DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 15. prosince 2015

Home » » Minirecenze/ minireview - HELHEIM - raunijaR (2015)

Minirecenze/ minireview - HELHEIM - raunijaR (2015)


HELHEIM - raunijaR (2015) 
CD 2015, Dark Essence Records


Vždycky jsem si myslel, že všechny dávné vikingské příběhy byly už sepsány a řečeny. Není to tak úplně pravda. I dnes, ve světě, kdy se spousta kapel považuje za pagan black metalové (a jsou spíše parodiemi), jsou ještě smečky, které dovedou přenést atmosféru staré severské mytologie do své hudby. Rovnou přiznávám, že jsem v tomto "oboru" hodně kritický, mnohdy mi dokonce přijdou některé smečky poměrně legrační a nerad si s nimi dávám rande ve svém přehrávači. Nové album HELHEIM mě ale doslova uhranulo. Možná k tomu přispěla vzájemná přitažlivost se staršími alby, možná kdysi viděný, dodnes v paměti živý a nádherně zahraný koncert. Nevím, jen si tak sedím, mám otevřené okno do krajiny nad tepajícím městem a najednou dostávám při poslechu obrovskou chuť utéct do hor. Tam, někam k zasněženým vrcholkům, kam nové album patří a vynikne nejlépe.

Přemýšlel jsem, proč mi vlastně zrovna tihle Norové tolik pronikli do krve. Nejvíc asi oceňuji schopnost vytvořit studenou, nebál bych se říct i ledovou skladbu. Ano, HELHEIM jsou především velmi dobrými skladateli. Dnes už pro mnohé možná podružná věc, ale pro mě osobně zásadní záležitost. Veškeré songy mají v sobě velmi dobré nosné motivy a navíc, jako určitý bonus, jakési chvění, chytlavost (a překrásné aranže), kdy si musíte s kapelou jednoduše prozpěvovat. A to přesto, že nerozumím ani slovu. raunijaR je přesně tou deskou, která rozvířila a nasměřovala moji mysl na sever. Jsem jako kompas, jehož ručička ukazuje pořád do země ledu, sněhu a hlubokých lesů. Slyšíte tu vznešenost? Tu noblesu? Tu čistotu? Je to fascinující. Osobně si myslím, že tihle Norové nemají ve své diskografii vyloženě slabé album. A novinka patří podle mě někam ke špičce ledovce, kteří se snaží pánové neustále opracovávat. Cítíte tu lehkost a zároveň syrovost a neotesanost? Pokud ano, tak určitě víte, o čem píšu. 

Norští vikingové HELHEIM letos nahráli desku, která udělá z vašeho srdce krystalky ledu. Na albu najdete vynikající nápady i spoustu studené atmosféry. Severské příběhy na nahrávce opravdu ožívají a album se tím stává neskutečně pestrým. Při poslechu cítím, jak našlapuji bosýma nohama na sníh. Nekonečné lesy, vítr v korunách stromů. Krása, čistota a hlavně perfektní skladatelské schopnosti. Osobně jsem zcela pohlcen a užívám si desku plnými doušky. Tuhne mi krev v žilách, přemýšlím nad věčností. Už jste někdy nalezli mrtvé, zmrzlé zvíře? Tak určitě znáte ten pocit prázdnosti a pomíjivosti. Zde je to hodně podobné. Black metalové album, u kterého ožívají staré vikingské legendy! Skvěle! 



Asphyx says:

Norwegian Vikings HELHEIM recorded this year an album that makes from your heart ice crystals. You will find great ideas and lots of cold atmosphere here. Nordic stories come really alive on this record and the album becomes incredibly varied. I'm feeling my barefoot stepping onto the snow, when listening. Endless forests, the wind in the trees. Beauty, purity and especially perfect songwriting abilities. Personally, I am totally absorbed and I enjoy it fully. My blood freeses in my veins, I think about eternity. Have you ever found any dead, frozen animal? So you probably know the feeling of emptiness and transcience. Here is very similar. Black metal album where the old Viking legends come to life! Great!

Share this games :

TWITTER