DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 11. ledna 2016

Home » » Recenze/review - DEVIATION – New Generation of Torture (2015)

Recenze/review - DEVIATION – New Generation of Torture (2015)


DEVIATION – New Generation of Torture
CD 2015, Mad Lion Records

Fašírka je druh masového anebo bez-masitého vypraženého výrobku a součást jídel a pokrmů. A já rovnou doplňuji, že je to také krásný výraz pro to, když vám někdo rozseká obličej na maděru. Pokud si pak odmyslíme tváře poznamenané pěstmi a soustředíme se na tento termín z hlediska hudebního, dostáváme se do oblasti brutálního death metalu. Mám tenhle styl nejraději v jeho klasické, tradiční podobě. Líbí se mi, když je předkládaná muzika syrová, nekompromisní a zároveň nepostrádá dobré nápady. Tohle všechno jsem si na novince polských DEVIATION pro sebe našel. Kapela hraje teprve od roku 2009 a mimo jedné demo nahrávky („Psycho“ 2010) je letošní počin jejich prvotinou. A abych pravdu řekl, tak velmi povedenou. Zajímavý byl tentokrát způsob, jakým se do mé hlavy jejich tvorba dostala. Kolega, který pochází ze vsi, mi začal básnit právě o tradičních zabijačkách a litoval, jaká je škoda, že tento krásný zvyk mizí. Já si pak nasadil sluchátka na uši a všechno mi zapadlo dohromady. DEVIATION by s klidem mohli dělat řezníky. Své řemeslo ovládají opravdu dobře a ještě navíc přidávají radost z práce, kterou dělají. A toho si dnes cením mnohdy více, než bůhvíjakých progresivních postupů.

Pokud bychom se podívali na „New Generation of Torture“ okem kritika porovnávače, nalezli bychom spoustu styčných bodů s tvorbou takových kapel, jako jsou CANNIBAL CORPSE, INTERNAL BLEEDING, MORTAL DECAY, ale i třeba českých FLESHLESS. DEVITATION si zkrátka otevřeli krámek jen s tím nejkvalitnějším masem. A abych pravdu řekl, zajdu raději za nimi, do malého obchodu, než do supermarketu, plného prefabrikátů a vodnatého masa. Poláci mi nechávají opravdu vzpomenout na doby mého dětství, kdy jsem jednak začínal poslouchat muziku a jednak jezdíval na ves k prarodičům. Všechno mi tenkrát přišlo v horách čistší, rozeznatelnější. Jasně, člověk je ovlivněn vzpomínkami, ale když já si pořád potrpím na poctivý přístup. Nenechte se ale mýlit, DEVIATION nejsou jen nějakou kopírkou ze starých časů. Naopak, sem tam lze v některých skladbách vypozorovat kousky modernějšího pojetí death metalu. Vše je ale dávkováno se vkusem, lehkostí a určitou samozřejmostí. Stávám pak odpoledne, po pracovní době, ošlehaný povinnostmi a vyloženě se těším, až strávím cestu domů s kousky krvavého rozemletého pokrmu od těchto polských dělníků smrtícího kovu.


Poláci možná budou trnem v oku všem současným hudebním kritikům, vyrostlým a odchovaným v umělých továrnách na smrt. Všichni samozřejmě moc dobře víme a slyšíme, že DEVIATION neboří hranice stylu, ani nikam dříve slyšené neposouvají. Jenže když mě to baví tolik poslouchat! Ona se ta vzájemná přitažlivost mezi mnou a nahrávkou vlastně hrozně těžko popisuje. Možná by stačilo říct něco o tom, že to pořádně řeže, kope, dává. Na vyčistění hlavy ideální, co říkáte? A když si navíc připočtete správně nekompromisní a tlačící zvuk, myslím, že pro milovníky klasických brutálních postupů není moc co řešit. Album asi nebude moc vhodné pro všechny zhýčkané fanoušky dnešní doby, kterým se musí všechno naservírovat s pořádnou porcí zvýrazňovačů chuti. Už jste někdy stáli u mistra řezníka a ochutnali od něj čerstvé maso? Nasávali jste chuť a atmosféru radosti nad blahobytem, popíjeli slivovici nebo pálenku a měli na čele šmouhu od krve? Tak potom určitě pochopíte, o čem píšu.



DEVIATION na svém prvním albu jasně dokazují, že jsou zkušenými brutálně death metalovými řemeslníky. Svoji práci zvládají na výbornou a k tomu navíc ještě přidávají radost ze hry samotné. Hodně se mi líbí syrový zvuk i nekompromisní, sypací pasáže. Vokalista do toho také dává vše a my tak máme před sebou kapelu, která moc dobře ví, co chce hrát. „New Generation of Torture“ je sice tradičním, ničím na první pohled překvapivým albem, ale je zahráno s obrovskou chutí a nadšením. Tradiční postupy, síla, energie a všude přítomný pach smrti. Tohle všechno z desky cítím. Podobných kapel je sice dnes obrovské množství, ale na rozdíl od jiných mě baví DEVIATION poslouchat. Přijdu si jako na návštěvě jatek. Na hácích visí čerstvé maso, řezníci napřahují svoje sekery. Každý úder je krutý, přesný a nekompromisní. Stejně jako hudba polských maniaků. Podobná CD v supermarketu nekoupíte, musíte do poctivého řeznictví. Brutální death metal, po kterém vám zůstanou pořádně hluboké jizvy! Perfektní morbidní práce!

Asphyx says:

DEVIATION prove that they are experienced brutal death metal workers with their new album. They know how to make their job well and they also add a joy of playing. I really like the raw sound and also uncompromising and pouring passages. The vocalist give us everything so we can see the band which knows what it wants to play. “New Generation of Torture” is a traditional and not very surprising album at the first glance, however it is played with so much passion and joy. Traditional actions, power, energy and omnipresent scent of death. This is what I can feel from this album. There is a lot of bands with the similar elements however in contrast I really enjoy listening to DEVIATION. I feel like a guest in a slaughter house. There is a fresh meat hanging on hooks, butchers are reaching their axes. Every hit is cruel, precise and uncompromising. Same as the music by this Polish maniacs. This is not the CD you can buy in a supermarket you have to go to the butcher shop. Brutal death metal which makes a lot of deep scars on your body forever! Perfect morbid work! 


Seznam skladeb:

1. Need to Kill
2. New Generation of Torture
3. No More Insanity
4. My Private Playground
5. Nuclear Disease
6. Why?!
7. Far from the Prayer
8. Last Chance


Čas: 28:17

Sestava/band:


MeaT – basa
Grzegorz „Harry“ Maciaszek – bicí
Jakub Ryt – kytara
Dariusz „Zielak“ Zieleziňski – kytara
Ojciec - zpěv


http://www.madlion.eu/
Share this games :

TWITTER