. Old school motifs, death in the eyes and endless suffering. All this you'll experience during listening. You'll leave from your hi-fis cut into small pieces, your mind will be clear and blood infected. I can recommend this cd to all honest real death metal fans who likes rummaging in old bones. Exhume old corpses, let zombies out into this world! I'm coming like in very brutal horror. Morbidity, dirt, filth and surreal pressure. This all you'll find on "Tentacles of Horror". This massacre can survive only someone. When you are listening this old school death metal, the lids from the coffins are cracking! Excellent thing!



Seznam skladeb:

1. These Caverns Breed Filth
2. Unspeakable Madness Beckons
3. Gable Window Portal Pt. I
4. Gable Window Portal Pt. II
5. Through The Vortex To Aeons Past
6. The Rotten Crawls On
7. Hyperborean Dreams
8. A Maw Surrounded By Tentacles


Sestava/band:


Rogga Johansson – kytara, basa
Dave Rotten - zpěv
Brynjar Helgetun - bicí

Share this games :

TWITTER