DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 17. ledna 2016

Home » » Recenze/review - BLAZE OF PERDITION – Near Death Revelations (2015)

Recenze/review - BLAZE OF PERDITION – Near Death Revelations (2015)


BLAZE OF PERDITION – Near Death Revelations
CD 2015, Agonia Records

Dlouhá, zdá se i nekonečná, řada zbloudilých duší. Pokašlávání ve frontě, klení, nadávky. Na město padl dávno černý mrak. Beznaděj, chorobná nenávist, smrt. Nikdo vlastně neví, kdy to začalo. Možná v dobách, kdy se všichni odvrátili od Boha. Kdo ví? Jedno je ale jasné. Prvním, kdo dal lidem do ruky zbraně, byl tenhle kněz. Nemohl se už dívat na ten lidský hnus. Neměl rád nikoho, protivil se všem pravidlům. Jednou pak, v podzimní večer, při cestě z večerní modlitby ho potkal. Byl zahalen v kápi, elegantní, se šibalským úsměvem. Měl příjemný hlas našeptávače. Podlehl jeho slovům, začal si užívat i světských radostí. Zhřešil a navěky propadl peklu. Roznesl, jako posel samotné tmy, zlo mezi obyčejné lidi a teď jim dává do úst krvavě zbarvenou hostii. Cítíte to zlo, které se čím dál tím víc mezi nás vkrádá? Potřeboval ke své nehodné misii všechny prostředky. Nebál se ničeho a black metal polských BLAZE OF PERDITION mu pomohl získat nadvládu nad padlými dušemi. Zahalil svět do beznaděje a zvěstoval příchod samotné Smrti.

Na třetí řadové album polských rouhačů jsem četl nepřeberné množství recenzí, často si odporujících snad ve všem, co je možné napsat. Někteří pisatelé novinku hanobili jako starý hrob, jiní ji zase vynášeli do nebes. Tentokrát naše společná setkání s kapelou neprobíhala dlouhodobě, ale spíše nárazově, setkávali jsme se jen, když jsem měl opravdu chuť na pořádnou černotu. Osobně sice považuji novinku za lehce horší, než předchozí počiny, ale i tak jí nemohu upřít určitou chytlavost a naléhavost. Naladit se na náladu „Near Death Revelations“ je pro mě tentokrát těžší, ale o to větší radost vždy mívám, když si sedneme dohromady v jeden celek. Líbí se mi zvuk i jednoduché, stále se opakující nápady. Někdy ale, když jsem v dobrém rozpoložení, raději společné chvilky nevyhledávám. To mi pak přijde celá deska nenápaditá a zcela obyčejná. Pokud ale zahalí ulice špinavé stíny podzimu a pod nohama se mi prohání víry z listoví, to si pak přijdu jako na samé hraně propasti. BLAZE OF PERDITION mi šeptají, abych už konečně skočil. Já tak imaginárně činím. A potom už jen ztraceně letím vzduchem a čekám, kdy se roztříštím na tisíce kousků.


Popisovat hudbu, která je velmi pocitová a v které si páni muzikanti hrají s náladami, jako hrobník se svoji lopatou, je velmi těžké. Dlouho jsem uvažoval, zda to má vůbec cenu. Raději, než abych se snažil volit slova, jsem poslouchal, vstřebával, plnil se tmou. Letošní album mi připomíná trychtýř, který mi někdo zarazil z hora přímo do hlavy. Díra, vyvrtaná do lebky, je plněna černými brouky, slizem a špínou lidského pokolení. Vzniká mi potom v čele neskutečný tlak a hrozí vyhřeznutí mozku. Většinou pak musím vypnout přehrávač a volit raději jinou činnost. Muzika na mě tentokrát působí zvláštně, zajímavě, někdy odpudivě, ale přesto přitažlivě. Jako bych byl opravdu prokletý, jako bych spatřil nějaký tajný symbol a byl navěky odsouzený k nicotě. Nihilismus a beznaděj, dávno odepsané lidské pokolení, které je nepoučitelné. Ano, zlo se opravdu ukrývá v každém z nás. BLAZE OF PERDITION ho „jen“ vzali a vypálili na hudební nosič. Myslete si o kvalitách alba, co chcete, ale takto to cítím a jiné to nebude.

„Near Death Revelations“ je albem, na kterém se polští black metalisté BLAZE OF PERDITION pokusili překapat zlo. Povedlo se jim to. Novinka je svým způsobem hodně zákeřným albem, které od posluchače vyžaduje pozornost a dlouhý čas, strávený s deskou. Teprve potom, po dlouhé době, vynikne všechna temnota, kterou na CD polští nihilisté doslova vysekali. Nahrávka je hodně o špatných pocitech, o nicotě, o prázdnotě. Je opatřena dobrým zvukem, zajímavými nápady a nepropustnou tmou. Zahalte své tváře do kápí a očekávejte příchod samotného Satana. Čas strávený v obrácených modlitbách a pod zapáleným křížem, vám ukrátí právě BLAZE OF PERDITION. Tohle album hodně bolí. Stačí ho jen pochopit a vstřebat. Nad městem se opět vznáší padlý anděl s hořícími křídly. Za chvilku spadne z nebe a zapálí onen svět. Buďte připraveni a poslouchejte „Near Death Revelations“! Black metalová deska, která pálí jako oheň.

Asphyx says:

“Near Death Revelations” is the album where Polish black metalist BLAZE OF PERDITION tried to distil the evil itself. They did it. This new album is very cruel album in its own way and it needs an attention from the listener and a lot of time spend with this record. And after this, after spending a lot of time with this album the darkness which this Polish nihilists cut out will came outside. The record is about bad feelings, nihility and about emptiness. It is full of good sound, interesting ideas and impervious darkness. Cover your faces in capes and wait for the arrival of the Satan itself. BLAZE OF PERDITION will short the time you spend in turn prayers and below the fired cross. This album hurts so much. You just have to understand and absorb it. Upon the town there is a fallen angel with burning wings. In a minute it will fall from heaven and it will burn the world beyond. Be prepared and listen to the “Near Death Revelations”! Black metal album which burns like a fire!

Seznam skladeb:

01. Królestwo niczyje
02. Into the Void Again
03. When Mirrors Shatter
04. Dreams Shall Flesh
05. Cold Morning Fears
06. The Tunnel
07. Of No Light


Čas: 54:40

Sestava/band:


Revenger – basa, kytara
XCIII – kytara
S. – zpěv
Vizum - bicí


http://www.agoniarecords.com/
Share this games :

TWITTER