DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 24. ledna 2016

Home » » Minirecenze/minireview - ABBATH - Abbath (2016)

Minirecenze/minireview - ABBATH - Abbath (2016)

ABBATH - Abbath 
CD 2016, Season of Mist

Všechny pandy světa, spojte se! Ano, jedna z asi největších pand, co kdy běhala po této Zemi, vydala sólové album. Ex člen slavných IMMORTAL, OLD FUNERAL nebo "I" letos přichází se svoji novou deskou. Bombastické promo, perfektní mediální humbuk, lehké provokace, hraničící občas už s "dobrým black metalovým vkusem", ale hlavně hudba. Tenhle pán hrál vždycky jinak než ostatní. Měl jiné postupy na hmatníku a stal se tím zajímavý, slavný, ale i mnohými proklínaný. Novinku asi nebudou mít ortodoxní blackeři moc rádi. Bude v ní na ně moc heavy metalu, budou hovořit o zpronevěření se stylu a podobné věci. Jsou to všechno jen pózy, hra, přetvářka, nakonec zbude stejně jen muzika. 

ABBATH sice mají černobílý obličej, ale k jejich hudbě rozhodně takový postoj mít nebudete. Riffy jsou pořád jakoby vytažené od starých IMMORTAL, hlas stále chorobně posazený, ale když ono mě to nakonec docela i baví. Asi bych tomu už moc neříkal black metal (spíš takový heavy black roll), ale dobré to vcelku je. Nemám sice při poslechu přehnaně nadšený orgasmus z euforie, ale ani nepropadám depresi a totálnímu odmítání. Naopak. Album je to solidní, propracované. Jen si musíte odmyslet všechno to černé pozlátko kolem. Muzika je to jednoduše pro postarší blackery, kteří si potrpí na pózy, ale také ocení všechny dobré propriety, které kdy IMMORTAL měli. Je to studené, je to chladné, je to ABBATH. Kdysi jsem s ním četl rozhovor, kde psal, jak sedí doma v Bergenu, kouká do krajiny a skládá. Docela bych mu to věřil. Novinka mi taková přijde. I když, možná je to dnes už na podobné jméno málo.

ABBATH nahrál album, které přesně odpovídá jeho stylu. Je chladné, ledové, naléhavé. Některé skladby jsou sice trošku slabší a pocit mrazu se nedostavuje jako dřív u IMMORTAL, ale jako celek je nahrávka vcelku solidní. Nic nového pod sluncem, ale deska se dobře poslouchá a myslím, že fanoušci budou spokojeni. Máme tu vlastně klon IMMORTAL, který si žije vlastním životem. Chtěli jste klasický black metal made in Norway? Máte ho mít. Dobrá, ale ne vynikající práce. Jsem spokojený, ale srdce mi nezmrzlo.




Asphyx says:

ABBATH recorded an album, which exactly answers to his style. It's cold, icy, urgent. Some songs are a bit weaker and the frost feeling doesn't come as before with IMMORTAL, but as a whole the recording is very solid. Nothing new under the sun, but the album is good for listening and I think fans will be satisfied. Actually we've got here a clone of IMMORTAL, who lives its own life. Did you want the classic black metal made in Norway? You got it. Good, but not great job. I'm satisfied but my heart didn't freeze.

Share this games :

TWITTER