DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 28. ledna 2016

Home » » Recenze/review - FALLEN – Fallen (2015)

Recenze/review - FALLEN – Fallen (2015)


FALLEN – Fallen
CD kompliace 2015, Solitude Productions

Zvoní umíráček. Nebožtík je chudák na dubovém prkně úplně sám. Nikdo se s ním nepřišel rozloučit. Snad jen jedna stará paní, ale ta chodí na všechny pohřby. Není se čemu divit, děti už se dávno přestaly rodit. Všichni místo plození jen koukají do blikajících obrazovek a úplně zapomínají na reálný život. I na smrt. Raději nechají své zemřelé neosobně zpopelnit. Hlavně, aby se s nimi po smrti nesetkali. Je to divný svět. Neosobní a čím dál tím víc smutný. Chlad je považován za normální a přehrávané vyjadřování emocí za opravdové city. Někdy je mi z toho úzko. Mám z ničeho nic chuť někam utéct, uniknout ze všeho a jen tak relaxovat. Tentokrát jsem si jako muziku pro chvíle odpočinku zvolil norské doomaře FALLEN a jejich stejnojmennou kompilaci záhrobních písní. Ihned se ocitám na reálném, syrovém pohřbu a vlastně po celou dobu cítím, jak se mi v hlavě pomalinku uvolňuje nashromážděný tlak.

Míval jsem hrozně rád prvotinu FALLEN (a zatím také jedinou desku) „A Tragedy´s Bitter End“ (2004). Je sice pravda, že se mi v tom šíleném množství CD nepodařilo ji dohledat, a tak mi v tomto případě musel pomoct všemocný internet. Znovu jsem se plazil v nekonečném stínu, opět se málem propadl do depresí. FALLEN umí navodit šíleně bezvýchodnou atmosféru. Jsou chladní a přijde mi jakoby útočili přímo na nejskrytější zákoutí lidské mysli. Vždycky při poslechu vytanou na povrch vzpomínky, kdy jsem se nezachoval zrovna rovně a skladby jsou pro mě takovou soukromou zpovědí. Občas mi sice nesedí vokál, dokonce mě v určitých chvílích napadá něco o falešném zpěvu, ale to je spíš můj osobní pocit, není to žádným problémem. Norové jsou stejně vážní, jako přednášející v pohřebních sálech. Mluví o nebožtících spíše z té lepší stránky. Rozhodně nečekejte žádnou špínu. Všechno je křišťálově čisté. Jako smrt samotná.


Ráno začalo mrznout a ihned celá nahrávka získala na ještě větší intenzitě. Hudba je zde podobná té, kterou tvoří třeba takoví SHAPE OF DESPAIR, FUNERAL, PANTHEIST. Plyne v pomalých rytmech. Páni muzikanti si nás vychutnávají hezky po kouskách, v dlouhých a nikdy nekončících písních. Atmosféra plyne jako kalící se voda špinavé řeky. Je jen otázkou okamžiku, kdy spatříte dole pod jezem ruku utopence. Vodní andělé se vznášejí v peřejích, hltají plnými doušky zbytky kyslíku a doufají, že to nebude příliš bolet. Až jednou vyplave na povrch všechno to utrpení společně s nafouklým tělem, teprve pak si všichni uvědomí, proč ho dohnali k sebevraždě. Zůstane jen smutek pozůstalých, kteří své bezprostřední zážitky budou sdílet na sociálních sítích. Stane se fotkou, pouhým zábleskem okamžiku. Zemřel a zůstal po něm jen neaktualizovaný profil na facebooku. Napadají mě různé příběhy, vyvstávají na mysli dokonce i ty staré, dávno zažité. Všechny se ale díky muzice FALLEN motají kolem odchodu z tohoto světa. Je to zvláštní, ale svým způsobem mě to očišťuje.



Odložte všechny nedůležité věci, odhalte svoji mysl, uklidněte svoje duše. Jsou tady FALLEN a jejich nová letošní kompilace smutných písní. Funeral doom metal v jejich podání je velmi chladný, smutný a pojednává o posledních věcech člověka. Klasické songy, tradiční studená atmosféra. Nahrávku bych doporučil všem, kteří rádi tráví dlouhé hodiny na hřbitovních cestách. Pečlivě vystavěné skladby pomalu gradují, hlas preluduje jako kněz při poslední modlitbě. Slyším zase zvony! Kdo bude další na řadě? Všichni tam, do země stínů, jednou musíme a FALLEN nás na to připraví opravdu velmi dobře. Pokud milujete podzim, sychravé počasí, mráz zalezlý někde v kostech, padající a umírající listí, budete s „Fallen“ trávit určitě dlouhé chvíle. Vítejte na pohřební hostině, podávána bude nová deska FALLEN.


Asphyx says:

Put away all your trivial duties, unfold your minds and keep calm your souls. The FALLEN is here with its new compilation of sad songs. Funeral doom metal in this delivery is very cold, sad and it tells a story about the last things of a man. The classic songs, traditional cold atmosphere. I would suggest this record to people who like to spend long hours on grave trails. These songs are accurately build and they slowly rise, the voice preludize like a priest during the last prayer. I can hear the bells! Who is the next in line? Everyone has to go to the land of shadows someday and the FALLEN prepares us very good for it. If you love autumn, rainy weather, cold inside of your bones, falling and dying leaves, you will spend a lot of time with the FALLEN. Welcome to the funeral dinner where the new album by FALLEN is served. 


Seznam skladeb:


01. Gravdans

02. Weary and Wretched
03. To the Fallen
04. Morphia
05. Now That I Die
06. The Funeral
07. Drink Deep My Wounds
08. Persephone


Čas: 01:19:36

Share this games :

TWITTER